Με το self test θα μπαίνουμε στο πλοίο

Με το self test θα μπαίνουμε στο πλοίο
Τουρίστες με μάσκες στο λιμάνι του Πειραιά. AP

Στο "περίμενε" τα γυμναστήρια μέχρι τις 31 Μαϊου και μέχρι να ολοκληρωθούν τα επόμενα βήματα άρσης μέτρων, ενώ η κυβέρνηση εστιάζει στο άνοιγμα του τουρισμού.

Στα αυριανά μεγάλα βήματα άρσης μέτρων με έμφαση στο άνοιγμα του τουρισμού εστιάζει η κυβέρνηση, καλώντας ταυτόχρονα τους πολίτες να τηρούν όσους περιορισμούς παραμένουν σε ισχύ για να αποφευχθούν πισωγυρίσματα.

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο, 14 Μαΐου, επιτρέπονται -με συγκεκριμένες προϋποθέσεις- οι υπερτοπικές μετακινήσεις, μετατίθεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 00:30, καταργούνται τα μηνύματα στο 13033 και 13032 και ανοίγουν ο τουρισμός και τα μουσεία.

Για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

Για τις μετακινήσεις προς και από τα νησιά -με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα- είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε βεβαίωσης νόσησης, που θα ισχύει μετά τους δύο έως 9 μήνες μετά.

Ο έλεγχος θα είναι υποχρεωτικός από αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες και υπόχρεοι είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες 5 ετών και άνω.

Όπως διευκρίνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο έλεγχος θα πραγματοποιείται κατά την επιβίβαση στο πλοίο ή το αεροπλάνο.

Την ίδια στιγμή πάντως σε μαθητές και εκπαιδευτικούς θα διατίθεται πλέον ένα δωρεάν self test την εβδομάδα, μέτρο για το οποίο η κυβερνητική εκπρόσωπος παρέπεμψε στο υπουργείο Παιδείας.

“Θα κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη για τα γυμναστήρια”, είπε επίσης η κ. Πελώνη, παραμένοντας στον οδικό χάρτη μέχρι τις 24 Μαϊου που ανακοινώθηκε χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες τα γυμναστήρια τελικά θα ανοίξουν στις 31 Μαϊου.

Σήμερα θα εκδοθεί και υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τις χθεσινές ανακοινώσεις.

Η κ. Πελώνη επανέλαβε ότι συζήτηση για προνόμια εμβολιασμένων δεν μπορεί να γίνει εάν δεν έχει δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες να εμβολιαστούν.

Διέψευσε επίσης σενάρια που κυκλοφόρησαν ξανά πως όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca θα κάνουν τη δεύτερη με Pfizer, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχουν επαρκείς δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα