Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ: Επιτρέπεται η απαγόρευση του χιτζάμπ στην εργασία, υπό ορισμένες συνθήκες

Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ: Επιτρέπεται η απαγόρευση του χιτζάμπ στην εργασία, υπό ορισμένες συνθήκες
@2021 AP/Geert Vanden Wijngaert

Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εργοδότες μπορούν να απαγορεύσουν τη χρήση μαντίλων και κάθε είδους ορατών συμβόλων, θρησκευτικού ή πολιτικού χαρακτήρα, αν χρειαστεί να προβάλλουν ουδέτερη εικόνα προς πελάτες.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο εδρεύει στο Λουξεμβούργο, αποφάσισε πως οι εργοδότες μπορούν να απαγορεύουν σε εργαζομένους τους, τη χρήση ρούχων που παραπέμπουν σε θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις.

Ωστόσο, σε συνέχεια της απόφασής τους το δικαστήριο δήλωσε ότι τα δικαστήρια των 27 κρατών μελών, πρέπει να σταθμίζουν εάν η απαγόρευση αντιστοιχεί σε “πραγματική ανάγκη” εκ μέρους του εργοδότη. Ενώ, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα δικαιώματα του εργαζομένου, τηρώντας την εθνική νομοθεσία περί θρησκευτικής ελευθερίας, όπως αναφέρεται στη Daily Mail.

Αφορμή αποτέλεσε μια υπόθεση με δύο γυναίκες στη Γερμανία, οι οποίες φορούσαν ισλαμικές μαντίλες, γνωστές και ως “hijab” στους χώρους εργασίας τους. Η υπόθεσή τους παραπέμφθηκε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς υπέβαλαν νομικές καταγγελίες ενώπιον των γερμανικών δικαστηρίων, τα οποία με τη σειρά τους υπέβαλαν ερωτήσεις στο δικαστήριο της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις υποθέσεις που παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο, οι δύο μουσουλμάνες δεν φορούσαν μαντίλα όταν ξεκίνησαν να εργάζονται, αλλά επέλεξαν να το κάνουν χρόνια αργότερα, μετά την επιστροφή τους από την άδεια μητρότητας. Η μια γυναίκα εργάζεται ως βοηθός πωλήσεων και ταμίας και η άλλη είναι υπάλληλος σε κέντρο φροντίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου, οι εργοδότες τους, τους επισήμαναν πως δεν επιτρέπονται οι θρησκευτικές ενδυμασίες και τους ζήτησαν να εργαστούν χωρίς τη μαντίλα ή να αναζητήσουν άλλη εργασία.

Το δικαστήριο της ΕΕ έπρεπε να αποφασίσει και για τις δύο περιπτώσεις, εάν η μαντίλα απαγορεύεται στην εργασία, παραβιάζοντας έτσι τη θρησκευτική ελευθερία του ατόμου ή αν επιτρέπεται ως μέρος της ελευθερίας, παρακωλύοντας όμως την επιχείρηση να προβάλλει ουδέτερη εικόνα σε πελάτες, αν το επιθυμεί.

Η απάντησή του ήταν ότι τέτοιες απαγορεύσεις είναι εφικτές, υπό ορισμένες συνθήκες και πιο συγκεκριμένα, εάν δικαιολογούνταν από την ανάγκη του εργοδότη να παρουσιάσει ουδέτερη εικόνα ή να αποτρέψει την πρόκληση πιθανής αντιπαράθεσης.

Στην περίπτωση της υπαλλήλου στο κέντρου φροντίδας, το δικαστήριο είπε ότι η απαγόρευση που υπέστη, φαίνεται να μην ήταν στοχευμένη και ότι εφαρμόστηκε προς όλο το προσωπικό, καθώς ο εργοδότης απαιτούσε, επίσης από άλλο υπάλληλο που φορούσε θρησκευτικό σταυρό, να τον αφαιρέσει.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο τελευταίος λόγος εναπόκειται τώρα στα εθνικά δικαστήρια για το εάν υπήρξε διάκριση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version