Θανάσης Γιαννακόπουλος: Ένας Παναθηναϊκός Τυφώνας

Θανάσης Γιαννακόπουλος: Ένας Παναθηναϊκός Τυφώνας

Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Παναθηναϊκού, συνδέοντας με τέτοιο τρόπο με τους “πράσινους” όσο λίγοι άνθρωποι πριν από αυτόν.

Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος δεν βρίσκεται στην ζωή. Στα 88 του χρόνια, ο σπουδαίος παράγοντας απεβίωσε, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια του Παναθηναϊκού, που μέσα σε λίγους μήνες είδε πρώτα τον μικρότερο αδελφό του, Κώστα, και τον μεγαλύτερο αδελφό του , Παύλο, να φεύγουν από την ζωή.

Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος είχε περάσει αρκετές περιπέτειες με την υγεία του. Κέρδισε τις περισσότερες μάχες που έδωσε, καθότι ήταν από την φύση του μαχητής. Την τελευταία του μάχη όμως δεν μπόρεσε να την κερδίσει, αφού τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση λόγω εγκεφαλικού και ανακοπής.

Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος δεν είναι απλώς μέλος της ιστορίας του Παναθηναϊκού. Μαζί με τον αδελφό του Παύλο, ΕΙΝΑΙ ο Παναθηναϊκός. Οι δυο τους υπήρξαν σημαιοφόροι της κυριαρχίας των “πράσινων” στην Ελλάδα και την EuroLeague, καθώς με τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που ξόδεψαν έφεραν στον Παναθηναίκό – μέχρι το 2012 που μεταβίβασαν τις μετοχές τους στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο – 13 πρωταθλήματα Ελλάδας, 9 Κύπελλα, 6 τίτλους της EuroLeague και 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο. Τόσο ίδιοι και όμως τόσο διαφορετικοί, συμπλήρωναν ο ένας τον άλλο με τον καλύτερο τρόπο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΠΟ… ΚΟΥΝΙΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ

Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος είδε το πρώτο φως το 1931, δύο χρόνια μετά τον αδελφό του, Παύλο και δύο χρόνια πριν τον αδελφό του, Κώστα, για να ακολουθήσει η Βασιλική. Γονείς τους ήταν οι Δημήτρης Γιαννακόπουλος και η Κατερίνα Γιαννακόπουλου. Ο πατέρας τους ήταν αυτός που άρχισε την επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας το 1924, ανοίγοντας ένα φαρμακείο στην Αθήνα. Μετά την κατοχή, δημιούργησε μία από τις πρώτες εισαγωγικές εταιρίες φαρμάκων, ωστόσο ο θάνατός του το 1950 έφερε την διάλυσή της και την πτώχευση της οικογένειας.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν τότε που δημιούργησε την εταιρεία ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ – η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε ΒΙΑΝΕΞ – την οποία ανέλαβε μαζί με τον μικρότερο αδελφό του, Θανάση. Τα δύο αδέλφια είχαν σπουδάσει στην Ανώτερη Εμπορική. Ο μικρότερος αδελφός τους, Κώστας, έγινε μηχανολόγος. Την ίδια στιγμή που η οικογένεια Γιαννακόπουλου γινόταν συνώνυμο των φαρμάκων, τα δύο αδέλφια δεν μπορούσαν να κρύψουν την αγάπη τους για τον Παναθηναϊκό. Ο άνθρωπος που τους έβαλε το… μικρόβιο ήταν ο πατέρας τους, ο οποίος τους έπαιρνε στην Λεωφόρο για τους αγώνες της ποδοσφαιρικής ομάδας υπό τον όρο ότι θα ήταν… καλά παιδιά και καλοί μαθητές. Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος ήταν άριστος μαθητής, οπότε δεν είχε πρόβλημα να περάσει το… εβδομαδιαίο τεστ του πατέρα του.

Τα δύο αδέλφια έψαχναν πάντα μία αφορμή για να ασχοληθούν με τα κοινά του Παναθηναϊκού. Ο Παύλος ήταν τότε αυτός που είχε βγει μπροστά, αλλά ο Θανάσης δεν έμενε πολύ πίσω. Με μπροστάρη τον μεγάλο αδελφό, η οικογένεια ασχολήθηκε αρχικά με τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και αφού δεν κατάφερε να αποκτήσει το ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου, από το 1987 κι έπειτα ασχολήθηκε περισσότερο με το μπασκετικό τμήμα. Η ιστορία του Παναθηναϊκού – και του ελληνικού μπάσκετ – επρόκειτο να αλλάξει.

ΕΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΤΥΦΩΝΑΣ

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν η ήρεμη δύναμη στον Παναθηναϊκό, το μυαλό. Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος όμως ήταν η καρδιά της ομάδας και ο άνθρωπος που εξέφραζε με τις πράξεις του και τα λεγόμενά του όλη την Παναθηναϊκή οικογένεια. Μαζί έκαναν το τέλειο δίδυμο.

Οι δύο μεγιστάνες της φαρμακοβιομηχανίας έβαλαν σκοπό τους να οδηγήσουν τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της Ευρώπης και το κατάφεραν. Ήρεμος ο Παύλος, εκρηκτικός ο Θανάσης, δεν δίσταζε να ξεσπάσει όποτε ένιωθε ότι αδικείται.

Έχουν μείνει στην ιστορία τα ξεσπάσματά του. Το 2001 είχε απειλήσει να πάρει την ομάδα και να φύγει στο ημίχρονο του Τελικού της Σουπρολίγκας κόντρα στη Μακάμπι. Το 2002 είχε εκτοξεύσει απειλές προς τον Τζόρντι Μπερτομέου το πρωί του τελικού με την Κίντερ Μπολόνια, λέγοντας ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα κατέβει να παίξει αν η διοργανώτρια αρχή δεν δώσει στους “πράσινους” τα λεφτά που χρωστούσε. Στην ιστορία έχουν μείνει και τα 50ευρα που κούναγε στους διαιτητές μετά το τέλος του τελικού του 2009 κόντρα στην ΤΣΣΚΑ μετά την κατάκτηση του τίτλου! Μία άλλη φορά είχε πετάξει κινητό στο παρκέ πάνω στα νεύρα του. Ήταν αυτές και άλλες αντιδράσεις που του έδωσαν το προσωνύμιο “Τυφώνας” και έκαναν τους φίλους του Παναθηναϊκού να τον λατρέψουν.

Πάνω από όλα όμως, αυτό που λάτρεψε ο κόσμος στον Θανάση Γιαννακόπουλο ήταν το γεγονός ότι ήταν αληθινός. Ποτέ δεν κρύφτηκε, ποτέ δεν “μάσησε” τα λόγια του. Ήταν ένας άνθρωπος που έλεγε πάντα αυτό που σκεφτόταν. Ένας άνθρωπος μίας άλλης εποχής, με το μυαλό ενός μεγάλου επιχειρηματία, την αγάπη για την ομάδα ενός φανατικού οπαδού και την καρδιά ενός μικρού παιδιού.

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ

Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος θα μείνει στην ιστορία για πολλούς λόγους. Θα είναι πάντα αυτός που μαζί με τον αδελφό του, Παύλο, έκαναν τον Παναθηναϊκό ένα Παγκόσμιο brand name. Πήραν μία ιστορική ομάδα που σχεδόν φυτοζωούσε και την ανέβασαν στην κορυφή. Σόκαραν τον μπασκετικό κόσμο με μεταγραφές όπως του Ντομινίκ Γουίλκινς, του Μπάιρον Σκοτ, του Ντίνο Ράτζα, του Νίκου Γκάλη, του Στόγιαν Βράνκοβιτς, του Σάσα Βολκόφ, του Ντέγιαν Μποντιρόγκα, του Δημήτρη Διαμαντίδη, του Ζέλικο Ρέμπρατσα, του Φάνη Χριστοδούλου, του Παναγιώτη Γιαννάκη, του Τζον Σάλεϊ, του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, του Όντεντ Κάτας. Έφεραν στον πάγκο της ομάδας προπονητές όπως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Ζέλικο Παβλίσεβιτς.

Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος υπήρξε ένας εκ των σπουδαιότερων παραγόντων στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Ήταν ένας άνθρωπος που όταν χρειαζόταν να μιλήσει για τον Παναθηναϊκό ή να κάνει κάτι για αυτόν δεν το σκεφτόταν δεύτερη φορά. Ήταν ένας γεννημένος Παναθηναϊκός και το έδειχνε, όχι γιατί ήθελε να το… διαφημίσει, αλλά επειδή έτσι ένιωθε. Και υπάρχει μία στιγμή που το έδειξε αυτό ξεκάθαρα.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 στην εκδήλωση “Honouring our Legacy” ο Θανάσης Γιαννακόπουλος πήρε κάποια στιγμή το μικρόφωνο. Στο γήπεδο απλώθηκε σιωπή. Με τρεμάμενη φωνή τότε, ο σπουδαίος παράγοντας χρειάστηκε να ψελλίσει μόνο μερικές λέξεις για να συγκλονίσει τον κόσμο: “Ένα πράγμα θέλω από εσάς: Όταν πεθάνω, να με θάψετε με την σημαία του Παναθηναϊκού”. Δεν χρειάστηκε να πει κάτι άλλο. Τα είπε όλα σε 15 λέξεις, οι οποίες είχαν μόνο ένα λάθος: Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος δεν χρειάζεται να έχει την σημαία του Παναθηναϊκού πάνω του. Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος είναι μία από τις σημαίες του Παναθηναϊκού. Και αυτή είναι η πραγματική κληρονομιά που αφήνει στην Παναθηναϊκή οικογένεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα