Υπουργείο Υγείας: Όχι σε μάσκες και γάντια σε εξωτερικούς χώρους

Πολίτες με μάσκες
Πολίτες με μάσκες EUROKINISSI

Αναλυτικά οι οδηγίες που παρέχει το Υπουργείο Υγείας και η Πολιτική Προστασία σχετικά με τη χρήση μασκών από τον γενικότερο πληθυσμό.

Διευκρινίσεις από το υπουργείο Υγείας για τη χρήση μάσκας εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, μετά και τη σχετική συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου υγείας.

Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, η χρήση μάσκας δεν συστήνεται με δεδομένη την τρέχουσα πορεία της επιδημίας, αλλά η επιτροπή θα επανέλθει για το θέμα αυτό.

ADVERTISING

Ο κ. Τσιόδρας συμφώνησε με τα μέτρα που ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ως προς τη χρήση σε κλειστούς χώρους για τον περιορισμό της πανδημίας λόγω των ασυμπτωματικών.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, "πιο σημαντικό μέτρο είναι η απόσταση και η υγιεινή των χεριών. Δεν συστήνεται η γενικευμένη χρήση μάσκας. Θα επανατοποθετηθούμε για τη γενική χρήση αν αυτό θεωρηθεί αναγκαίο".

Ακόμη είπε πως "δεν συστήνονται οι μάσκες με βαλβίδα, είναι δε επικίνδυνες αν τις φοράει το γενικό κοινό, καθώς μπορούν και να διαδώσουν τη νόσο".

Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμη πως δε χρειάζεται η χρήση γαντιών σε εξωτερικές δραστηριότητες. "Είναι για τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη, για τον γενικό πληθυσμό λειτουργούν σαν απόσπαση της προσοχής από τη σωστή υγιεινή" είπε και πρόσθεσε πως στις δημόσιες συγκοινωνίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχουν λίγες ενδείξεις για τη χρησιμότητα των γαντιών. Μάλιστα τόνισε ότι έχει γίνει συνηθισμένη η χρήση γαντιών από λάτεξ, ενώ δεν έχει αποδειχτεί η ωφέλειά τους. Η χρήση σημείωσε μπορεί να είναι μάταιη, ενώ τα γάντια δεν έχουν σχεδιαστεί για παρατεταμένη χρήση και δεν έχουν αντοχή. Επίσης τονίζεται ότι ο ιός μολύνει τα γάντια όπως τα χέρια.

Σχετικά με την ευρεία χρήση μάσκας από το γενικό κοινό, στην κοινότητα δηλαδή, τοποθετήθηκε πριν 3 ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως χρήση μασκών από το γενικό κοινό, δεν υποστηρίζεται από τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα και φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κινδύνους.

Οι κίνδυνοι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι οι ακόλουθοι:

·Να μολυνθείς χωρίς να θέλεις με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας στο πρόσωπό σου.

·Δυσκολία στην αναπνοή από τη χρήση μάσκας.

·Ψευδής αίσθηση ασφάλειας, η οποία θα οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως της διατήρησης της φυσικής απόστασης και της υγιεινής των χεριών, που είναι τα πιο σημαντικά μέτρα αυτή την εποχή και

·Εκτροπή των πόρων από άλλα αποτελεσματικότερα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η υγιεινή των χεριών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανατοποθετήθηκε πως τα πιο σημαντικά μέτρα αυτή τη στιγμή για όλα τα άτομα είναι αυτά που ξέρουμε πολύ καλά, που έχουμε επαναλάβει χιλιάδες φορές:

·Να αποφεύγουμε συνωστισμό και κλειστούς χώρους.

·Να διατηρούμε φυσική απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο από άλλα άτομα, ιδίως από άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα, όπως βήχα και φτάρνισμα.

·Να εκτελούμε συχνά την υγιεινή των χεριών, χρησιμοποιώντας αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό, ιδιαίτερα όταν τα χέρια μας είναι ορατά βρώμικα.

·Να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα μας με ένα λυγισμένο αγκώνα ή χαρτομάντηλο όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, το οποίο θα πρέπει να το πετάμε αμέσως μετά τη χρήση και να πλένουμε τα χέρια μας και

·Να αποφεύγουμε όσο μπορούμε περισσότερο να αγγίζουμε την περιοχή του προσώπου.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19, Τσιόδρας
SHARE:

24Media Network