Μετάλλαξη Όμικρον: Θωρακίζεται ο πλανήτης ενόψει εορτών

Μετάλλαξη Όμικρον: Θωρακίζεται ο πλανήτης ενόψει εορτών
Κόσμος με μάσκες στην Γαλλία την περίοδο των εορτών AP Photo/Michel Euler

Στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιβάλλουν περιορισμούς.

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία έχει αποδειχτεί πως είναι πολύ πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Δέλτα, ενώ έχει πολύ μεγάλο κίνδυνο επαναλοίμωξης.

Τα πρώτα κρούσματα της νέας μετάλλαξης έχουν ήδη καταγραφεί στην Ελλάδα, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν προβλέπονται νέα μέτρα για την αναχαίτισή της. Αντιθέτως, σε χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, είτε έχουν επιβληθεί περιορισμοί προκειμένου να εμποδιστεί η εξάπλωσή της, ειδικά ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είτε εξετάζονται καινούργια μέτρα.

Μιλώντας σε εκπομπή του Mega, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε σίγουρος ότι αργά ή γρήγορα η μετάλλαξη Όμικρον θα κυριαρχήσει και στην χώρα μας, προτρέποντας τους πολίτες να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Όπως είπε:“Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε τη διασπορά της Όμικρον, και μάλιστα γρήγορα. Όπου έχει εμφανιστεί, έχει κυριαρχήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες και θα πρέπει να την περιορίσουμε. Παράλληλα, θα πρέπει, μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή, δηλαδή τις επόμενες 1-2 εβδομάδες, να το εκμεταλλευτούμε, έτσι ώστε να εμβολιαστούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι. Αυτό αφορά κυρίως τους ανθρώπους άνω των 50 ετών. Η μετάλλαξη Όμικρον δημιουργεί επαναλοιμώξεις δυστυχώς”.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο νέου lockdown, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε: “Δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση επί του πρακτέου, ωστόσο είναι δεδομένο ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς κατά κύριο λόγο. Η διασπορά περιορίζεται με διάφορους τρόπους, αρχής γενομένης από τον περιορισμό στις περιοχές υπερμετάδοσης, και στις δραστηριότητες που προκαλούν υπερμετάδοση, και επίσης πρέπει να σταθεροποιηθούν τα κρούσματα”.

“Βλέπουμε ότι όλες οι χώρες κινητοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι γύρω γύρω θα υπάρχει η Όμικρον και στην Ελλάδα δεν θα μας αφορά το θέμα. Δυστυχώς, μας αφορά όλους”, πρόσθεσε, σχετικά με το ενδεχόμενο να δούμε νέα μέτρα μετά την Πρωτοχρονιά.

Κυρίαρχη στην Ευρώπη η Όμικρον

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει κυριαρχήσει στην Ευρώπη, με το επίκεντρό της να είναι η Βρετανία. Μέχρι και την Κυριακή (19/12) είχαν επιβεβαιωθεί συνολικά πάνω από 37.000 κρούσματα της εν λόγω παραλλαγής, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την ανησυχία και τις σκέψεις για περαιτέρω μέτρα.

Την ίδια στιγμή τριψήφια νούμερα κρουσμάτων της νέας παραλλαγής δίνουν οι εξής χώρες:

  • Γερμανία, 102
  • Γαλλία, 170
  • Ολλανδία, 123
  • Βέλγιο, 121

Μάλιστα, η Γαλλία αναφέρει πως στην Όμικρον οφείλεται πάνω από ένα στα τρία κρούσματα που εντοπίζονται στο Παρίσι.

Ήδη πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ακυρώνουν τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων, με τελευταία το Λονδίνο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επόμενες πρωτεύουσες που θα πράξουν το ίδιο θα είναι οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας “κρούει τον κώδωνα του κινδύνου” και κάνει δραματική έκκληση για καθυστέρηση ή και ακύρωση Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων καθώς, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, η Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.

Παράλληλα, οι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών προχωρούν στην ακύρωση των διακοπών τους για τις γιορτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ιταλία, αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της δημοσκοπικής εταιρίας Demoskopika, οκτώ εκατομμύρια Ιταλοί αποφάσισαν να ακυρώσουν τελικά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων. Το 90%, δε, όσων αποφάσισαν να «αποδράσουν» από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους, έστω και για μια μόνο ημέρα, θα παραμείνει εντός των εθνικών συνόρων.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ολλανδία έχει ήδη επιβληθεί αυστηρό lockdown για όλο τον πληθυσμό, μετά από φόβους για την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού. Τα μέτρα θα βρίσκονται σε ισχύ μέχρι τουλάχιστον τις 14 Ιανουαρίου, οπότε και θα ελεγχθεί εκ νέου η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Βρετανία: “Όχι” σε νέα μέτρα πριν τα Χριστούγεννα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιβάλει νέους περιορισμούς στην Αγγλία πριν από τα Χριστούγεννα, ωστόσο επισήμανε ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και η κυβέρνηση ενδέχεται να χρειαστεί να αναλάβει δράση μετά τις γιορτές.

«Δεν πιστεύουμε σήμερα ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να δικαιολογηθούν σκληρότερα μέτρα πριν από τα Χριστούγεννα» ανέφερε σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη λήψη περαιτέρω μέτρων μετά τα Χριστούγεννα», πρόσθεσε. «Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε πολύ στενά την παραλλαγή Όμικρον και αν η κατάσταση επιδεινωθεί θα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση αν χρειαστεί.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι μολονότι οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν κανονικά τα σχέδιά τους για τα Χριστούγεννα, τους προέτρεψε να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τις οδηγίες, όπως να αερίζουν καλά τους κλειστούς χώρους και να κάνουν τεστ προτού να επισκεφθούν ηλικιωμένους ή ευπαθείς συγγενείς τους.

Σήμερα οι υπηρεσίες υγείας ανακοίνωσαν 90.629 νέα κρούσματα της Covid-19 και 172 θανάτους. Μέσα σε μία εβδομάδα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 63%.

Η Σκωτία ακυρώνει τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ακυρώνονται, λόγω της Όμικρον, οι παραδοσιακοί, τριήμεροι εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με τη Στέρτζον, η Όμικρον «εξαπλώνεται πολύ γρήγορα σε όλη τη Σκωτία» όπου πλέον έχει γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή. Κατά συνέπεια «οι μεγάλοι εορτασμοί του Χογκμάνι (σ.σ. της Πρωτοχρονιάς), συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που θα γίνονταν εδώ στην πρωτεύουσα (σ.σ. το Εδιμβούργο) δεν θα γίνουν», είπε μιλώντας στο τοπικό κοινοβούλιο.

Από την επομένη των Χριστουγέννων και για τρεις εβδομάδες στις υπαίθριες εκδηλώσεις θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται το πολύ 500 άτομα. Σε κλειστό χώρο οι θεατές θα μπορούν να είναι 100 όρθιοι ή 200 καθιστοί. «Αυτό σημαίνει, φυσικά, ότι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές για αυτές τις τρεις εβδομάδες», διευκρίνισε η Στέρτζον.

Το μέτρο δεν αφορά τις ιδιωτικές εκδηλώσεις, όπως τους γάμους, όμως η πρωθυπουργός προέτρεψε όλους τους πολίτες «να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις εξόδους τους» κατά την περίοδο των γιορτών.

Στην Ουαλία, η τοπική κυβέρνηση θα επιβάλει πρόστιμο σε όποιους δεν εφαρμόζουν την τηλεργασία. Οι παραβάτες εργαζόμενοι θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 60 λιρών (70 ευρώ) και οι εργοδότες με πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 λίρες.

Στη δίνη της Όμικρον η Δανία

Λιγότερο από ένα μήνα μετά την πρώτη ανίχνευσή της στη χώρα, η παραλλαγή Όμικρον επικρατεί πλέον στη Δανία μεταξύ των νέων κρουσμάτων της Covid-19 που ανήλθαν σήμερα σε αριθμό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.

Η δανέζικη Αρχή Ελέγχου των Μεταδοτικών Νόσων (SSI) “θεωρεί ότι η ‘Ομικρον είναι στο εξής η κυρίαρχη παραλλαγή και είναι σε αύξηση”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χένικε, στο Twitter. “Παρατηρούμε μια εξέλιξη της επιδημίας, με απόλυτο ρεκόρ μολύνσεων σήμερα”, τόνισε.

Στη σκανδιναβική χώρα των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων, 13.558 νέα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, πρωτόγνωρος αριθμός στη χώρα. Περισσότερα από αυτά τα 500 κρούσματα είναι επαναμολύνσεις, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Η Δανία, μια από τις πιο προηγμένες χώρες παγκοσμίως στο θέμα της αλληλουχίας, είναι εδώ και μέρες μεταξύ των χωρών που εντοπίζουν τα περισσότερα κρούσματα της Όμικρον. Όλα τα θετικά δείγματα υπόκεινται σε ανίχνευση παραλλαγών με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου PCR εντός 24 ωρών και προσδιορισμό της αλληλουχίας εντός τεσσάρων ημερών.

Η χώρα είχε ήδη προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι η νέα παραλλαγή ήταν καθ’ οδόν να γίνει κυρίαρχη στην Κοπεγχάγη και σύντομα θα επικρατούσε σε όλη τη χώρα.

Απέναντι στην παραλλαγή και στα ημερήσια ρεκόρ του αριθμού κρουσμάτων, η βόρεια χώρα επιτάχυνε την εκστρατεία εμβολιασμού επιβάλλοντας πιο περιοριστικά μέτρα, κλείνοντας την πολιτιστική ζωή και πολλούς χώρους ψυχαγωγίας για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Γερμανία: Νέοι περιορισμοί και για εμβολιασμένους μετά τα Χριστούγεννα

Νέους περιορισμούς για την ανάσχεση της μετάλλαξης Όμικρον που φέρνει ένα νέο πέμπτο κύμα της πανδημίας εισάγει η Γερμανία αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση του Καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και των ηγετών των 16 κρατιδίων της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το spiegel.de οι ομοσπονδιακοί και οι κρατικοί ηγέτες της Γερμανίας συμφώνησαν να επιβάλουν περιορισμούς στις επαφές, τόσο για τους ανεμβολίαστους όσο και για τους εμβολιασμένους πολίτες, με τους κανονισμούς να τίθενται σε ισχύ το αργότερο στις 28 Δεκεμβρίου, με στόχο να περιοριστούν οι συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.

Βάσει των νέων μέτρων, θα μπορούν να συναντώνται ιδιωτικά –είτε σε κλειστό, είτε σε ανοιχτό χώρο– έως 10 άτομα το πολύ, εμβολιασμένα ή μη. Δεν υπολογίζονται τα παιδιά κάτω των 14 ετών. Επίσης, τα μεγάλα υπαίθρια πρωτοχρονιάτικα πάρτι αναμένεται να ακυρωθούν, με την κυβέρνηση του Βερολίνου να έχει ήδη ανακοινώσει αυτή την απόφαση για τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται παραδοσιακά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα μεγάλα νυχτερινά κλαμπ, ενώ αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι θα λειτουργήσουν με πολύ περιορισμένο αριθμό θεατών, στο 30-50% της χωρητικότητας, και μόνο για εμβολιασμένους ή ιαθέντες και χρήση μάσκας, ενώ οι διοργανωτές θα έχουν τη δυνατότητα να απαιτήσουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ.

Πορτογαλία: Οι αρχές επιβάλλουν μέτρα μετά τα Χριστούγεννα

Οι αρχές της Πορτογαλίας αποφάσισαν σήμερα να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ και συνέστησε στους πολίτες να εργαστούν από το σπίτι από την 26η Δεκεμβρίου έως τουλάχιστον την 9η Ιανουαρίου, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά της COVID-19 κατά την περίοδο των εορτών.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε επίσης ότι ένα αρνητικό τεστ κορονοϊού θα είναι υποχρεωτικό για τη διαμονή στα ξενοδοχεία της χώρας και δήλωσε ότι οι αρχές θα περιορίσουν τις υπαίθριες συγκεντρώσεις σε 10 άτομα ανά ομάδα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ιταλία: Επιστήμονες προτείνουν παράταση των σχολικών διακοπών

Όλο και περισσότεροι Ιταλοί επιστήμονες αναφέρονται στην ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού.

Σε δηλώσεις του στον ιταλικό Τύπο, ο μικροβιολόγος Αντρέα Κρισάντι υποστήριξε ότι θα πρέπει να αποφασιστεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας Ffp2 σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (τα οποία είναι συχνά γεμάτα), στα θέατρα και στους κινηματογράφους. «Η μάσκα αυτή εμποδίζει την μετάδοση του ιού στο 98% των περιπτώσεων», εξήγησε.

Παράλληλα, από το Μιλάνο, ο Μάσιμο Γκάλι — επί σειρά ετών υπεύθυνος μολυσματικών ασθενειών του Νοσοκομείου Σάκο — προτείνει την παράταση των σχολικών διακοπών και για κάποιες ημέρες μετά το τέλος των γιορτών. Θεωρεί ότι με την κίνηση αυτή θα μπορούσαν να περιοριστούν οι μετακινήσεις των πολιτών και, κατά συνέπεια, η μετάδοση του ιού.

Βέλγιο: Εξετάζονται επιπλέον περιορισμοί

Την Τετάρτη (22/12) συνεδριάζει η Επιτροπή Διαβούλευσης στο Βέλγιο εξετάζοντας επιπλέον περιορισμούς λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον. Όπως αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης στο τραπέζι βρίσκονται οι εξής προτάσεις:

  • Η εστίαση να κλείνει στις 20.00 αντί στις 23.00
  • Επιστροφή στη «φούσκα» και τον συγκεκριμένο αριθμό ανά προσκεκλημένων ανά νοικοκυριό
  • 100% τηλεργασία
  • Ακύρωση όλων των εκδηλώσεων άνω των 200 ατόμων
  • Κλείσιμο της εστίασης εάν επιδεινωθεί η κατάσταση σε σχέση με την παραλλαγή «Όμικρον»
  • Κλείσιμο μη αναγκαίων επιχειρήσεων και επαγγελμάτων που έχουν επαφή με το κοινό
  • Αγορές με μέγιστο αριθμό πελατών ανά κατάστημα

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που αφορούν στα κρούσματα που καταγράφονται στο Βέλγιο παρουσιάζουν μείωση σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Σουηδία: Ενισχύονται τα μέτρα κατά της Covid-19

Η Σουηδία θα ζητήσει από όλους τους εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι εάν είναι δυνατόν, και θα επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για την κοινωνική αποστασιοποίηση, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, καθώς αυξάνει τους περιορισμούς που έχουν στόχο την αναχαίτιση της αύξησης των νέων μολύνσεων της Covid-19.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Σουηδία, έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Παρότι οι νοσηλείες και ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν εντατικής θεραπείας παραμένουν μεταξύ των χαμηλότερων κατά κεφαλήν στην Ευρώπη, και αυτοί αρχίζουν επίσης να αυξάνονται.

Στο μεταξύ νέες προβλέψεις του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία έδειξαν ότι ο ρυθμός των νέων λοιμώξεων θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες εβδομάδες και θα κορυφωθεί τον Ιανουάριο. Η Σουηδία μπορεί να δει περισσότερα από 15.000 κρούσματα Covid-19 ημερησίως στο χειρότερο σενάριο στα μέσα Ιανουαρίου, αριθμό ρεκόρ, σύμφωνα με νέες προβλέψεις που έγιναν γνωστές σήμερα.

Το νέο μοντέλο πρόβλεψης έλαβε υπόψη την ταχύτητα της πιο μεταδοτικής παραλλαγής ‘Όμικρον, βάσει της υπόθεσης ότι είναι 25% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Δέλτα, και έλαβε υπόψη διάφορους βαθμούς προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια.

Τα τελευταία περιοριστικά μέτρα που τίθενται σε ισχύ από την 23η Δεκεμβρίου –το δεύτερο στάδιο των σχεδίων της κυβέρνησης– περιλαμβάνουν επίσης όριο 50 ατόμων σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις και την ανάγκη επίδειξης ενός εμβολιαστικού πάσου για τις δημόσιες εκδηλώσεις όπου υπάρχουν περισσότεροι από 500 άνθρωποι.

Οι νέοι κανονισμοί θα απαιτούν επίσης να εξυπηρετούνται μόνο οι καθήμενοι πελάτες στα μπαρ και τα εστιατόρια και μόνο καθήμενους συμμετέχοντες σε μεγαλύτερες δημόσιες εκδηλώσεις, υπονοώντας ότι χώροι όπως τα νυχτερινά κέντρα θα πρέπει να κλείσουν, τουλάχιστον εν μέρει.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η κυβέρνηση επανέφερε ορισμένα περιοριστικά μέτρα, όπως η χρήση της μάσκας στα δημόσια μέσα μεταφοράς, εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση των μολύνσεων και για τη νέα παραλλαγή Όμικρον. Η κυβέρνηση περιέγραψε έναν οδικό χάρτη τριών επιπέδων για πρόσθετα μέτρα αν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω, με τα τελευταία μέτρα να σηματοδοτούν το δεύτερο στάδιο.

Ισράήλ: Πρώτος θάνατος από την Όμικρον

Το Ισραήλ κατέγραψε τον πρώτο του γνωστό θάνατο από την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης που μετέδωσαν σήμερα ότι ένας άνδρας, ηλικίας περίπου 70 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, πέθανε στην πόλη Μπερ Σεβά τη Δευτέρα.

Ο ασθενής κατέληξε στο Ιατρικό Κέντρο Σορόκα και είχε υποκείμενα νοσήματα, γράφουν σήμερα η εφημερίδα Times of Israel και η Ynet news, η ηλεκτρονική αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας Γεντιότ Αχρονότ.

Και τα δύο μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο άνδρας ήταν πάνω από 60 ετών και είχε κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 αλλά όχι μια τρίτη, αναμνηστική δόση.

Το υπουργείο Υγείας και το Σορόκα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα να απαντήσουν σε αίτημα για να επιβεβαιώσουν την πληροφορία. Νωρίτερα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 340 γνωστά κρούσματα της Όμικρον στο Ισραήλ.

ΗΠΑ: Καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος

Στις ΗΠΑ η μετάλλαξη Όμικρον είναι πλέον κυρίαρχη, αφού το νέο στέλεχος αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων στη Νέα Υόρκη, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα το ποσοστό ξεπερνά το 73%.

Στο Τέξας καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος ασθενή που είχε προσβληθεί από την μετάλλαξη που πρωτοεμφανίστηκε λιγότερο από ένα μήνα πριν.

Παρά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ο Τζο Μπάιντεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής lockdown. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα σχέδιο για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον με ενίσχυση των εμβολιασμών και της χορήγησης τρίτης δόσης.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι οι οικογενειακές συγκεντρώσεις τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα ενισχύσουν τη μετάδοση της παραλλαγής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα