BBC: Συμφωνίες για ορυκτά καύσιμα εν μέσω COP28 σχεδιάζει το Ντουμπάι

Διαβάζεται σε 7'
COP28
Ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας των ΗΑΕ, Adnoc, Sultan Al Jaber (AP Photo/Kamran Jebreili)

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σκέφτονται να ‘εκμεταλλευτούν’ τον ρόλο τους ως οικοδεσπότες της διεθνούς σύσκεψης για το κλίμα COP28 και να συνάψουν συμφωνίες για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του BBC.

Δημοσίευμα του BBC, επικαλούμενο έγγραφα που διέρρευσαν, αποκάλυψε πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν τον ρόλο τους ως οικοδεσπότες της COP28 και να συνάψουν συμφωνίες με άλλα έθνη για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Το όργανο του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνο για τη σύνοδο κορυφής COP28 δήλωσε στο BBC ότι οι οικοδεσπότες φαίνεται πως “ενεργούν χωρίς προκατάληψη ή ιδιοτέλεια” ενώ η ομάδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν αρνήθηκε την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει την COP28 για επιχειρηματικές συνομιλίες, δηλώνοντας ότι “οι ιδιωτικές συναντήσεις είναι ιδιωτικές”.

Ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει τι συζητήθηκε στις επίμαχες “ιδιωτικές συναντήσεις” αναφέροντας μόνο ότι το έργο της επικεντρώθηκε στην “ουσιαστική δράση για το κλίμα”.

Όπως αναφέρει το BBC, τα έγγραφα, τα οποία αποκτήθηκαν από ανεξάρτητους δημοσιογράφους του Centre for Climate Reporting που συνεργάζονται με το BBC, φανερώνουν το σχέδιο των ΗΑΕ για συναντήσεις με τουλάχιστον 27 ξένες κυβερνήσεις ενόψει της διεθνούς διάσκεψης COP28, η οποία αρχίζει στις 30 Νοεμβρίου στο Ντουμπάι.

Περιλάμβαναν προτεινόμενα “σημεία συζήτησης”, όπως ένα για την Κίνα, το οποίο αναφέρει ότι η Adnoc, η κρατική εταιρεία πετρελαίου των ΗΑΕ, είναι “πρόθυμη να αξιολογήσει από κοινού διεθνείς ευκαιρίες LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριου) στη Μοζαμβίκη, τον Καναδά και την Αυστραλία”. Σε άλλο σημείο αναφέρεται η στήριξη της Adnoc στην Κολομβία για ανάπτυξη των ορυκτών καυσίμων της ενώ φαίνεται πως τα ΗΑΕ έχουν ετοιμάσει ‘σημεία συζήτησης με ακόμα 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Αιγύπτου, για έργα που αφορούν την ανάπτυξη έργων για τα ορυκτά καύσιμα.

Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι τα ΗΑΕ είχαν προετοιμάσει σημεία συζήτησης σχετικά με εμπορικές ευκαιρίες με την κρατική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, Masdar, ενόψει συναντήσεων με 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Κάτω Χωρών, της Βραζιλίας, της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Κένυας.

Η COP28 είναι ο τελευταίος γύρος παγκόσμιων συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα. Φέτος φιλοξενείται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο Ντουμπάι και αναμένεται να την παρακολουθήσουν 167 παγκόσμιοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Πάπας και ο βασιλιάς Κάρολος Γ’.

Αυτές οι σύνοδοι κορυφής είναι οι σημαντικότερες συναντήσεις στον κόσμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η ελπίδα είναι ότι η COP28 θα συμβάλει στον περιορισμό της μακροπρόθεσμης αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5C, η οποία σύμφωνα με τον επιστημονικό φορέα του ΟΗΕ για το κλίμα είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αλλά αυτό θα απαιτήσει δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 43% έως το 2030.

COP28
Η διεθνής διάσκεψη για το κλίμα COP28 θα διεξαχθεί φέτος στο Ντουμπάι (AP Photo/Kamran Jebreili, File)

Σοβαρές ανησυχίες για την πρόθεση των ΗΑΕ

Σύμφωνα με το BBC, τα έγγραφα προετοιμάστηκαν για τον Δρ Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας των ΗΑΕ, Adnoc, και της κρατικής επιχείρησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, Masdar και περιλαμβάνουν μία περίληψη των στόχων των συναντήσεων, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τον υπουργό ή τον αξιωματούχο που επρόκειτο να συναντήσει ο Δρ Τζαμπέρ και τα θέματα που πρέπει να θέσει στο πλαίσιο των προσπαθειών των ΗΑΕ για την πρόοδο των συνομιλιών για το κλίμα.

“Δεν είναι σαφές σε πόσες περιπτώσεις ο Δρ. Τζαμπέρ και οι συνάδελφοί του έθεσαν πράγματι αυτά τα ζητήματα στις συναντήσεις της COP28 με ξένες κυβερνήσεις. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι, σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ένα έθνος έδωσε συνέχεια στις εμπορικές αυτές συζητήσεις” αναφέρει το δημοσίευμα ενώ δώδεκα έθνη δήλωσαν στο BBC ότι είτε δεν συζητήθηκαν εμπορικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των συναντήσεων είτε δεν πραγματοποιήθηκε συνάντηση.

Μεταξύ αυτών και το Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως επισημαίνεται, τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι ο πρόεδρος της COP28 είχε την οδηγία να “αναζητήσει κυβερνητική υποστήριξη” για τον υπερδιπλασιασμό του μεγέθους ενός αιολικού πάρκου στα ανοικτά των ακτών του Sheringham στο Norfolk, στο οποίο η Masdar έχει συμμετοχή.

Η απόπειρα σύναψης επιχειρηματικών συμφωνιών κατά τη διάρκεια της COP28 φαίνεται να αποτελεί σοβαρή παραβίαση των προτύπων συμπεριφοράς που αναμένονται από τον πρόεδρο της συνόδου. Τα πρότυπα αυτά καθορίζονται από το όργανο του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνο για τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα, τη Σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC).

Η UNFCCC αναφέρει ότι η “βασική αρχή” για τους προέδρους των COP και τις ομάδες τους είναι “η υποχρέωση της αμεροληψίας”.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της συνόδου κορυφής COP20 στο Περού το 2014, Manuel Pulgar-Vidal, δήλωσε πως “εάν οποιοσδήποτε πρόεδρος της COP προσπαθήσει να φέρει ένα συγκεκριμένο συμφέρον, συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού συμφέροντος στη διεθνή διάσκεψη, αυτό θα μπορούσε να σημάνει την αποτυχία της COP“.

“Υποκριτικές οι ενέργειες της COP28”

Σε παρόμοιο κλίμα, ο καθηγητής Μάικλ Τζέικομπς του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, ο οποίος είναι ειδικός στην πολιτική του ΟΗΕ για το κλίμα, δήλωσε στο BBC ότι οι ενέργειες της ομάδας της COP28 φαίνονται “εκπληκτικά υποκριτικές”.

“Πιστεύω πραγματικά ότι είναι χειρότερο από αυτό, επειδή τα ΗΑΕ αυτή τη στιγμή είναι ο θεματοφύλακας μιας διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών. Και όμως, στις ίδιες ακριβώς συνεδριάσεις όπου προφανώς προσπαθούν να επιδιώξουν αυτόν τον στόχο, κάνουν παράλληλες συμφωνίες που θα αυξήσουν τις παγκόσμιες εκπομπές, δήλωσε.

COP28
Ο χώρος όπου θα διεξαχθεί η διεθνής διάσκεψη για το κλίμα, COP28 AP Photo/Kamran Jebreili

Αρκετά από τα προτεινόμενα έργα που αναφέρονται στα έγγραφα φαίνεται να αντιπροσωπεύουν νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ένας παγκόσμιος παρατηρητής, έχει δηλώσει ότι για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στο 1,5C, δεν θα πρέπει να αναπτυχθούν νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας για το κλίμα, Άν Χάρισον, σχολιάζοντας το ρεπορτάζ του BBC, είπε:

“Ο Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ ισχυρίζεται ότι γνωρίζει εκ των έσω τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και ως εκ τούτου είναι κατάλληλος να ηγηθεί μιας κρίσιμης συνόδου κορυφής για το κλίμα, Ωστόσο είναι σαν να βάζεις μια αλεπού να φυλάει το κοτέτσι. Ο διορισμός του διευθύνοντος συμβούλου μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων στον κόσμο για να ηγηθεί της COP28 ήταν πάντα μια θρασύτατη σύγκρουση συμφερόντων που υπονομεύει την ικανότητα της συνόδου να επιτύχει το αποτέλεσμα που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα”.

Σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο μήνα, ο γενικός διευθυντής της COP28 Majid al-Suwaidi δήλωσε ότι η ομάδα κορυφής των ΗΑΕ για το κλίμα ήταν «πλήρως ανεξάρτητη» τόσο από την Adnoc όσο και από τη Masdar.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα