Σαϊντού Καμαρά: Γι’ αυτό πρέπει να παραμείνει στην Ελλάδα όπως το δικαιούται απόλυτα

Σαϊντού Καμαρά: Γι’ αυτό πρέπει να παραμείνει στην Ελλάδα όπως το δικαιούται απόλυτα
O Σαϊντού Καμαρά στο Μαξίμου Eurokinissi

Η δικηγόρος Νικολάια Τριανταφύλλου και η κοινωνική λειτουργός Δήμητρα Γεωργογιάννη, οι οποίες ξέρουν από πρώτο χέρι την υπόθεση του Σαϊντού Καμαρά αναλύουν όλες τις πτυχές του ζητήματος, λύνοντας απορίες.

Μέχρι την περασμένη Πέμπτη, την υπόθεση του Σαϊντού Καμαρά την ήξεραν μόνο οι οι καθηγητές του, οι συμμαθητές του και οι γονείς των συμμαθητών του. Μόλις όμως το θέμα του ήρθε στο φως της δημοσιότητας, ο 18χρονος από τη Γουινέα κέρδισε την πανελλήνια συμπάθεια (εξαιρουμένων πάντα των ρατσιστών που εξακολουθούν και υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία).

Λίγες ώρες πριν εκδικαστεί η προσφυγή του, κίνηση στην οποία ο Σαϊντού κατέφυγε για να αποφύγει την απέλαση, η δικηγόρος που χειρίζεται το θέμα του και η κοινωνική λειτουργός που συνεργάζεται μαζί του (αμφότερες μέλη της IRC Hellas) εξηγούν γιατί ο συμπαθέστατος και άριστος μαθητής Καμαρά δικαιούται απολύτως να παραμείνει στη χώρα.

Η δικηγόρος Νικολάια Τριανταφύλλου εξιστορεί αρχικά τις νομικές λεπτομέρειες: “H απορριπτική απόφαση για το παιδί ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο. Λίγο αργότερα, τον Ιανουάριο, καταθέσαμε προσφυγή και αυτή ακριβώς η προσφυγή θα εκδικαστεί την Τετάρτη (30/3).

Εχουν περάσει, δηλαδή, τρεις μήνες. Παλαιότερα το διάστημα αυτό, μεταξύ των δύο αποφάσεων δηλαδή, ήταν μεγαλύτερο, έφτανε και στον ένα χρόνο. Την οριστική απόφαση την περιμένουμε σε 10 ημέρες μετά την εκδίκαση, περίπου στα μέσα του Απρίλη”.

Η κα Τριανταφύλλου εξηγεί στη συνέχεια γιατί ο αγώνας του Σαϊντού έχει πολλές πιθανότητες να δικαιωθεί: “Ο Σαϊντού έχει σαφές νομικό έρεισμα στην προσφυγή του, αυτό είναι ξεκάθαρο. Δικαιούται την αναγνώριση, αντιθέτως αν επιστρέψει στην πατρίδα του θα κινδυνεύσει. Η αλήθεια είναι όμως ότι χωρίς την κινητοποίηση των τελευταίων ημερών και τη δημοσιότητα που δικαίως πήρε το θέμα του, οι πιθανότητές του θα ήταν λιγότερες.

Καλό όμως θα είναι να γνωρίζει ο κόσμος ότι περιπτώσεις όπως ο Σαϊντού υπάρχουν πάρα πολλές στην Ελλάδα χωρίς την ανάλογη υποστήριξη. Από μία άποψη ο Σαϊντού ήταν τυχερός. Ο κόσμος τον αγκάλιασε, η σχολική κοινότητα κυρίως, οι συμμαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς”.

“Είναι βίαιο να ξεριζώνεται αυτό που έχτισε ο Σαϊντού”

Η κοινωνική λειτουργός Δήμητρα Γεωργογιάννη αναλύει με τη σειρά της τις κινήσεις που χρειάστηκαν έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένας σταθερός πόλος υποστήριξης για το παιδί: “Μετά την απορριπτική απόφαση είχαμε ένα καθήκον. Συναντηθήκαμε με τον Σαϊντού, διαπιστώσαμε πράγματι ότι κινδυνεύει εφόσον επιστρέψει στην πατρίδα του και δώσαμε άμεσα την πληροφορία αυτή στο σχολείο, σ’ ένα περιβάλλον δηλαδή στο οποίο ο Σαϊντού είχε και έχει πολύ μεγάλη στήριξη.

Το σχολείο ήταν ένα πρότυπο συμπεριφοράς. Ακόμα και για τη συμμετοχή του Σαϊντού στην πενθήμερη υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση. Γονείς και μαθητές πήραν την πρωτοβουλία, μάζεψαν χρήματα και έτσι το παιδί ταξίδεψε μαζί με τους συμμαθητές του. Αυτό που κρατάμε απ’ όλο αυτό, μεταξύ πολλών άλλων πραγμάτων βέβαια, είναι ότι το παιδί αυτό έχει εξελιχθεί σε σύμβολο ενός ωραίου αγώνα”.

Οι τελευταίοι τρεις μήνες ήταν πολύ δύσκολοι για τον Σαϊντού από ψυχολογικής άποψης. Οπως τονίζει η κα Γεωργογιάννη “κάθε παιδί που λαμβάνει μία απορριπτική απόφαση, έχει ψυχολογικές μεταπτώσεις. Στο Σαϊντού ίσως είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο γιατί ότι έχει καταφέρει, το έχει καταφέρει μόνος του. Εχει κάνει δεκάδες πράγματα. Συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, πάντα παρών στο σχολείο κτλ. Μιλάει επίσης τρεις γλώσσες, τα ελληνικά του είναι πολύ καλά χωρίς όμως παράλληλα να ξεχνάει τις ρίζες του, από που προέρχεται. Φαντάζεται τη μετέπειτα ζωή του στην Ελλάδα, θέλει να σπουδάσει, έχει όνειρα.

Να λάβουμε επίσης στα υπόψη μας και κάτι άλλο. Τα παιδιά αυτά έρχονται εδώ μετά από ένα επικίνδυνο ταξίδι και όταν καταφέρνουν να αποκτήσουν μία στοιχειώδη ασφάλεια είναι πολύ βίαιο όλο αυτό να ξεριζωθεί. Τα παιδιά αυτά τα δικαιώματά τους τα διεκδικούν, σχεδόν κάθε στιγμή. Τίποτα δεν είναι δεδομένο γι’ αυτά”.

Ιδού και ένα παράδειγμα όπως μας το μεταφέρει η κοινωνική λειτουργός, παράδειγμα που δείχνει πολλά για την πραγματικότητα όπως την βιώνουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι: “Τον Σεπτέμβριο ο Σαϊντού ήταν έτοιμος να φοιτήσει στο κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου Αγίου Δημητρίου, ήταν όλα κανονισμένα με τα στελέχη του Δήμου. Τελικά όμως δεν πήγε γιατί εκείνη την περίοδο έγινε δεκτός σε ένα πρόγραμμα διερμηνείας. Ηταν πολύ σημαντικό για τον ίδιο γιατί σε κάθε περίπτωση μετά το τέλος της χρονιάς, ο Σαϊντού θα πρέπει να έχει πόρους και να ζει μόνος του”.

Απ’ όλα τα παραπάνω είναι σαφές ότι όποιος βρεθεί στις 09:30 στη Νίκαια στην επιτροπή προσφυγών, θα προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες. Στο πλευρό του Σαϊντού βρίσκονται πλέον χιλιάδες άνθρωποι. Ταυτόχρονο το αίτημά του αλλά και ο ίδιος έφτασαν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου. Οι πάντες αντιλήφθηκαν ότι ο 18χρονος από τη Γουινέα, που την Πέμπτη τίμησε τα χρώματα της Ελλάδας στη μαθητική παρέλαση, δικαιούται να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του που δεν είναι άλλο από το να παραμείνει στον τόπο που τον αγαπούν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα