Σκούταρι: Οι δικαιολογίες των γονιών για την αποχή μαθητών λόγω προσφυγόπουλων

Σκούταρι: Οι δικαιολογίες των γονιών για την αποχή μαθητών λόγω προσφυγόπουλων

Απάντηση στην αποχή των μαθητών τους την Παρασκευή, πρώτη μέρα προσέλευσης προσφυγόπουλων, επιχείρησε να δώσει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων - Κατακραυγή από την ΑΔΕΔΥ Σερρών

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Σκουτάρεως προσπάθησε να αιτιολογήσει την αποχή των μαθητών κατά την πρώτη ημέρα προσέλευσης στο σχολείο 10 προσφυγόπουλων.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή μόλις 25 μαθητές από τους 130 που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο Σκουτάρεως, στις Σέρρες, κάθισαν στα θρανία, μιας και οι γονείς των υπολοίπων επέλεξαν να μην τα στείλουν στις τάξεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φοίτηση 10 προσφυγόπουλων.

Μετά την πανελλήνια κατακραυγή ο Σύλλογος επανήλθε κάνοντας λόγο για "ύποπτη δράση των ΜΚΟ στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης" αλλά και για "γιορτή υποδοχής για τους νέους μαθητές" η οποία, όπως αναφέρουν, αναβλήθηκε λόγω καμερών "που τραβούσαν πλάνα". Οι γονείς των μαθητών απέστειλαν εξώδικα τις προηγούμενες ημέρες στον προϊστάμενο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σερρών, στον δήμαρχο Σερρών και στον Αντιπεριφερειάρχη ζητώντας να δημιουργηθεί σχολείο εντός της προσφυγικής δομής.

Στην ανακοίνωση τους αναφέρουν:

"Με έκπληξη διαβάσαμε όλες αυτές τις μέρες αυτά που γράφτηκαν για το Δημοτικό Σχολείο Σκουτάρεως.

Προφανώς από άτομα που δεν είχαν διαβάσει καν τα εξώδικά μας και τα οποία αναφερόταν σε συγκεκριμένα σημεία που είχαν να κάνουν και με την ύποπτη δράση των ΜΚΟ στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Είδαμε αποκομμένα αποσπάσματα να κοσμούν δηλώσεις «επισήμων», οι οποίοι άλλα έλεγαν μπροστά στις κάμερες και άλλα έλεγαν σε εμάς στις κατ’ιδίαν επαφές μας με αυτούς.

Κατόπιν μας κατηγόρησαν για αποχή.

Φυσικά ξεχνούν ότι όλο το σχολείο με τη συμμετοχή των παιδιών μας είχε ετοιμάσει μια γιορτή υποδοχής για τους νέους μαθητές. Δυστυχώς το πρωί της 19/10/2018 αντικρίσαμε έξω από το σχολείο ένα πλήθος από

κάμερες που τραβούσαν πλάνα, περιπολικά, άνδρες της Ασφάλειας, τοπικούς κομματικούς παράγοντες συγκεκριμένου χώρου και πλήθος άγνωστων σε εμάς ατόμων που επέβαιναν σε αυτοκίνητα με πινακίδες από άλλους Νομούς, τα οποία άτομα εισήλθαν όλα στον χώρο του σχολείου.

Προφανώς όλοι αυτοί θεωρούσαν φυσιολογικό να αντικρίσουν τα παιδιά ξαφνικά μια τέτοια εικόνα αναστάτωσης. Είτε αυτά ήταν τα προσφυγόπουλα, είτε τα παιδιά μας.

Άραγε στις ενέργειες αυτές δεν υπήρχε τίποτε παράνομο; Οι μόνοι παράνομοι ήμασταν εμείς. Και μας προειδοποίησαν ότι θα επέμβει Εισαγγελέας. Άτομα που δεν απασχολήσαμε ποτέ τη Δικαιοσύνη βρεθήκαμε ξαφνικά εν δυνάμει κατηγορούμενοι.

Τη Δευτέρα ελπίζουμε τα μαθήματα να γίνουν κανονικά και να λείψουν οι φιέστες και οι τρίτοι παρατρεχάμενοι που παρεισέφρησαν στο χώρο του Σχολείου. Διότι αυτό επιτάσσει ο στοιχειώδης σεβασμός στον ευαίσθητο ψυχισμό των παιδιών.

Σύμφωνα με τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας παρακαλούμε να δημοσιευτεί αυτούσιο.

Για τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων

Ο Πρόεδρος

Τσακιρίδης Βασίλειος".

Πολλαπλές αντιδράσεις

"Οι διαμαρτυρίες των γονέων είναι υπερβολικές" τόνισε από τη δική του μεριά ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας Παναγιώτης Ανανιάδης, υπογραμμίζοντας πως τα επιχειρήματα των γονέων δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Σύμφωνα, με τον κύριο Ανανιάδη στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να παρέμβει ο Εισαγγελέας Σερρών όπως είχε γίνει και το 2016 και στον Προφήτη του Δήμου Βόλβης που και εκεί οι μαθητές απείχαν από τα μαθήματά τους για τον ίδιο λόγο.

Το διοικητικό συμβούλιο του νομαρχιακού τμήματος Σερρών της ΑΔΕΔΥ εξέδωσε πάντως ανακοίνωση, μέσω της οποίας στηρίζει την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων κάτω από τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που γίνεται αυτή, ανά την Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΑΔΕΔΥ Σερρών:

"Οι φωνές ρατσισμού και αποκλεισμού παιδιών από το αγαθό της εκπαίδευσης βρίσκουν και θα βρίσκουν απέναντί τους τη συνείδηση, τις αρχές, τις αξίες και το φιλότιμο των εκπαιδευτικών που υπερασπίζονται τη δημόσια εκπαίδευση και το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, εθνικότητας.

Τα υπαρκτά προβλήματα που δημιουργεί η δίχως σοβαρό εκπαιδευτικό σχεδιασμό πολιτική για την ένταξη των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα δεν επιτρέπεται να αποτελέσει άλλοθι για την ενδυνάμωση ξενοφοβικών και ρατσιστικών κραυγών.

Το Δ.Σ. του νομαρχιακού τμήματος Σερρών της ΑΔΕΔΥ καλεί εκπαιδευτικούς και γονείς να συνεχίσουν τον αγώνα για το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση και ιδιαίτερα αυτών που έζησαν τη φρίκη του πολέμου και της προσφυγιάς.

Όχι στο μίσος, το ρατσισμό και την ξενοφοβία με πρώτα και τραγικά θύματα τα παιδιά".

"Η πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης είναι ανοιχτά σχολεία για όλους και να μην υποκύπτουμε σε πιέσεις που έχουν βάση στην ξενοφοβία ή ρατσιστικές συμπεριφορές, αλλά να υιοθετούμε πρακτικές στην Εκπαίδευση στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης" αναφέρει με ανακοίνωσή της και η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σερρών.

Από τη δική του μεριά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Σερρών "Ο Εμμανουήλ Παππάς", σημειώνει:

"Η μόρφωση αποτελεί δικαίωμα κάθε παιδιού, ανεξάρτητα από χρώμα, κοινωνική θέση, θρήσκευμα και καταγωγή. Η φοίτηση όλων των μαθητών στα δημόσια σχολεία είναι καθήκον του κράτους και κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει.Τα σχολεία θέλουμε να είναι πάντα ανοιχτά και φιλόξενα για τα φτωχά παιδιά του κόσμου, Ελληνόπουλα, Προσφυγόπουλα".

SHARE:

24Media Network