Τατσόπουλος, Παστίτσιος, Χυτήριο: Το Ελληνικό Κράτος ψάχνει ακόμα τον Διαφωτισμό του

Τατσόπουλος, Παστίτσιος, Χυτήριο: Το Ελληνικό Κράτος ψάχνει ακόμα τον Διαφωτισμό του

Οι ομιλητές του πάνελ της εκδήλωσης με θέμα τη Θεοκρατία που ήταν μάρτυρες της σύλληψης του Πέτρου Τατσόπουλου, μιλούν στο NEWS 24/7 για το περιστατικό. Για "Εργαλειοποίηση της Θρησκείας για την Άσκηση Διώξεων" κάνει λόγο η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Με μια άμεση ανακοίνωσή του ο κυνερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου, καταδίκαζε το βράδυ της Δευτέρας τη σύλληψη του συγγραφέα και πρώην βουλευτή Πέτρου Τατσόπουλου, μετά από μήνυση εις βάρος του από τον Φίλιππο Καμπούρη, για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση.

Αιτία για τη μήνυση, ήταν η παρακάτω ανάρτηση του κ. Τατσόπουλου στη σελίδα του στο Facebook πριν λίγες ημέρες. Το timing δε, μόνο τυχαίο δεν είναι.

 

Συγκεκριμένα, η σύλληψη έγινε αμέσως μετά το πέρας της εκδήλωσης με τίτλο “Είναι παιδεία και θρησκεία έννοιες ασύμβατες;”, η οποία έλαβε χώρα στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone, στην οδό Σκουφά στο Κολωνάκι. Τα αντανακλαστικά του κ. Οικονόμου κρίνονται λοιπόν ως θετικά, ωστόσο στη διατύπωσή του υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Διότι όπως διατύπωσε ο ίδιος, αφού πρώτα ανέφερε πως η ελευθερία έκφρασης στη χώρα μας είναι αδιαπραγμάτευτη, “γι’αυτό”, όπως αναφέρει” και “προσχεδιασμένα σκηνικά τεχνητής έντασης και συλλήψεις πολιτών, επειδή εκφράζουν την άποψή τους, είναι καταδικαστέα. Η χριστιανική πίστη είναι αγάπη και ποτέ δεν συμπορεύεται με τη βία, οποιασδήποτε μορφής και είδους, ούτε και της πρέπει, μέσω μηνύσεων και διώξεων, να γίνεται μεσο προσωπικής προβολής και πολιτικής εκμετάλλευσης”.

Με άλλα λόγια εδώ ο κ. Οικονόμου παραδέχεται λίγο πολύ, πως ΕΛΑΣ και Δικαιοσύνη προχωρούν σε παράβαση καθήκοντος, καθώς άγονται και φέρονται από κύκλους που έχουν βαθιά ποδάρια στο ελληνικό Κράτος, που μόνο ως φιλελεύθερο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, παρά τις όποιες αιτιάσεις της εν λόγω κυβέρνησης.

 

Περί θρησκοκαπηλείας μίλησε άλλωστε και ο ίδιος ο Πέτρος Τατσόπουλος, στην πρώτη δήλωσή του μετά την απελευθέρωσή του με εισαγγελική εντολή.

“Εξυπακούεται ότι δεν πρόκειται να πάψω να στηλιτεύω φαινόμενα όπως η θρησκοκαπηλεία από πολιτευτές που, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, βρίσκονται στο χαμηλότερο κι ευτελέστερο σκαλοπάτι της ψηφοθηρικής κλίμακας. Καλή σας μέρα”, έγραψε ο ίδιος μεταξύ άλλων, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Η ανάρτησή του:

Το περιστατικό της σύλληψης του Πέτρου Τατσόπουλου:

Για μεσαιωνικές πρακτικές μετά από μια εκδήλωση με θέμα τη “θεοκρατία” έκανε λόγο και η Κίνηση Ελλήνων Πολιτών για την Εκκοσμίκευση του Κράτους (ΚΕΠΕΚ), που έδωσε στη δημοσιότητα και τα πλάνα της σύλληψης, τα οποία έκαναν και τον γύρο του διαδικτύου.

Από τη δική του μεριά, ο δημοσιογράφος και διευθυντής της Σειράς Lux Orbis των εκδόσεων IWrite, Μηνάς Παπαγεωργίου, ο οποίος ήταν και εισηγητής στο πάνελ της εκδήλωσης, δήλωσε στο NEWS 24/7:

“Η χθεσινοβραδινή σύλληψη του Πέτρου Τατσόπουλου μετά το πέρας της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Σειρά Βιβλίων Lux Orbis σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone, καταδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας το τεράστιο πολιτισμικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας εδώ και αιώνες.

Το ζήτημα που προέκυψε είναι νομίζω αρκετά μεγαλύτερο από τη μήνυση που κατέθεσε μία cult μορφή της ελληνικής τηλεόρασης, που πολιτεύτηκε με το κόμμα των… επιστολών του Ιησού και αποφάσισε να το δημοσιοποιήσει. Το μήνυμα που εντέλει κάποιοι θέλησαν να περάσουν μέσω των όσων διαδραματίστηκαν, ήταν σαφές και με μία όχι τυχαία σημειολογία: Επιθυμούσαν μία on camera σύλληψη ενός συγγραφέα, έξω από ένα βιβλιοπωλείο στις 11 τη νύχτα, αμέσως μετά την λήξη μιας ημερίδας με θέμα τις προβληματικές σχέσεις Παιδείας και θρησκείας στη χώρα μας, που δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από την πηγή των περισσότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο από τις απαρχές ίδρυσης του νέου ελληνικού κράτους.

Ευτύχημα αποτελεί το γεγονός ότι τα αντανακλαστικά σύσσωμου του δημοκρατικού κόσμου της χώρας (πολιτικού προσωπικού και πολιτών) υπήρξαν ταχύτατα. Ο αγώνας για τον ερχομό ενός νέου Διαφωτισμού και για την Εκκοσμίκευση/εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους δεν σταματά και στο τέλος είναι δεδομένο πως θα δικαιωθεί”.

Ο Δρ Κοινωνιολογίας της θρησκείας, διδάσκων ΕΑΠ και Aναπληρωματικό μέλος ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κ. Αλέξανδρος Σακελλαρίου, καθώς και βασικός ομιλητής στο πάνελ της εκδήλωσης στο Free Thinking Zone, ανέφερε στο NEWS 24/7:

“Η χθεσινή σύλληψη του Π. Τατσόπουλου αναδεικνύει δύο βασικά ζητήματα. Αφενός ότι η κατάργηση των διατάξεων περί βλασφημίας ήταν πολύ σημαντική, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ περισσότερες περιπτώσεις διώξεων από φανατικούς κάθε είδους και αφετέρου και παράλληλα ότι η εν λόγω κατάργηση δεν ήταν αρκετή, ώστε να σταματήσουν οι διώξεις που στόχο έχουν τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και της σάτιρας, με επιχείρημα πλέον την υποτιθέμενη προσβολή της θρησκευτικής συνείδησης και την ελευθερία της πίστης με την επίκληση του ΠΚ για συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση. Η εκκοσμίκευση της κοινωνίας και κυρίως του κράτους δεν είναι ούτε αυτονόητη ούτε προδιαγεγραμμένη και αυτό σημαίνει ότι είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανύσουμε”.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για τη σύλληψη του Π.Τατσόπουλου:

Με τίτλο “Εργαλειοποίηση της Θρησκείας για την Άσκηση Διώξεων”, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αναφέρει σχετικά με το θέμα:

“Μετά τον ‘γέροντα Παστίτσιο’ και το ‘Χυτήριο’ η θρησκεία για μία ακόμα φορά εργαλειοποιείται για την άσκηση διώξεων. Χθες το βράδυ γίναμε μάρτυρες κινητοποίησης της αστυνομίας που οδήγησε στη σύλληψη συγγραφέα έξω από κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας με τη διαδικασία του αυτοφώρου, έπειτα από μήνυση υποψήφιου βουλευτή. Φαίνεται ότι η κατάργηση των διατάξεων περί βλασφημίας δεν ήταν αρκετή, ώστε να σταματήσουν οι διώξεις που στόχο έχουν τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και της σάτιρας, με επιχείρημα την προσβολή της θρησκευτικής συνείδησης και την ελευθερία της πίστης και με επίκληση των άρθρων 361 & 363 του ΠΚ για συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σεβόμενη πλήρως το δικαίωμα της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης, εκφράζει την ανησυχία της για την ποινικοποίηση του δημόσιου λόγου, της σάτιρας και της κριτικής σε δημόσια πρόσωπα και ζητά ως απολύτως αναγκαίο μέτρο την άμεση επαναφορά της ρητής κατάργησης της αυτόφωρης διαδικασίας για τα εγκλήματα κατά της τιμής”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα