Θεοφάνεια: Λαμπροί εορτασμοί σε όλη τη χώρα

Θεοφάνεια: Λαμπροί εορτασμοί σε όλη τη χώρα
Θεοφάνεια στον Πειραιά ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Με λαμπρότητα τελέστηκε ο καθιαγιασμός των υδάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, με την καθιερωμένη ρίψη του Σταυρού. Τα μηνύματα των πολιτικών προσώπων.

Με λαμπρότητα και κατάνυξη πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί των Θεοφανείων την Παρασκευή (06/01) σε κάθε γωνιά της χώρας, με τη συμμετοχή της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, αλλά και χιλιάδων πιστών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γιόρτασε τα Θεοφάνεια από τη Γαύδο, σε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει τις απειλές. Θα επισκεφθεί το στρατιωτικό φυλάκιο που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια στο νησί.

Έστειλε μήνυμα στήριξης στις ακριτικές περιοχές της χώρας, τονίζοντας την ανάγκη χάραξης μιας στρατηγικής προστασίας του περιβάλλοντος και ήπιας ανάπτυξης. Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης.Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πως θα διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δυτικά της Γαύδου έχουν αρχίσει έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Καλώ τα γειτονικά κράτη να προσέλθουν σε γόνιμη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Όπως το κάναμε με την Αίγυπτο, μπορούμε να το κάνουμε και με τη Λιβύη”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρέστη στην Τελετή Αγιασμού των Υδάτων στη Λήμνο: Η σημερινή μέρα φέρνει το μήνυμα της νίκης του φωτός ενάντια στο σκοτάδι. Φως που επιζητεί ο σύγχρονος άνθρωπος για να καταυγάσει με ελπίδα την καρδιά του, ειδικά στις δύσκολες στιγμές. Γιορτάζοντας τα Θεοφάνεια στον νησιωτικό προμαχώνα του ελληνισμού στο Αιγαίο, την ακριτική Λήμνο, εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά και καλή φώτιση”, ήταν το μήνυμά της.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στον Πειραιά, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα. “Σήμερα είναι μία λαμπρή μέρα για την ορθοδοξία, μία σπουδαία μέρα για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Εύχομαι σε όλες και σε όλους αντοχές, δύναμη και πίστη στις δυνάμεις μας και περισσότερο φως που έχουμε ανάγκη, ιδίως τα τελευταία χρόνια που περπατάμε στο σκοτάδι. Χρόνια πολλά σε όλους” είπε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης παρέστη στη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι.

Πειραιάς: Θεοφάνεια στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας

Με κάθε λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο καθαγιασμός των υδάτων, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Θεοφάνεια στον Πειραιά ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Θεοφάνεια στον Πειραιά ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς είχε προηγηθεί το πρωί ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού για τη γιορτή των Θεοφανίων, μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης και εν συνεχεία τελέστηκε ο Αγιασμός των Υδάτων, στον προβλήτα απέναντι από τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης σε δήλωση του ανέφερε: «Η σημερινή μέρα είναι ημέρα ελπίδας και φώτισης. Το 2023 μπορεί και πρέπει να είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα πορευθεί με σταθερά βήματα στον δρόμο της ανάπτυξης της κοινωνικής στήριξης, των θετικών αλλαγών που βελτιώνουν την ζωή για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Εύχομαι χρόνια πολλά, υγεία και προκοπή, σε όλες και όλους, ήρεμες θάλασσες και καλά ταξίδια στους Έλληνες ναυτικούς».


Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ευχήθηκε: «Χρόνια πολλά σε όλους, Θεία Φώτιση. Η Ελλάδα προχωράει μπροστά, η Περιφέρεια Αττικής προχωράει μπροστά, από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με τις μεγαλύτερες και καλύτερες προοπτικές για το 2023. Με υγεία».

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ανέφερε: «Τελέστηκε σήμερα στον Πειραιά, ο κεντρικός εορτασμός των Θεοφανίων όλης της Ελλάδος σε μια λαμπρή τελετή, παρουσία πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Χρόνια πολλά στους Έλληνες, εύχομαι το φως των Θεοφανίων να φωτίσει όλους εμάς σε μια δύσκολη χρονιά για να έχουμε μια καλύτερη χρονιά από την προηγούμενη. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και όλους τους Πειραιώτες».

Θεοφάνεια στον Πειραιά ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI


Θεοφάνεια στον Πειραιά ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI


Ο βουλευτής Β’ Πειραιώς της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Τραγάκης ανέφερε: «Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους μας μια καλύτερη χρονιά, μια φωτισμένη χρονιά σήμερα που είναι τα Φώτα. Όλοι ενωμένοι να πάμε για το καλό της πατρίδος. Χρόνια πολλά και καλά».

Κολωνάκι: Ο ιδιαίτερος εορτασμός στη Δεξαμενή

Παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος συνοδευόταν από ένα από τα παιδιά του, τελέστηκε η τελετή αγιασμού των υδάτων στο κέντρο της Αθήνας ανήμερα των Θεοφανείων.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτη στο Κολωνάκι στην οποία έδωσαν το “παρών” και δεκάδες πιστοί, αλλά και πολιτικά πρόσωπα.

Μεταξύ άλλων, εκεί βρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, οι βουλευτές της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης και Όλγα Κεφαλογιάννη και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.

Θεοφάνεια στη Δεξαμενή ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Θεοφάνεια στη Δεξαμενή ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Στη συνέχεια, μετά από την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, οι ιερείς και οι πιστοί κατευθύνθηκαν πεζή προς την Δεξαμενή, όπου και πραγματοποιήθηκε η ρίψη του Σταυρού.

Θεοφάνεια στη Δεξαμενή ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Δείτε εικόνες του NEWS 24/7 από τον αγιασμό των υδάτων στο Παλαιό Φάληρο:

Αγιασμός των υδάτων στο Παλαιό Φάληρο Εβελίνα Μάνου

Αγιασμός των υδάτων στο Παλαιό Φάληρο Εβελίνα Μάνου

 
Αγιασμός των υδάτων στο Παλαιό Φάληρο Εβελίνα Μάνου

Αγιασμός των υδάτων στο Παλαιό Φάληρο Εβελίνα Μάνου

Αγιασμός των υδάτων στο Παλαιό Φάληρο Εβελίνα Μάνου

 

Θεσσαλονίκη: 39χρονος έπιασε τον Σταυρό για 18η φορά

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στη Θεσσαλονίκη, στο κεντρικό δήμο της οποίας η καθιερωμένη τελετή καθαγιασμού των υδάτων πραγματοποιήθηκε όπως πάντα στον Θερμαϊκό στο ύψος της Αγίας Σοφίας.

Στην επίσημη δοξολογία το “παρών” έδωσαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών τομέα Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το GRTimes.gr, τον Σταυρό στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων έπιασε ο 39χρονος Μιχάλης Αποστολίδης, μάλιστα για 18η φορά, δηλώνοντας περήφανος.

Όπως είπε, βουτάει από το 1996 συνεχώς, εκτός από δύο φορές λόγω του κορονοϊού και από ότι είπε κάθε φορά που καταφέρνει να πιάσει τον Σταυρό, η χρονιά πάει καλά.

Η τελετή ρίψης του Σταυρού έγινε φέτος με τη συμμετοχή 28 ατόμων, ανάμεσά τους μία γυναίκα και ένα παιδί 13 ετών, κάτω από ομολογουμένως ιδανικές καιρικές συνθήκες.

Πάτρα: Ένας 15χρονος έπιασε τον Σταυρό

Μια μεγάλη ελληνική σημαία πέταξαν φέτος στα νερά του μόλου της Αγίου Νικολάου στην Πάτρα οι κολυμβητές που έπεσαν για να πιάσουν το Σταυρό, με τη βοήθεια του καιρού που χάρισε στην πόλη μια ηλιόλουστη ανοιξιάτικη μέρα.

Όπως αναφέρει το TheBest.gr, τον Σταυρό έπιασε ο 15χρονος Χρήστος Βουκελάτος που βούτηξε φέτος στον Πατραϊκό για δεύτερη συνεχή χρονιά.

TheBest.gr

Λαμπρότητα στους εορτασμούς της Κρήτης

Με κατάνυξη και λαμπρότητα τελέστηκαν το πρωί της Παρασκευής στην Κρήτη οι τελετές Αγιασμού των Υδάτων για τα Θεοφάνεια.

Τελετές έγιναν σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά και Άγιο Νικόλαο.

Με κατάνυξη ο εορτασμός στην Ξάνθη

Με ηλιοφάνεια πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων στο ποταμό Κόσυνθο, στην Ξάνθη.

Σύμφωνα με το Xanthinea.gr, δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν περιμετρικά της γέφυρα αλλά και στην περιοχή του Λιμνίου προκείμενου να παρακολουθήσουν τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, ενώ τον καθαγιασμό των υδάτων τέλεσε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων.

Επτά τολμηροί κολυμβητές, μεταξύ των οποίων μάλιστα και αρκετά παιδιά, βούτηξαν σε λίγα αλλά παγωμένα νερά του ποταμού που διασχίζει την πόλη, προκειμένου να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό, με τον Μητροπολίτη να τους συγχαίρει όλους για το θάρρος τους.

Στην ομιλία του μάλιστα ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο συμβολισμό της ημέρας, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως το “φως λάμπει, θερμαίνει και φωτίζει και έτσι μας θέλει η εκκλησία. Να είναι η ζωή μας φωτεινή και να δοξάζεται ο Θεός”.

Πλάνα από τη ρίψη του Σταυρού στη Μυτιλήνη

Θεοφάνεια στον Πειραιά ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα