Βατόπουλος για μετάλλαξη Όμικρον: Πιο μεταδοτική, με πιο βαριές νοσήσεις

Βατόπουλος για μετάλλαξη Όμικρον: Πιο μεταδοτική, με πιο βαριές νοσήσεις
Πολίτες στην Ερμού, εν μέσω πανδημίας ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Α. Βατόπουλος υποστήριξε ότι η νέα μετάλλαξη "Όμικρον" είναι πιο μεταδοτική, με αποτέλεσμα να υπάρξουν περισσότερα κρούσματα και πιθανότατα πιο βαριές νοσήσεις. 

Για επανάληψη του σεναρίου της μετάλλαξης “Δέλτα” σε ό,τι αφορά τη μετάλλαξη “Όμικρον” έκανε λόγο ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής (28/11), τονίζοντας ότι η νέα μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική, με αποτέλεσμα να υπάρξουν περισσότερα κρούσματα και πιθανότατα πιο βαριές νοσήσεις.

“Αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνεται ένα σενάριο που έχουμε ξαναδεί άλλες δυο φορές, με τη μετάλλαξη Άλφα και τη μετάλλαξη Δέλτα. Βιολογικά αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι παραλλαγές του ιού που επικρατούν είναι αυτές που μεταδίδονται ευκολότερα. Επίσης, ξέρουμε ότι οι παραλλαγές που επικρατούν είναι και οι πιο ήπιες, διότι αυτές δε σκοτώνουν κόσμο. Άρα πάλι μεταδίδονται ευκολότερα. Ένα σενάριο λογικό που μπορούμε να πούμε ότι και τώρα με αυτή τη μετάλλαξη, εφόσον επικρατήσει, θα είναι πιο μεταδοτική”, τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Βατόπουλος πρόσθεσε ότι μπορεί να έχουμε μια επανάληψη της μετάλλαξης “Δέλτα”, με περισσότερα κρούσματα και ανεξαρτήτως αν θα είναι ηπιότερη, θα έχουμε πολλά βαριά περιστατικά.

“Ακόμα κι η ‘Όμικρον’ να είναι όπως η ‘Δέλτα’ από πλευράς βαρύτητας νόσου, επειδή θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα, πιθανόν να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό”, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο καθηγητής εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι απίθανο η νέα μετάλλαξη που πρωτοεμφανίστηκε στη Μποτσουάνα να μην καλύπτεται από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, έστω και με μικρότερη αποτελεσματικότητα.

“Αυτό που έχει προκαλέσει ανησυχία είναι κατά πόσο αντιστέκεται στο εμβόλιο. Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να εμφανιστεί ένας ιός που δεν το πιάνει το εμβόλιο. Το κακό σενάριο είναι να έχει μικρή αποτελεσματικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ξαφνικά θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί να νοσήσει βαριά”, ανέφερε ο κ. Βατόπουλος.

Παρακάτω όσα δήλωσε ο καθηγητής:

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα