Πρύτανης ΑΠΘ: Αν τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη είναι 2.000, οι ασυμπτωματικοί είναι 10.000

Πρύτανης ΑΠΘ: Αν τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη είναι 2.000, οι ασυμπτωματικοί είναι 10.000
Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου auth.gr

Με θετικό το 5% των μαζικών τεστ κορονοϊού που έγιναν χθες στη συμπρωτεύουσα, οι μετρήσεις στα λύματα της πόλεις «έδειχναν» εδώ και ημέρες την έξαρση της επιδημίας, δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Για 10.000 ασυμπτωματικούς φορείς κορονοϊού έκανε λόγο το πρωί της Παρασκευής 30/10 ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.

«Εάν τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη είναι περίπου 2.000, τότε οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, με αθέλητη διασπορά στο συγκρότημα, είναι τουλάχιστον 10.000», επισημαίνει, συγκεκριμένα, ο πρύτανης του ΑΠΘ, με βάση την έρευνα στα λύματα της πόλης που διενεργεί το Αριστοτέλειο και λειτουργεί ως προπομπός της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Με θετικό το 5% των μαζικών τεστ κορονοϊού που έγιναν χθες στη συμπρωτεύουσα, οι μετρήσεις στα λύματα της πόλεις «έδειχναν» εδώ και ημέρες την έξαρση της επιδημίας.

«Αποδεικνύουμε» επισημαίνει, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Παπαϊωάννου, ότι «η μέση τιμή των δύο προηγούμενων εβδομάδων στα λύματα είναι απόλυτα συμβατή με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων».

Μιλώντας με αριθμούς ενημερώνει ότι έως τις 12 Οκτωβρίου ανιχνεύαμε ελάχιστα έως καθόλου τον ιό στα λύματα της πόλης, κάτι που ήταν συνυφασμένο και με τα ελάχιστα κρούσματα. Στις 21 Οκτωβρίου είδαμε μια αύξηση της τάξης του 500% στα λύματα, κάτι που αποτυπώθηκε μετά από 2,3 ,4 ημέρες και φτάσαμε να είμαστε κοντά στα 280-300 κρούσματα, φτάσαμε στα 380 και την Τρίτη 27 Οκτωβρίου είχαμε πάει τρεις φορές πάνω απ’ ό,τι είχαμε πάει στις 21 Οκτωβρίου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα