Κορονοϊός: Υποχώρηση του ιικού φορτίου στην Αττική δείχνουν τα λύματα

Στιγμιότυπα από την παραλία του Φλοίσβου εν μέσω lockdown
Στιγμιότυπα από την παραλία του Φλοίσβου εν μέσω lockdown EUROKINISSI

Παρά την ύφεση του ιικού φορτίου, η κατάσταση είναι ακόμη δύσκολη στην Αττική και θα χρειαστεί παράταση του lockdown, τονίζει ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό καταγράφεται μια πτωτική τάση του ιικού φορτίου στην Αττική. Η ανάλυση των λυμάτων από τους επιστήμονες του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνει πως ο επιπολασμός του κορονοϊού στην κοινότητα έπεσε κάτω από το 3%.

Ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης εξηγεί, μιλώντας στο euronews:

«Το τελευταίο εξαήμερο εμφανίζεται μια μικρή μείωση της τάξης του 10% στα λύματα. Ωστόσο θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η εβδομάδα για να έχουμε μια πιο συγκεκριμένη εικόνα. Η ανάλυση του ιικού φορτίου αυτήν την εβδομάδα δείχνει ένα επιπολασμό που κυμαίνεται από 2,5-3%. Η ανάλυση δείχνει πως η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί κι αυτήν την εβδομάδα και ελπίζουμε πως μετά από 15 ημέρες από την λήψη των μέτρων θα έχουμε μια σταδιακή ύφεση των κρουσμάτων».

Η κατάσταση πάντως είναι ακόμη δύσκολη στην Αττική και ο καθηγητής εκτιμά πως θα χρειαστεί παράταση του lockdown.

«Η εκτίμηση μου είναι πως θα χρειαστεί σίγουρα παράταση των μέτρων τουλάχιστον για μια εβδομάδα ή 15 ημέρες για να υπάρξει ουσιαστική αποδέσμευση από τα μέτρα», τόνισε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19, Lockdown, Κρούσματα
SHARE:

24Media Network