Boeing 737 Max 9: Σοκαριστικά ευρήματα μετά την αποκόλληση παραθύρου εν πτήσει

Διαβάζεται σε 3'
Boeing 737 Max 9: Σοκαριστικά ευρήματα μετά την αποκόλληση παραθύρου εν πτήσει
Kelly Bartlett via AP

Τι βρήκε η United Airlines κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων των Boeing 737 Max 9 μετά το περιστατικό όπου μέρος του αεροπλάνου αποκολλήθηκε ενώ βρισκόταν στον αέρα. Τουλάχιστον 170 αεροπλάνα παραμένουν καθηλωμένα.

Μπουλόνια που χρειάζονται “πρόσθετο σφίξιμο” βρέθηκαν κατά τη διάρκεια επιθεωρήσεων των Boeing 737 Max 9, ανακοίνωσε η United Airlines, μετά την αποκόλληση τμήματος του αεροσκάφους εν πτήσει.

Η United Airlines είπε ότι “προβλήματα εγκατάστασης” που σχετίζονται με τα βύσματα της πόρτας θα “επιλυθούν” πριν αυτός ο τύπος αεροσκαφών τεθεί ξανά σε υπηρεσία.

Οι επιθεωρήσεις ξεκίνησαν μετά την πτώση ενός τμήματος της ατράκτου από ένα 737 Max 9 της Alaska Airlines την Παρασκευή, με την εταιρία να λέει ότι έκτοτε έχει βρει “κάποιο χαλαρό υλικό” σε ορισμένα Max 9 ακόμη.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA), η οποία ρυθμίζει τα αεροπορικά ταξίδια στις ΗΠΑ, έχει καθηλώσει 171 αεροπλάνα του ίδιου τύπου.

Η United δήλωσε: “Από τότε που ξεκινήσαμε τις προκαταρκτικές επιθεωρήσεις το Σάββατο, βρήκαμε περιπτώσεις που φαίνεται να σχετίζονται με προβλήματα εγκατάστασης στο βύσμα της πόρτας – για παράδειγμα, μπουλόνια που χρειάζονταν επιπλέον σφίξιμο.”

Ήταν αυτό το μέρος του αεροπλάνου της Alaska Airlines που έπεσε κατά τη διάρκεια της πτήσης πάνω από την πολιτεία του Όρεγκον των ΗΠΑ για να προσγειωθεί τελικά στον κήπο ενός καθηγητή.

Το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση αλλά κανένας από τους επιβάτες ή το πλήρωμα δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

Ποιες άλλες εταιρείες έχουν ακυρώσει πτήσεις

Η συντριπτική πλειοψηφία των Boeing 737 Max 9 που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ εκμεταλλεύεται η United Airlines και η Alaska, ενώ η Turkish Airlines, η Copa Airlines του Παναμά και η Aeromexico έχουν επίσης προσγειώσει αεροσκάφη του ίδιου μοντέλου για επιθεωρήσεις.

Η United ανακοίνωσε ότι είχε ακυρώσει 200 ​​πτήσεις από τη Δευτέρα και ανέμενε σημαντικές ακυρώσεις την Τρίτη.

“Μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε ορισμένες προγραμματισμένες πτήσεις μεταβαίνοντας σε άλλους τύπους αεροσκαφών, αποφεύγοντας περίπου 30 ακυρώσεις”, πρόσθεσε η United.

Η Alaska Airlines είπε ότι οι αρχικές αναφορές από τεχνικούς που προετοιμάζουν τον στόλο της 737 Max 9 για επιθεώρηση έδειξαν ότι “κάποιο χαλαρό υλικό ήταν ορατό σε ορισμένα αεροσκάφη”.

“Όταν μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επίσημη διαδικασία επιθεώρησης, όλα τα αεροσκάφη θα επιθεωρηθούν διεξοδικά σύμφωνα με λεπτομερείς οδηγίες που παρέχονται από την FAA σε συνεννόηση με την Boeing”, ανέφερε.

Νωρίτερα, η FAA είπε ότι είχε παράσχει μια λίστα ελέγχου που πρέπει να τηρούν οι χειριστές κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων.

Η FAA είπε ότι όλα τα αεροσκάφη 737 Max 9 θα παραμείνουν προσγειωμένα έως ότου οι αερομεταφορείς «ολοκληρώσουν τις βελτιωμένες επιθεωρήσεις που περιλαμβάνουν τάπες εξόδου από την αριστερή και δεξιά πόρτα καμπίνας, εξαρτήματα θυρών και συνδετήρες».

Η πτήση 1282 έφτασε τα 16.000 πόδια (4,8 χλμ.) όταν ξεκίνησε την έκτακτη κάθοδό της το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πτήσης.

Η Boeing ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Η ασφάλεια είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και λυπούμαστε βαθύτατα για τον αντίκτυπο που είχε αυτή η εκδήλωση στους πελάτες μας και τους επιβάτες τους».

Το 737 Max της εταιρείας έχει περιγραφεί ως «το πιο εξονυχιστικό μεταφορικό αεροσκάφος στην ιστορία» μετά από μια σειρά ζητημάτων ασφάλειας. Στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019, δύο από τα αεροσκάφη της χάθηκαν σε σχεδόν πανομοιότυπα περιστατικά, στα ανοικτά των ακτών της Ινδονησίας και έξω από την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα