Θωμαΐδης: Την επόμενη βδομάδα θα δούμε αύξηση στα κρούσματα του κορονοϊού

Θωμαΐδης: Την επόμενη βδομάδα θα δούμε αύξηση στα κρούσματα του κορονοϊού

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ ισχυρίστηκε ότι η αύξηση του ιικου φορτίου μπορεί να οφείλεται στον συγχρωτισμό που σημειώθηκε κατά τις εορτές και τη διασπορά σε μια ηλιακή ομάδα που είναι ασυμπτωματικοί, νεαρότερης ηλικίας.

Την επόμενη βδομάδα θα δούμε αύξηση στα κρούσματα του κορονοϊού ανέφερε το πρωί της Τρίτης (5/1) ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Σε δηλώσεις του του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Θωμαΐδης είπε πως όταν επιστρέψει ο κόσμος στο λεκανοπέδιο της Αττικής και αρχίσει ο συγχρωτισμός, σίγουρα θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19, και αυτό θα αποτυπωθεί και στα λύματα από την επόμενη βδομάδα. Ισχυρίστηκε ότι η αύξηση του ιικου φορτίου μπορεί να οφείλεται στον συγχρωτισμό και την διασπορά σε μια ηλιακή ομάδα που είναι ασυμπτωματικοί, νεαρότερης ηλικίας.

«Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί τις επόμενες δύο βδομάδες διότι αν είναι έτσι ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα» σημείωσε.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι το τελευταίο 10ημερο το ιικο φορτίο ήταν κατά μέσο όρο μειωμένο στα λύματα, κάτι που χαρακτήρισε απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συμπεριφοράς μας. Ωστόσο, σε αυτό το εορταστικό 10ήμερο των οποίων τα αποτελέσματα ήταν μέχρι και Κυριακή (3/1), ο κ. Θωμαίδης επεσήμανε ότι παρατηρήθηκαν δύο αυξήσεις: Μία τα Χριστούγεννα 26-27/12/2020 και μία στις 31/12/2020 – 1/1/2021. Η πρώτη αύξηση ήταν σχεδόν διπλασιασμός του ιικού φορτιού και η δεύτερη σχεδόν τριπλασιασμός.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Παράλληλα εξήγησε πως από τα λύματα γίνεται και εκτίμηση του πληθυσμού ο οποίος υπάρχει στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό ο μειωμένος πληθυσμός στην ΕΥΔΑΠ που παρατηρήθηκε δείχνει ότι υπήρξαν άτομα που έφυγαν από Αττική  και ότι η κινητικότητα είχε μειωθεί λόγω διακοπών γιατί δεν έμπαιναν στο δίκτυο καθημερινά γιατί δεν πήγαιναν πχ στην δουλειά τους οι λεγόμενοι commuters. Ο ίδιος εκτιμά ότι η αύξηση που παρατηρήθηκε οφείλεται στην κινητικότητα λόγω ρεβεγιόν από σπίτι σε σπίτι και σε συναθροίσεις.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19
SHARE: