Μέσα μαζικής μεταφοράς: Τι θα ισχύει και πώς θα τα χρησιμοποιούμε

Μέσα μαζικής μεταφοράς: Τι θα ισχύει και πώς θα τα χρησιμοποιούμε
Απολύμναση στο αστικό ΚΤΕΛ της Λάρισας Eurokinissi

Πύκνωση δρομολογίων, μέτρα προστασίας και υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας, θα περιλαμβάνει η επόμενη μέρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Με μάσκες θα γίνεται η είσοδος στα μέσα μαζικής μεταφοράς όπως αποκάλυψε εχθές στην καθημερινή συνέντευξη τύπου ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως είπε, η επιτροπή ήταν σαφής λέγοντας κατά πλειοψηφία ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, η οποία πλέον γίνεται υποχρεωτική σε συγκεκριμένους χώρους. Η μάσκα, σύμφωνα με την επιτροπή, «θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποχρεωτικό μέτρο στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε άλλους πολυσύχναστους χώρους.

Πιο αναλυτικά τα μετρά που θα ισχύσουν από τις 4 Μαΐου θα ανακοινώσει ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις έξι το απόγευμα. Εκεί θα εξειδικευτούν θέματα όπως, πως θα γίνεται ο έλεγχος των εισιτηρίων, αν οι πύλες θα μένουν ανοιχτές τις ώρες αιχμής, πως θα εξασφαλίζεται ότι η πληρότητα δεν θα ξεπερνά το 50% κ.α.

Όπως έγινε γνωστό, έχουν εκπονηθεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ύστερα από αίτημα του Μαξίμου, σενάρια για την λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς που περιλαμβάνουν, ημερομηνίες ορόσημα καθώς, θα γίνει σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας στις μεταφορές.

Το πρώτο στοίχημα είναι η πύκνωση των δρομολογίων του Μετρό τις ώρες αιχμής και η μείωση της χρονοαπόστασης που σήμερα είναι περίπου 7,5 λεπτά. Στις οδικές συγκοινωνίες, σήμερα κυκλοφορούν περίπου 550-600 λεωφορεία και τρόλεϊ στην Αθήνα και σταδιακά στόχος είναι να φτάσουμε και πάλι τα 1.000 που ήταν στους δρόμους της πόλης πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού. Για τη Θεσσαλονίκη ο στόχος είναι να φτάσουμε τα 350 λεωφορεία ενώ ενεργοποιείται άμεσα ο διαγωνισμός για τη μίσθωση περίπου 180 λεωφορείων.

Επί τάπητος είναι και το θέμα για τη διεύρυνση της ώρας ανοίγματος το πρωί για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εχθές ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε τα καταστήματα να ανοίγουν στις 10 το πρωί.

Τα τρένα

Πρώτος στόχος στα τρένα θα είναι η πύκνωση των δρομολογίων, καθώς λόγω των μέτρων διεξάγεται περίπου το 10% του συνολικού μεταφορικού έργου. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έχει από την αρχή της πανδημίας εφαρμόσει αυστηρά πρωτόκολλα και στα τρένα το προσωπικό φορά υποχρεωτικά γάντια και μάσκες, ενώ συζητείται η χρήση και για του επιβάτες. Πάνω στα τρένα υπάρχουν παντού αντισηπτικά, αφαιρέθηκαν περιοδικά εφημερίδες, τα τρόφιμα που πωλούνται είναι μόνο συσκευασμένα και τα παράθυρα σε όσα τρένα υπάρχει η δυνατότητα είναι ξεκλειδωμένα. Παράλληλα εφαρμόζεται και επεκτείνεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο για να ελαχιστοποιηθεί η επαφή ενώ ενθαρρύνονται οι επιβάτες να χρησιμοποιούν κάρτες και όχι χρήματα.

Μέτρα και στις σχολές οδήγησης

Μέτρα προστασίας και υγιεινής θα λαμβάνονται από δω και στο εξής για τα μαθήματα και τις εξετάσεις οδήγησης, οι οποίες και αναμένεται να ξεκινήσουν, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, εφόσον βέβαια δοθεί το “ πράσινο φως” από τον ΕΟΔΥ.

Στα μέτρα προβλέπεται ο αριθμός των υποψηφίων στις αίθουσες να είναι μειωμένος κατά 50%, ενώ όλοι ανεξαιρέτως οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα (είτε πρόκειται για μάθημα, είτε για εξέταση) θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά γάντια και μάσκες.

Τα καθίσματα θα έχουν κενά μεταξύ τους προκειμένου να διατηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Στην πρακτική εξέτασης αλλά και στα μαθήματα που γίνονται υποψήφιοι και εκπαιδευτές θα είναι εξοπλισμένοι με τα μέτρα ατομικής υγιεινής (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά), ενώ συνιστάται να έχουν ανοιχτά παράθυρα κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα