Χατζηδάκης: Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα οι προκαταβολές συντάξεων

Ο Κωστής Χατζηδάκης
Ο Κωστής Χατζηδάκης EUROKINISSI

Για τις προκαταβολές των συντάξεων, τις εκκρεμείς κυρίες και επικουρικές συντάξεις που συνολικά είναι περίπου 300.000, αλλά και για το εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση, μίλησε ο υπουργός Εργασίας.

Για Μεγάλη Τετάρτη-Μεγάλη Πέμπτη έχει προγραμματίσει ο ΕΦΚΑ να καταβάλει τις αυξήσεις και τα αναδρομικά του νέου θεσμού της προκαταβολής σύνταξης, τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως σημείωσε, εντός της ημέρας θα βγει και η σχετική ανακοίνωση. Αυτές οι καταβολές αφορούν περίπου 30 χιλιάδες ανθρώπους που είχαν υποβάλει την αίτηση τους.

Την ίδια ώρα ο υπουργός πρόσθεσε ότι Μεγάλη Τετάρτη ακολουθεί η καταβολή του δώρου, και στη συνέχεια μετά το Πάσχα ακολουθούν τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους εργαζόμενους, ενώ όπως είπε, τον Ιούνιο – Ιούλιο θα καταβληθούν τα αναδρομικά του λεγόμενου νόμου Βρούτση, σε δύο δόσεις.

Αναφερόμενος στις εκκρεμείς συντάξεις, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι ο αριθμός πέφτει ωστόσο παραμένει υψηλός. Εξήγησε ότι συνολικά οι εκκρεμείς κυρίες και επικουρικές συντάξεις είναι περίπου 300.000, ενώ μιλώντας για τις συντάξεις που θα εκδίδονται από λογιστές και δικηγόρους, σημείωσε ότι θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΦΚΑ σε ποσοστό τουλάχιστον 5%, θα υπάρχουν ποινές για τους δικηγόρους και τους λογιστές αν αποδειχθεί ότι σε μια υπόθεση υπάρχει αμέλεια ή δόλος και αν έχει γίνει κάποιο λάθος ο συνταξιούχος θα μπορεί να προσφεύγει στον ΕΦΚΑ προκείμενου να διορθωθεί.

Απαντώντας σε ερώτημα για το εργασιακό νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε πως το 8ωρο, το πενθήμερο και οι 40 ώρες είναι και θα είναι κατοχυρωμένα και στο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση.

«Είμαστε χώρα μέλος της ΕΕ αυτό κατοχυρώνεται και από τον ευρωπαϊκό χάρτη των δικαιωμάτων» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα σημείωσε πως υιοθετείται αίτημα των εργαζομένων για ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα έχει κάθε εργαζόμενος και μέσω της οποίας θα ξέρει η ΕΡΓΑΝΗ την ώρα που μπαίνει κάποιος και την ώρα που βγαίνει, ώστε να καταγράφονται και οι υπερωρίες.

Αν υπάρχει αυξημένη ανάγκη στην επιχείρηση και θέλει και ο εργαζόμενος μπορεί να δουλέψει παραπάνω και να αμείβεται παραπάνω. Απαγορεύεται να γίνει κάτι τέτοιο αν θέλει ο εργοδότης και δε συμφωνεί ο εργαζόμενος, όπως είπε.

Παράλληλα αναφέρθηκε και σε μία ακόμη διαδικασία με βάση το 8ωρο όπου κάποιος έχει την δυνατότητα να δουλέψει παραπάνω και σε αντάλλαγμα να κάθεται περισσότερο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κωστής Χατζηδάκης, Συντάξεις, Πάσχα, ΕΦΚΑ
SHARE: