Ακόμα μια αυτοκτονία στις Κεντρικές Φυλακές Κύπρου

Ακόμα μια αυτοκτονία στις Κεντρικές Φυλακές Κύπρου

Κρεμασμένος στο κελί του βρέθηκε 28χρονος κατάδικος. Είναι η πέμπτη αυτοκτονία τους τελευταίους μήνες. Ποια τα νέα μέτρα που έχουν αποφασιστεί

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές, όπου λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων που αποφασίστηκαν σε σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη, 28χρονος κατάδικος από την Βουλγαρία έθεσε τα ξημερώματα τέλος στην ζωή του.

Ο αυτόχειρας, που εξέτιε ποινή φυλάκισης 12 ετών για βιασμό, βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του τα ξημερώματα.

Επί τόπου κλήθηκαν ιατροδικαστές, οι οποίοι διενήργησαν αυτοψία. Η σορός του 28χρονου μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Είναι η πέμπτη αυτοκτονία στο σωφρονιστικό ίδρυμα τους τελευταίους μήνες.

Στο πλαίσιο των μέτρων που αποφασίστηκαν, η Μηχανοκίνητη Μονάδα 'Αμεσης Δράσης(ΜΜΑΔ) της Αστυνομίας ανέλαβε τον έλεγχο του σωφρονιστικού ιδρύματος και συνεχίζεται ο διαχωρισμός των κρατουμένων, με βάση το ύψος της ποινής και τον βαθμό επικινδυνότητας του.

Άτομα, που τελούν υπό κράτηση για οικονομικές οφειλές, θα μετακινηθούν στην ανοικτή φυλακή. Εξάλλου, οι επιθεωρητές θα μετακινηθούν στις πτέρυγες ευθύνης τους, θα δημιουργηθεί ψυχιατρική πτέρυγα για στήριξη και φροντίδα όσων ατόμων την χρειάζονται και ομάδα ψυχιάτρων θα αξιολογήσει άμεσα τη ψυχοσωματική κατάσταση φυλακισμένων, που έχουν ήδη προβεί σε πράξεις αυτοτραυματισμού.

Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ένας αξιωματικός και επτά δεσμοφύλακες και ότι δρομολογήθηκε η διαδικασία για να τεθούν σε διαθεσιμότητα άλλοι δύο δεσμοφύλακες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να θέσει τέρμα στην απαράδεκτη κατάσταση, που επικρατεί στις Κεντρικές Φυλακές και να αναβαθμίσει το επίπεδο του σωφρονιστικού ιδρύματος, ώστε να συμμορφωθεί πλήρως με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

- Η άμεση επιστροφή του αναπληρωτή διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών, Γιώργου Τρυφωνίδη, στα αστυνομικά του καθήκοντα.

- Η εφαρμογή αυστηρότερων πρωτοκόλλων τήρησης αρχείου με την αποκλειστική ευθύνη χειρισμού του συστήματος να ανατίθεται στη ΜΜΑΔ.

- Η άμεση εφαρμογή μέτρων πρόληψης και πάταξης της διαφθοράς, όπως η υποβολή δήλωσης περιουσιακών στοιχείων από μέλη του προσωπικού των φυλακών και συγγενών τους.

- Ο καταρτισμός προγράμματος εκπαίδευσης του προσωπικού των φυλακών από την Αστυνομική Ακαδημία, τη ΜΜΑΔ, το Υπουργείο Υγείας και την Επίτροπο Διοικήσεως.

- Η άμεση συμμόρφωση με τις εκθέσεις της Επιτροπής Πρόληψης Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Επιτρόπου Διοικήσεως.

- Η ενδυνάμωση των μηχανισμών εξωτερικής επιθεώρησης των φυλακών με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Επιτρόπου Διοικήσεως, ώστε να μπορεί να διενεργεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους, και επανεξέταση της λειτουργίας του Συμβουλίου Φυλακών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network