Προσφυγικό: SOS από τα καμπ της ενδοχώρας που γίνονται “μικρές Μόριες”

Προσφυγικό: SOS από τα καμπ της ενδοχώρας που γίνονται “μικρές Μόριες”
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ως οριακή περιγράφεται από τους γνωρίζοντες η κατάσταση στα προσφυγικά καμπ της ενδοχώρας μετά τη μεταφορά αναγνωρισμένων προσφύγων σ' αυτά.

Κάθε μέρα που περνάει δημιουργείται ακόμη μεγαλύτερο αδιέξοδο στο προσφυγικό θέμα. Δεν πρόκειται μόνο για τους (αναγνωρισμένους, πλέον) πρόσφυγες που συνωστίζονται σε πλατείες και δημόσιους χώρους αλλά και γι’ αυτούς που, ελλείψει άλλων δομών, βρίσκουν χώρο στα καμπ της ενδοχώρας.

Βρίσκουν όμως; Η απάντηση είναι αρνητική, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα περισσότερα καμπ. Σ’ αυτά του Ελαιώνα, της Νέας Καβάλας, της Θήβας αλλά και της Μαλακάσας ο πληθυσμός είναι πλέον υπεράριθμος αφού οι υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις σαφώς και δεν επαρκούν. Σε κάποια από αυτά τα καμπ έχουν ανοίξει πλέον σκηνές και ο κόσμος διαμένει προσωρινά σ’ αυτές.

Τι ακριβώς όμως θα γίνει όταν το καλοκαίρι τελειώσει και οι θερμοκρασίες πέσουν; Αυτό που τονίζει αρμόδια πηγή στο News24/7 είναι σοκαριστικό: “Για να απαλλαχούν από το όνειδος της Μόριας, δημουργούν πολλές μικρές Μόριες στην ενδοχώρα”.

Αν θεωρείτε τον παραπάνω ισχυρισμό υπερβολικό, να συμπληρώσουμε το εξής: Το πρόβλημα της στέγης δεν είναι τόσο επείγον όσο αυτό της σίτισης. Και σε πολλά καμπ της ενδοχώρας πλέον παρατηρείται και αυτό! Οτι, δηλαδή, δεν επαρκεί το φαγητό για όλους αφού οι σχετικοί υπολογισμοί είχαν γίνει για πολύ μικρότερο πληθυσμό.

Μόνη βιώσιμη λύση είναι η απορρόφηση των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό με εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, εύρευση εργασίας και εν συνεχεία στέγης. Υπάρχουν δήμοι που θέλουν να βοηθήσουν, ιδιαίτερα αυτοί που μπορούν στις περιφέρειές τους να προσφέρουν εργασίας στην πρωτογενή παραγωγή. Υπάρχει και το πρόγραμμα Ηλιος. Αλλα όλα αυτά, όπως εγκαίρως είχε επισημάνει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, δεν αρκούν.

Την ίδια ώρα δεν παρατηρείται τάση για αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής που προβλέπει, δια νόμου πλέον, την αποχώρηση των αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές εντός ένα μήνα αν και είναι φανερό πλέον ότι η συγκεκριμένη πολιτική παράγει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα υποτίθεται ότι λύνει.

Ολα αυτά ενώ οι φωνές από την Ευρώπη που “παρατηρούν” την Ελλάδα για τη μεταναστευτική πολιτική της ολοένα και πληθαίνουν. Η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί κάλλιστα ως οριακή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version