Ανελέητη η επέλαση της πανδημίας στη Λατινική Αμερική

Ανελέητη η επέλαση της πανδημίας στη Λατινική Αμερική
Άνθρωποι με μάσκες για τον κορονοϊό στο Περού AP

Αντιμέτωπες με πρωτοφανή αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού βρίσκονται πολλές χώρες, κατά κύριο λόγο της Λατινικής Αμερικής.

Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής, με την Κολομβία να ξεπερνά την Κυριακή το ορόσημο των 15.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 και το Περού να καταγράφει ρεκόρ νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Στην Μπογοτά, το κολομβιανό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι αρχές κατέγραψαν 287 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 κατά τη διάρκεια των 24 προηγούμενων ωρών, γεγονός που αύξησε τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού σε 15.097 νεκρούς στη χώρα των Άνδεων, όπου το πρώτο κρούσμα μόλυνσης εντοπίστηκε την 6η Μαρτίου.

Η Κολομβία καταμετρά ως αυτό το στάδιο 468.332 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Η χώρα των 50 εκατομμυρίων κατοίκων κατατάσσεται τέταρτη στη Λατινική Αμερική ως προς τον αριθμό των θανάτων και ως προς τον αριθμό των μολύνσεων.

Στη Λίμα, το περουβιανό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι κατέγραψε πάνω από 10.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, νέο ρεκόρ που έσπασε αυτό το οποίο καταγράφηκε μόλις την προηγουμένη.

Το υπουργείο έκανε λόγο για 10.143 νέες μολύνσεις, με το σύνολό τους να φθάνει τις 535.946 αφότου ο κορονοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στην περουβιανή επικράτεια. Την προηγουμένη, είχε ανακοινώσει 9.501 κρούσματα μόλυνσης.

Οι θάνατοι που διαπιστώθηκαν το ίδιο διάστημα ήταν 206, κάτι που αύξησε τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας στο Περού στους 26.281 νεκρούς, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, που πάντως αμφισβητούνται από την αντιπολίτευση και μέρος του Τύπου.

Στον Ισημερινό, μια ακόμη από τις λατινοαμερικάνικες χώρες που υφίστανται τα βαρύτερα πλήγματα από την πανδημία — έχει καταγράψει πάνω από 100.000 περιπτώσεις μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 — η κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο ανακοίνωσε χθες, όπως και εκείνες άλλων κρατών της περιοχής, την πρόθεση της να συμμετάσχει στην παραγωγή εμβολίων εναντίον του νέου κορονοϊού.

«Ο Ισημερινός έχει επίσης τη δυνατότητα να κατασκευάσει εμβόλια» για την αποτροπή της μόλυνσης από τον κορονοϊό, «όπως η Αργεντινή, η Κολομβία και το Μεξικό, που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να τα παραγάγουν», τόνισε σε δελτίο Τύπου που διένειμαν οι υπηρεσίες του ο υπουργός Υγείας Χουάν Κάρλος Σεβάγιος.

Η περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην υφήλιο από την πανδημία του κορονοϊού, με πάνω από 6 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης.

Βολιβία: Ξεπέρασαν τα 100.000 τα κρούσματα μόλυνσης

Στη Βολιβία ξεπεράστηκε το ορόσημο των 100.000 κρουσμάτων μόλυνσης την Κυριακή, γνωστοποίησε το υπουργείο Υγείας της χώρας, το οποίο προέβλεψε ότι η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα των Άνδεων θα καταγραφεί τον Σεπτέμβριο.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ανέρχονται σε 100.344, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας. Έχουν καταγραφεί 4.058 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 αφότου ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη λατινοαμερικάνικη χώρα, στις αρχές του Μαρτίου.

«Τα κρούσματα αυξάνονται σταθερά, τουλάχιστον στη δυτική πλευρά της χώρας. Ως τα τέλη του μηνός», προβλέπεται «να έχουν φθάσει (…) τα 130.000 ως 150.000», τόνισε ο Ρενέ Σαονέρο, γενικός διευθυντής των νοσοκομείων της Βολιβίας, σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον Σαονέρο, τα κρούσματα επιταχύνθηκαν εν μέρει εξαιτίας των πρόσφατων διαδηλώσεων εναντίον της νέας αναβολής των βουλευτικών εκλογών στη χώρα των 11,6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το ανώτατο εκλογοδικείο αποφάσισε την αναβολή των εκλογών ως την 18η Οκτωβρίου, εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού. Αρχικά, είχαν αναβληθεί για την 6η Σεπτεμβρίου.

Τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως υποστηρικτές του εξαναγκασθέντος σε παραίτηση σοσιαλιστή πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, πήραν μέρος σε διαδηλώσεις και απέκλεισαν δρόμους σε όλη τη χώρα για να απαιτήσουν οι εκλογές να γίνουν τον Σεπτέμβριο.

Στις εκλογές θα αναμετρηθούν το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS) με το διασπασμένο στρατόπεδο της συντηρητικής παράταξης. Υποψήφια για την προεδρία είναι μεταξύ άλλων η μεταβατική αρχηγός του κράτους Τζανίνε Άνιες, η πρώην γερουσιάστρια της δεξιάς που ανέλαβε την εξουσία πέρυσι υποσχόμενη να οργανώσει άμεσα νέες εκλογές.

Η κυβέρνηση διέταξε την αστυνομία και τον στρατό να φρουρούν αυστηρά εγκαταστάσεις-κλειδιά και τη μεταφορά ιατρικών υλικών, καθώς πάνω από 30 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων εξαιτίας έλλειψης οξυγόνου.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που υπέκυψαν στην COVID-19 τις τελευταίες ημέρες ήταν η αδελφή του Έβο Μοράλες. Ο πρώην πρόεδρος, πολιτικός εξόριστος στην Αργεντινή, όπου του έχει χορηγηθεί άσυλο, ανέφερε μέσω Twitter ότι η Εσθέρ Μοράλες ήταν «σαν μητέρα για ’μένα» και εξέφρασε τη θλίψη του διότι δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί στην κηδεία της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα