Σχολεία: Στη σκιά των 4.300 κρουσμάτων οι εισηγήσεις για το άνοιγμα

Σχολεία: Στη σκιά των 4.300 κρουσμάτων οι εισηγήσεις για το άνοιγμα
Μαθητές Λυκείου. Eurokinissi

Με ενδιαφέρον αναμένεται η εισήγηση της έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σήμερα Τετάρτη παρουσία και της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων.

Μια ακόμη δύσκολη μέρα περιμένει σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, που καλούνται σήμερα να εισηγηθούν το άνοιγμα σχολείων, τουλάχιστον των τάξεων του Λυκείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνεδριάσεις της Επιτροπής που αφορούν στα σχολεία είθισται να είναι οι πιο επεισοδιακές και σ’ αυτές διαπιστώνεται έντονη διχογνωμία. Η σημερινή συνεδρίαση θα λάβει χώρα υπό το βάρος της διατήρησης υψηλού αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού σε πάνω από 4300.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας σημαντικός αριθμός μελών της Επιτροπής θα ήθελε να δει την πορεία των κρουσμάτων κατά τις επόμενες ημέρες ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα της διασποράς του ιού. Όμως και πάλι φαίνεται η Κυβέρνηση να θέλει να επισπεύσει τη διαδικασία και γι’ αυτό η ολομέλεια της Επιτροπής συνεδριάζει από πολύ νωρίς σήμερα, και συγκεκριμένα στις 10.

Επίσης για το λόγω αυτό η τακτική συνεδρίαση της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων, συνεδρίασε χθες βράδυ ενώ σταθερά η συνεδρίαση της ήταν κάθε Τετάρτη νωρίς το μεσημέρι.

H Επιτροπή μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις

Σχετικά με το τι αναμένεται σήμερα, μια πρώτη αίσθηση δίνουν τα λεγόμενα του καθηγητή μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλους της Επιτροπής Αλκιβιάδη Βατόπουλου ο οποίος μιλώντας χθες στο ΣΚΑΙ σημείωσε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων τριών – τεσσάρων ημερών θα κρίνουν τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων από την προσεχή Δευτέρα.

«Θα μπορούσε να γίνει (άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα) αλλά αυτό θα το πούμε τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα σήμερα και αύριο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο υπάρχουν δύο «αντιμαχόμενες» απόψεις, με την πρώτη να εκτιμά ότι πρέπει να ανοίξει η Γ’ Λυκείου λόγων των πανελληνίων εξετάσεων, κάτι που δεν είναι πολύ καλό επιδημιολογικά και η δεύτερη που επιχειρηματολογεί υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, όπου οι μαθητές είναι πιο πειθαρχημένοι. Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι τα τεστ στους μαθητές των Λυκείων, υπάρχει μια ασφάλεια.

Το θέμα για άνοιγμα μόνο της Γ’ Λυκείου δημιουργεί βέβαια ένα τεχνικό πρόβλημα διότι οι καθηγητές που διδάσκουν εκεί θα πρέπει να κάνουν και τηλεεκπαίδευση στις υπόλοιπες τάξης κι αυτό δεν ξέρουμε πόσο είναι εφικτό σε όλα τα σχολεία.

Να τονίσουμε ότι μέχρι και χθες το βράδυ αργά, η πρόσκληση για τη σημερινή συνεδρίαση δεν είχε αποσταλεί όμως θεωρείται απόλυτα βέβαια ότι η συνεδρίαση θα γίνει.

Η Επιτροπή καλείται να εισηγηθεί και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν και φυσικά να τοποθετηθεί και σχετικά με τα self test. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Κυβέρνηση βιάζεται για μια ακόμη φορά, καθώς τα self test διατίθενται από σήμερα με προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Βέβαια το τεστ θα πρέπει να γίνει ιδανικά το Σαββατοκύριακο πριν την έναρξη των μαθημάτων. Όμως δε γνωρίζουμε αν οι πολίτες θα μπορέσουν τόσο σύντομα να ακολουθήσουν τη νέα αυτή τακτική.

Η Επιδημία εκτός ελέγχου

Η κατάσταση είναι κρίσιμη και ακόμη δεν είχε χτιστεί ένα ικανό τοίχος ανοσίας που να μπορέσει να αντέξει την αύξηση της κινητικότητα από δύο ανοίγματα: Λιανεμπορίου και Εκπαίδευσης. Είναι σίγουρο ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν και όσο και αν θεωρούμε ότι η επιδημία σταθεροποιείται στην Αττική, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πιεστεί έντονα το ΕΣΥ.

Οι διασωληνώσεις παραμένουν σε επίπεδα πάνω από 750 ενώ και οι νεκροί αυξάνονται και χθες με το αριθμό 79 καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ για το 2021.

Είναι γεγονός ότι το ρίσκο με το άνοιγμα των σχολείων είναι μεγάλο και φυσικά όπως φαίνεται η Κυβέρνηση πάλι θα ρίξει την ευθύνη στην Επιτροπή.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα