ΣτΕ: Νόμιμα τα προεκλογικά μηνύματα σε sms και emails

ΣτΕ: Νόμιμα τα προεκλογικά μηνύματα σε sms και emails
Συμβούλιο της Επικρατείας eurokinissi

Το "πράσινο φως" στους υποψήφιους των εκλογών να στέλνουν χωρίς προηγούμενη συναίνεση των πολιτών το προεκλογικό τους υλικό δίνει το ΣτΕ.

Ελεύθερα θα διακινούνται πλέον μέσω sms και emails τα προεκλογικά μηνύματα υποψηφίων σε ψηφοφόρους της εκλογικής τους περιφέρειας, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι υποψήφιοι βουλευτές θα μπορούν να στέλνουν χωρίς προηγούμενη συναίνεση των πολιτών, το προεκλογικό τους υλικό, καθώς σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο, η πολιτική επικοινωνία δεν μπορεί να εξομοιωθεί με τη διαφημιστική δραστηριότητα. Με τον τρόπο αυτό, μπήκε τέλος σε ένα νομοθετικό κενό που υπήρχε, το οποίο είχε οδηγήσει την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να επιβάλει χρηματικές κυρώσεις υποψηφίων.

Οι σύμβουλοι της Επικρατείας υποστήριξαν πως για τον περιορισμό της επικοινωνίας του υποψήφιου βουλευτή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με τους εκλογείς της περιφέρειας στην οποία θέτει υποψηφιότητα, απαιτείται ειδική ρύθμιση, για την οποία υπάρχει σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί.

Ειδικότερα, το δικαστήριο ακύρωσε πρόστιμα ύψους 3.000 ευρώ που είχαν επιβληθεί στους υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ, Θεόδωρο Φορτσάκη, Δημήτρη Κούβελα και Ιωάννα Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη, για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Αρχής, τα SMS και e-mail των υποψηφίων στάλθηκαν χωρίς τη συγκατάθεση των παραληπτών, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η παράγραφος 3 του άρθρου 11 του νόμου 3471/2006 για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα