Στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη απένειμε ο ΟΗΕ το βραβείο "Νέλσον Μαντέλα"

Μαριάννα Βαρδινογιάννη
Μαριάννα Βαρδινογιάννη EUROKINISSI

Ο ΟΗΕ απένειμε στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη του βραβείο "Νέλσον Μαντέλα". Η σημαντική αξία του. Τα συγχαρητήρια Μητσοτάκη, Δένδια, Βαρβιτσιώτη, Βλάση.

Στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη απονεμήθηκε το βραβείο "Νέλσον Μαντέλα", σε αναγνώριση της σημαντικής κοινωνικής της προσφοράς, έπειτα από ανακοίνωση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή (17/07).

Οι βραβευθέντες επιλέχθηκαν ύστερα από ψηφοφορία των κρατών μελών υπό τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης.

Πρόκειται για μία σημαντική διάκριση, καθώς το βραβείο "Νέλσον Μαντέλα" απονέμεται κάθε πέντε χρόνια σε δύο εκλεκτές προσωπικότητες, μία γυναίκα και έναν άνδρα, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, ενσαρκώνοντας τις υψηλότερες αξίες και προωθώντας τους σκοπούς και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.

Ο θεσμός του συγκεκριμένου βραβείου καθιερώθηκε το 2014, ενώ είναι η πρώτη φορά που απονέμεται στην Ελλάδα.

Τα συγχαρητήρια Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη αργά το απόγευμα της Παρασκευής (17/07) και τη συνεχάρη για την απονομή του βραβείου από τον ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η υψηλή αυτή διάκριση αποτελεί τιμή όχι μόνο για την ίδια αλλά και για τη χώρα.

Το μήνυμα Δένδια

Την Μαριάννα Βαρδινογιάννη συνεχάρη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στο ειδικό βάρος του συγκεκριμένου βραβείο και εκφράζοντας χαρά για το γεγονός ότι απονεμήθηκε σε μία Ελληνίδα.

Ολόκληρη η δήλωσή του αναφέρει:

"Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα, ως Υπουργός Εξωτερικών, από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών να απονεμηθεί το βραβείο Nelson Mandela, σε μια Ελληνίδα, την κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Το βραβείο αυτό έχει ξεχωριστό ειδικό βάρος. Απονέμεται μόλις σε μία γυναίκα και σ’ έναν άνδρα κάθε 5 χρόνια. Φέρει το όνομα μιας εκ των εμβληματικότερων προσωπικοτήτων του 20ου και 21ου αιώνα.

Ο Νέλσον Μαντέλα συμβολίζει τον αιώνιο αγώνα για  τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Όχι μόνο στη χώρα του, τη Νότιο Αφρική. Σε όλο στον κόσμο.

Το βραβείο απονέμεται σε αναγνώριση του έργου των τιμώμενων στην υπηρεσία της ανθρωπότητας και των αρχών που πρεσβεύει ο ΟΗΕ.

Η απόφαση αυτή λοιπόν περιποιεί εξαιρετική τιμή, φυσικά στην τιμηθείσα, την κα Βαρδινογιάννη, αλλά και στη χώρα μας, την Ελλάδα.

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς την τιμηθείσα, για την άκρως τιμητική αυτή διάκριση.

Εύχομαι ολόψυχα όπως το παράδειγμα της κοινωνικής προσφοράς και της στήριξης των συνανθρώπων μας, να αποτελέσει έμπνευση για όλους.

Ειδικά σε μια συγκυρία όπως η σημερινή, όπου η ανθρωπότητα στο σύνολό της δοκιμάζεται". 

Συγχαρητήρια Βαρβιτσιώτη - Βλάση

Τα συγχαρητήριά του στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με ανάρτησης του στο twitter.

«Το βραβείο Nelson Mandela που απονέμεται φέτος στην κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη αποτελεί ύψιστη αναγνώριση για το έργο ζωής της & την ασταμάτητη προσφορά της σε όσους έχουν ανάγκη», επεσήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Μεγάλη τιμή και για τη χώρα μας η παγκόσμια διάκρισή της για την ανθρωπιστική της δράση. Συγχαρητήρια!»

Ανάλογη ανάρτηση έκανε στο twitter και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης.

«Θερμά συγχαρητήρια στην κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη για την απόφαση απονομής του βραβείου Nelson Mandela του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ως αναγνώριση της μεγάλης κοινωνικής και φιλανθρωπικής προσφοράς της», επεσήμανε ο κ. Βλάσης. 

«Πρόκειται για μια εξαιρετική τιμή τόσο για την ίδια όσο και για τη χώρα μας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΟΗΕ, Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας
SHARE:

24Media Network