Σάλος με έρευνα της Αστυνομίας στο Δημοκρίτειο για χρήση του όρου ‘τουρκική μειονότητα’

Σάλος με έρευνα της Αστυνομίας στο Δημοκρίτειο για χρήση του όρου ‘τουρκική μειονότητα’
Περιπολικό της αστυνομίας Ευρωκίνηση

Σε έγγραφο που απεστάλη από το Τ.Α. Κομοτηνής, ύστερα από εισαγγελική παραγγελία προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, με το οποίο ζητά ονόματα καθηγητών και συγγράμματα που κάνουν λόγο για «τουρκική μειονότητα»

Σάλος άνευ προηγουμένου έχει προκληθεί ύστερα από έρευνα γύρω από φλέγοντα εθνικά ζητήματα που φαίνεται έληξε πριν καν αρχίσει και προκάλεσε αντιδράσεις από το ύφος και το είδος του αιτήματος ενός επίσημου εγγράφου των διωκτικών Αρχών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έγγραφο που απεστάλη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στις 30 Νοεμβρίου, το οποίο συντάχθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής, κατόπιν σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας, μέσω του οποίου ζητήθηκαν τα στοιχεία του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου και τυχόν συγγραμμάτων τους στα οποία τυχόν αναφέρεται ο όρος …«τουρκική μειονότητα».

Η δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου εγγράφου προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας που ζήτησε διευκρινίσεις για αυτή την έρευνα από τις εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές της Κομοτηνής και με ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Με αφορμή το έγγραφο του Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με το οποίο ζητήθηκαν “τα πλήρη στοιχεία του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου, του οποίου το επιστημονικό αντικείμενο- πεδίο- ειδικότητα, σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου «τουρκική» μειονότητα’’, το Υπουργείο Παιδείας ,Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει:

Το Υπουργείο βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές, προκειμένου να διευκρινιστούν λεπτομέρειες σε σχέση με το συγκεκριμένο έγγραφο

Το Υπουργείο βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές, προκειμένου να διευκρινιστούν λεπτομέρειες σε σχέση με το συγκεκριμένο έγγραφο, καθότι όπως είναι διατυπωμένο γεννά εύλογες αμφιβολίες.

Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. διαβεβαιώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι η συνταγματικά προστατευόμενη ακαδημαϊκή ελευθερία δεν απειλείται και θα προχωρήσει σε νέα ανακοίνωση μόλις έχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις».

Η δημοσιότητα που έλαβε η ύπαρξη του συγκεκριμένου εγγράφου ανάγκασε την Αστυνομία στην ανάκλησή του και ήδη διατάχθηκε η διενέργεια διοικητικής έρευνας για να διαπιστωθεί αν ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που υπογράφει το συγκεκριμένο έγγραφο τήρησε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, αν συμπεριέλαβε ακριβώς ό,τι ζητήθηκε από την Εισαγγελία κλπ.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έπρεπε το συγκεκριμένο έγγραφο να εκδοθεί με αυτή την μορφή που εξεδόθη και επ’ αυτού του χειρισμού αναζητούνται ευθύνες.

Πιο συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει:

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοινώνεται ότι ανακαλείται έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής και απεστάλη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης την 30 Νοεμβρίου 2017 και παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια διοικητικής διερεύνησης της υπόθεσης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα