Σκέρτσος: Άνοιγμα εξωτερικής εστίασης – λιανεμπορίου μέσα στον Απρίλιο

Σκέρτσος: Άνοιγμα εξωτερικής εστίασης – λιανεμπορίου μέσα στον Απρίλιο
Ετοιμασίες για την επανεκκίνηση της εστίασης Eurokinissi

Σε τηλεοπτική του δήλωση ο Άκης Σκέρτσος τοποθετήθηκε θετικά για το ενδεχόμενο του ανοίγματος εξωτερικής εστίασης και λιανεμπορίου μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Απριλίου. Στο ίδιο μήκος κύματος η τοποθέτηση του καθηγητή Δ. Σαρηγιάννη.

Το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων μέσα στον Απρίλιο φαίνεται πως αποτελεί το πλέον ρεαλιστικό σενάριο για την κυβέρνηση, με τα δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό να δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Ακόμα και η επαναφορά της εστίασης με συγκεκριμένους περιορισμούς, αποτελεί ένα ρεαλιστικό σενάριο για τον ερχόμενο μήνα.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», έδωσε έμφαση στα self test, ως ένα σημαντικό εργαλείο για το άνοιγμα λιανεμπορίου,, κοινωνίας και εκπαίδευσης. Ανέφερε αρχικά πως «η συμπληρωματική στρατηγική που θα εφαρμοστεί από αρχές Απριλίου έχει στόχο το ελεγχόμενο άνοιγμα αγοράς, κοινωνίας και εκπαίδευσης. Τα δωρεάν τεστ θα δώσουν αυτή τη δυνατότητα», ενώ εξήγησε ότι πρόκειται για έγκυρα, αποτελεσματικά οικιακά τεστ, ώστε κάθε πολίτης να έχει έλεγχο της υγείας του.

«Το ευτυχές είναι ότι υπάρχει η τάση σταθεροποίησης και αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και αύξηση των εξιτηρίων» επισήμανε.

Eurokinissi

 

Όσον αφορά στο άνοιγμα της αγοράς, ανέφερε ο Ακης Σκέρτσος: «Μαζί με τα τεστ, φαίνεται ότι λιανεμπόριο και εκπαίδευση μπορούν να ανοίξουν στις αρχές Απριλίου» και παραδέχθηκε ότι πρέπει να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, για να μπορέσει να αναπνεύσει η οικονομία, αλλά και να βελτιωθεί η ψυχολογία των πολιτών. Όσον αφορά την πλήρη απελευθέρωση στις διαδημοτικές μετακινήσεις και την εξέλιξη των εμβολιασμών, ο υφυπουργός ανέφερε πως: «δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη να μιλήσουμε για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, είναι ένα μέτρο που θα το συζήσουμε αργότερα όταν θα μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε πιάσει το πρώτο τείχος ανοσίας ως προς τον εμβολιασμό. Εδώ έχουμε κάποιες τάσεις που πρέπει να συνεκτιμήσουμε», όπως τον σταδιακά υψηλότερο βαθμό εμβολιασμού και ειδικά των ευάλωτων ομάδων, δηλαδή των ηλικιωμένων άνω των 60 ετών και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού».

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, «ως το τέλος Απριλίου – αρχές Μαΐου αυτή η πληθυσμιακή ομάδα θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Θα έχει πολύ μεγαλύτερη άμυνα του ιού και δεν θα κινδυνεύει με βαριά συμπτωματολογία που οδηγεί στο νοσοκομείο. Αυτό μας πηγαίνει αυτομάτως σε οριστική χαλάρωση των μέτρων

Άνοιγμα λιανεμπορίου “όχι νωρίτερα” από τις 12 Απριλίου

Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξέφρασε την άποψη ότι το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει στις 12 Απριλίου.«Να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 12 του μήνα, όχι νωρίτερα, γιατί δεν θα είμαστε σε ικανή αποσυμπίεση μέχρι τότε. Στις 12 μπορούμε να ανοίξουμε» σημείωσε, ενώ σχετικά με τα σχολεία πρότεινε το άνοιγμα των λυκείων στις 5 Απριλίου, με τεστ και την επαναλειτουργία δημοτικών και γυμνασίων μετά το Πάσχα. Ο καθηγητής επισήμανε πως οι παραπάνω κινήσεις θα ήταν οι πιο ασφαλείς για όλους και δεν θα οδηγούσαν σε νέο “άνοιγμα-κλείσιμο” δραστηριότητων, που έχει φέρει κόπωση στην κοινωνία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα