Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Σαρωτικοί έλεγχοι για να μπει φρένο στη νέα “επιδημία”

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Σαρωτικοί έλεγχοι για να μπει φρένο στη νέα “επιδημία”
Shutterstock

Εντατικοί οι έλεγχοι για τον εντοπισμό όσων εμπλέκονται σε περιπτώσεις "μαϊμού" εμβολιασμών την ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες σε όλη τη χώρα. Για μεμονωμένα περιστατικά κάνει λόγο ο Θάνος Πλεύρης.

“Πονοκέφαλο” στις Υγειονομικές Περιφέρειες και “συναγερμό” στο Υπουργείο Υγείας έχουν προκαλέσει οι ουκ ολίγες καταγγελίες για χορήγηση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού στη χώρα, οι οποίες, μετά από την πρώτη πολύκροτη περίπτωση του Παλαμά Καρδίτσας έρχονται τακτικά στην επιφάνεια και αφορούν πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Μετά τις περιπτώσεις της Καρδίτσας και του Μεσολογγίου, ανάλογα φαινόμενα έχουν εντοπιστεί και σε αρκετές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, οδηγώντας στη λήψη μέτρων και αποφάσεων (σχετική τροπολογία), καθώς και στη διενέργεια σαρωτικών ελέγχων για τον εντοπισμό όσων εκδίδουν “μαϊμού” πιστοποιητικά και την επιβολή ενδεχόμενων ποινικών αλλά και χρηματικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, μηχανισμός πλαστών βεβαιώσεων για διαγνωστικά τεστ είχε στηθεί στη Δράμα, όπου σύμφωνα με καταγγελίες, ιδιωτικά μικροβιολογικά κέντρα χορηγούσαν πλαστά θετικά διαγνωστικά τεστ σε υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς και δημοτικούς υπαλλήλους ώστε να δηλώνονται ως νοσούντες και να εξασφαλίζουν πιστοποιητικό νόσησης. Μάλιστα, το κόστος ήταν από 10 ως 50 ευρώ, με τη δράση των εμπλεκομένων να ξεκινά από τον περασμένο Ιούλιο.

Την ίδια ώρα, στην Καβάλα, οι γιατροί του νοσοκομείου αποφάσισαν να υποβάλουν σε τεστ αντισωμάτων 18 υγειονομικούς που παρουσίασαν πιστοποιητικά νόσησης τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ, μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ελέγχεται για τέσσερις περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών. Σε αυτό το νοσοκομείο μάλιστα φέρεται πως εργαζόταν παλαιότερα και η νοσηλεύτρια με τα πλαστά πιστοποιητικά στον Παλαμά Καρδίτσας.

Όσο για την υπόθεση του Μεσολογγίου, ο γιατρός που επιχείρησε να παρουσιάσει θετικό δείγμα ενός ασθενή ως δικό του τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Πλεύρης: “Μεμονωμένα περιστατικά, ασφαλές το σύστημα”

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗ, οι ύποπτες περιπτώσεις στα νοσοκομεία μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 200. Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης που είχε ενημερώσει πρόσφατα πως “ο δρόμος για όποιον εμπλέκεται σε τέτοιες περιπτώσεις θα είναι: Εισαγγελέας, Πειθαρχικό και διαθεσιμότητα”, υποστήριξε πως το υπουργείο συνεχίζει τους σαρωτικούς ελέγχους για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, επεκτείνοντας παράλληλα τον έλεγχο για ψευδείς δηλώσεις νόσησης, τονίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία μάλιστα είναι πολύ λίγα και ξεκαθαρίζοντας πως το σύστημα είναι ασφαλές.

Στο περιθώριο συσκέψεων που είχε στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε: Σέβομαι το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να έχει θέση να μην εμβολιαστεί, σέβομαι και τους ανθρώπους που υποχρεωτικά βγάλαμε σε αναστολή γιατί ήταν άνθρωποι που ήταν μέσα στο σύστημα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να σεβαστούμε ανθρώπους που προσπαθούν με εξαπάτηση του συστήματος να πάρουν τα πιστοποιητικά”.

Το πιο σημαντικό περιστατικό έχει να κάνει με το φαινόμενο της Καρδίτσας όπου πραγματικά υπήρχαν επαφές με άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες . Το ίδιο το Σύστημα μας διευκολύνει να κάνουμε ιχνηλάτηση αυτών των στοιχείων. Δηλαδή κοιτάμε τις περιπτώσεις που κάποιος υγειονομικός έχει επιλέξει να πάει σε έναν άλλον ταχυδρομικό κωδικό . Δεν σημαίνει βέβαια ότι αυτό αναγκαστικά είναι ύποπτο, αλλά εκεί πέρα μπορούμε να ερευνήσουμε πιο εύκολα τις υποθέσεις . Κυρίως εξετάζουμε και έχει δοθεί εντολή τους ΥΠΕάρχες να εξετάσουν τους εμβολιασμούς οι οποίοι έχουν γίνει από τότε που ψηφίστηκε το μέτρο της υποχρεωτικότητας , δεδομένου ότι προηγουμένως δεν είχε κάποιος κίνητρο. Κατά την άποψή μας απ΄ ολες τις ΥΠΕ και από την ενημέρωση την οποία έχω λάβει προκύπτουν μενομωμένα περιστατικά σε διαφορετικές Υγειονομικές Περιφέρειες που τα αντιμετωπίζουμε .Παράλληλα ελέγχουμε και το φαινόμενο πέρα από τα πλαστά πιστοποιητικά αν υπάρχουν και ψευδείς δηλώσεις οι οποίες σχετίζονται με νόσηση μόνο με self test και όχι από βεβαίωση με μοριακό έλεγχο”.

Πρόστιμο 5.000 ευρώ

Υπενθυμίζεται πως, μετά από τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου “Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση της ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών”, ο κάτοχος αλλά και ο εκδότης θα τιμωρούνται με 5000 ευρώ πρόστιμο.

Ειδικότερα σε άρθρο με τίτλο “Κυρώσεις για ψευδές Πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού covid-19 ή ψευδή βεβαίωση από κορονοϊό covid-19” αναφέρεται ότι: “Σε όποιον αποπειράται ή πετυχαίνει την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ δεν έχει εμβολιαστεί, ή βεβαίωσης νόησης, ενώ δεν έχει νοσήσει, πέρα από τις τυχόν επιβληθησόμενες ποινικές κυρώσεις, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ. Στον υπάλληλο του Δημοσίου οποιοδήποτε ή τον οποιονδήποτε άλλο τρίτο, συμμετέχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις πράξεις του πρώτου εδαφίου, επιβάλλεται, πέρα από τις τυχόν επιβληθησόμενες ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις, διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε πράξη”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα