Lockdown: Στην επιστρεπτέα προκαταβολή και τα εμπορικά παρά το click away

Lockdown: Στην επιστρεπτέα προκαταβολή και τα εμπορικά παρά το click away
MotionTeam

Οι επιχειρήσεις, που θα δουν σημαντική μείωση τζίρου θα μπορέσουν τον επόμενο μήνα να αποζημιωθούν μέσω του εργαλείου της επιστρεπτέας προκαταβολής, δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης και ζήτησε τήρηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν.

Τη λύπη του γιατί δεν κατέστη δυνατόν να ανοίξει πλήρως το λιανεμπόριο τα Χριστούγεννα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις με στόχο να προστατέψει θέσεις εργασίας.

Πάνω από όλα όμως τόνισε ότι είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της Δημόσιας Υγείας και επισημανε ότι τα κρούσματα του κορονοϊού και η πίεση στο ΕΣΥ δεν μειώθηκαν με τόσο μεγάλη ταχύτητα για να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα.

“Δεν έχω καμία αμφιβολία όμως, ότι κάναμε το σωστό και το επιβεβλημένο, έστω και αν αυτό αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι θα έχει ένα σημαντικό κόστος στην πραγματική οικονομία” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι είναι απολύτως εναρμονισμένα με τις υποδείξεις των ειδικών και εκτίμησε ότι με δεδομένο και το πόσο γρήγορα μπορεί να κυκλοφορεί ο ιός όταν υπάρχει κινητικότητα και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα των Χριστουγέννων, πως η κυβέρνηση έπρεαξε το σωστό.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε εξάλλου ότι αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, που ήταν πιο τολμηρές στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, κάνουν τώρα ξανά βήματα προς τα πίσω.

“Θέλω να διαβεβαιώσω για μία ακόμη φορά όλες και όλους, κυρίως στους επιχειρηματίες και τα μαγαζιά της λιανικής, μικρά μεσαία μεγάλα, τα οποία εκ των πραγμάτων πλήττονται από αυτή την απόφαση, ότι όπως η ελληνική Πολιτεία στάθηκε δίπλα τους μέχρι σήμερα, θα εξακολουθεί να στέκεται δίπλα τους μέχρι να περάσει αυτή η περιπέτεια” τόνισε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε ότι στον προϋπολογισμό που αρχίζει να συζητείται απόψε στη Βουλή, υπάρχουν σημαντικές ταμειακές προβλέψεις ώστε να στηριχθεί η πραγματική οικονομία για όσο διάστημα χρειάζεται, αναφέροντας ότι η εκτίμηση είναι πως ότι σίγουρα θα χρειαστεί ένα τρίμηνο ακόμη μέχρι να προχωρήσει ο μαζικός εμβολιασμός.

Και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία, που έχουν αποδειχθεί τηρουμένων των αναλογιών όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, δηλαδή πως οι επιχειρήσεις οι οποίες θα δουν σημαντική μείωση τζίρου θα μπορέσουν τον επόμενο μήνα να αποζημιωθούν μέσω του εργαλείου της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε άλλωστε ότι το εργαλείο του clickaway σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναπληρώσει τον τζίρο της χριστουγεννιάτικης αγοράς, πρόσθεσε όμως ότι είναι μία ένεση τόνωσης για το λιανεμπόριο.

Τόνισε δε ότι “είναι απολύτως επιβεβλημένο αυτές τις μέρες να προσέξουμε δίπλα να προσέξουμε κυρίως τις μετακινήσεις μας και τη συνάθροιση τα σπίτια και τις επαφές μας με πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, έτσι ώστε το 2021 ξεκινήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το μαζικό εμβολιασμό”.

Επισήμανε εξάλλου ότι εκτιμάται πως ο ΕΟΦ θα έχει εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer στις 30 Δεκεμβρίου και εντός 24 ωρών θα αρχίσει η διάθεση του στα κράτη- μέλη της ΕΕ.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα