Στο δρόμο για την υπεράσπιση του 8ωρου – Μαζικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα

Στο δρόμο για την υπεράσπιση του 8ωρου – Μαζικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα
NEWS 24/7

Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας κατά του νομοσχεδίου για τα εργασιακά. Τσίπρας, Κουτσούμπας και Βαρουφάκης έδωσαν το "παρών".

Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις της εργατικής Πρωτομαγιάς. Υπενθυμίζεται πως μια σειρά εργαζομένων απήργησαν ή πραγματοποίησαν στάση εργασίας σήμερα και όχι την Τρίτη με τη ΓΣΕΕ, ανάμεσά τους και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η πρώτη συγκέντρωση της ημέρας ήταν αυτή του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος και είχε μαζική προσέλευση. Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ συμμετείχαν εργατικά κέντρα και συνδικαλιστικές οργανώσεις που πρόσκεινται σε αυτό, από όλους τους κλάδους.

Το παρών στη συγκέντρωση έδωσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε: «Μετά από μια δεκαετία συνεχών αντεργατικών μέτρων από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση να φέρει συντριπτικό πλήγμα σε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, Είμαστε όλοι σήμερα εδώ ενωμένοι γιατί αγωνιζόμαστε να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. γιατί αρνούμαστε τη 10ωρη δουλειά, γιατί δεν πρέπει να κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα του Χατζηδάκη, γιατί υπερασπιζόμαστε τη συνδικαλιστική δράση και ελευθερία όλων των εργαζομένων.»

Τη σκυτάλη πήραν στις 11.00 η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών που προχώρησαν σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή. Στη συγκέντρωση της πλατείας Κλαυθμώνος συμμετείχαν και σωματεία εργαζομένων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.

NEWS 24/7

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΑΔΑ, στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκαν περίπου 4.000 άτομα, στα Προπύλαια 500 αναρχικοί και στην Πλατεία Κλαυθμώνος 200 άτομα.

Στο τέλος της πορείας, η “ουρά” που αποτελείτο από το μπλοκ των αναρχικών, πέταξαν τρεις βόμβες μολότοφ εναντίον των διμοιριών των ΜΑΤ, επί της οδού Πανεπιστημίου και η ένταση περιορίστηκε μόνο σε αυτή την ενέργεια.

Παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και πρωτοκλασάτων στελεχών το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία

Το “παρών” στην πορεία έδωσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας. ο οποίος ηγείτο του μπλοκ του κόμματος. Μαζί του οι Ευκλείδης Τσακαλωτος, Πάνος Σκουρλετης, Νίκος Παππάς, Μαριλιζα Ξενογιαννακοπουλου και Νάσος Ηλιόπουλος.

NEWS 24/7

 
NEWS 24/7

 

Τα καλέσματα

Το ΠΑΜΕ στο κάλεσμά του για την απεργιακή κινητοποίηση, αφού χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τα εργασιακά “τερατούργημα”, ανέφερε:

“Η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, αυτό που ΕΕ-κυβερνήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι το περιέγραψαν ως «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, φτάνει στο κόκκινο την εκμετάλλευση. Το «τέντωμα» του καθημερινού ωραρίου, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων, σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής τους, αποτελούν ισχυρά πλήγματα στην ζωή των εργαζομένων.Ο νόμος που ανέτρεψε τις εργασιακές σχέσεις και το ωράριο, προβλέπεται ήδη από νομοθετικές ρυθμίσεις στις οποίες έχουν βάλει το αντεργατικό τους λιθαράκι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ως σήμερα. Η περίφημη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου θεσμοθέτησε την παράταση του εργάσιμου χρόνου σε 9 και 10 ώρες δουλειάς ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, χωρίς πληρωμή υπερωρίας, διότι σε ένα μελλοντικό χρονικό διάστημα θα γίνεται ανάλογη μείωση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου ή θα δίνονται ρεπό, ή μεγαλύτερες άδειες. (…) Τις ρυθμίσεις που κάνουν το ωράριο και τη ζωή των εργαζομένων «λάστιχο» συμπληρώνει στο νομοσχέδιο η πρόβλεψη για αύξηση των νόμιμων υπερωριών, καθώς και η ένταξη ακόμα περισσότερων επιχειρήσεων στη λίστα αυτών που μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές. (…) Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων της χώρας, σε όλους τους λαούς. Τα συνδικάτα σηκώνουμε το βάρος της μαζικής οργάνωσης και της κλιμάκωσης των αγώνων, ανοίγουμε το δρόμο της ανατροπής. Μένουμε ενωμένοι, δυνατοί, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, τις διεκδικήσεις!”

NEWS 24/7

 

Στο δικό της κάλεσμα, η ΑΔΕΔΥ τονίζει:

“Η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει στη Βουλή προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

– Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας.

– Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

– Έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες.

– Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.

– Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα.

Και αυτά είναι λίγα από αυτά που έχει «φροντίσει» να διαρρεύσει η κυβέρνηση για το επερχόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.

Τα παραπάνω συνιστούν ταύτιση της Κυβέρνησης με τα εργοδοτικά συμφέροντα και ευθεία επίθεση στους εργαζόμενους και στα δικαιώματά τους αλλά και στην ίδια τη Δημοκρατία. Τη στιγμή μάλιστα που η χώρα βρίσκεται σε μια βαθιά υγειονομική και οικονομική κρίση, απόρροια σε μεγάλο βαθμό των επιλογών της Κυβέρνησης. Η επιθετικότητα και ο  κυνισμός με τον οποίο επιχειρείται η διάλυση της καθημερινότητας και της ζωής των εργαζομένων και η επιστροφή στους σκοτεινούς χρόνους της ακραίας εκμετάλλευσης, δεν θα μείνουν αναπάντητα. Αποτελεί χρέος και συνάμα φόρος τιμής στους νεκρούς του Σικάγο και όλων των εργατικών αγώνων και έμπρακτος εορτασμός της Πρωτομαγιάς”.

NEWS 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα