Χονγκ Κονγκ: Αύξηση κρουσμάτων – Γονείς σπεύδουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους

Χονγκ Κονγκ: Αύξηση κρουσμάτων – Γονείς σπεύδουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους
Γονείς εμβολιάζουν τα παιδιά τους στο Χονγκ Κονγκ AP Photo/Kin Cheung

Αύξηση κατά 60 φορές του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων παρατηρείται στο Χονγκ Κονγκ. Όλο και περισσότερα παιδιά εμβολιάζονται, μετά τον θάνατο από κορονοϊό δύο νηπίων. Την ίδια στιγμή οικιακές βοηθοί εγκαταλείπονται από τους εργοδότες τους, επειδή κόλλησαν Covid-19.

Οι γονείς στο Χονγκ Κονγκ σπεύδουν αυτή την εβδομάδα να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ακόμη και νήπια ηλικίας 3 ετών, κατά της covid-19, αφού η κυβέρνηση μείωσε το όριο ηλικίας για τα εμβόλια και μετά τον θάνατο δύο νηπίων από τη νόσο.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ενέκρινε στις 15 Φεβρουαρίου το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac για τα παιδιά ηλικίας 3 ετών και άνω, ενώ όσα είναι από 5 ετών και άνω μπορούν να ανοσοποιηθούν με το σκεύασμα της BioNTech.

Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται καθώς στην πόλη παρατηρείται από την 1η Φεβρουαρίου αύξηση κατά 60 φορές του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων, φέροντας στα όριά τους τα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένα παιδί 3 ετών και ένα άλλο 4, που είχαν διαγνωστεί με covid-19 πέθαναν την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ εξέφρασαν τη “θλίψη τους” για τους θανάτους αυτούς.

Τα νοσοκομεία της πόλης είναι γεμάτα με ασθενείς με covid-19, με ηλικιωμένους και παιδιά να βρίσκονται σε κρεβάτια που έχουν τοποθετηθεί σε χώρους στάθμευσης, μέσα στο κρύο και τη βροχή. Οι εγκαταστάσεις απομόνωσης είναι γεμάτες και έξω από τα διαγνωστικά κέντρα σχηματίζονται ουρές, με τους ανθρώπους να περιμένουν επί ώρες για να υποβληθούν σε τεστ για κορονοϊό.

Γονείς εμβολιάζουν τα παιδιά τους στο Χονγκ Κονγκ AP Photo/Kin Cheung

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε αυτή την εβδομάδα στους αξιωματούχους του Χονγκ Κονγκ ότι ο έλεγχος της πανδημίας στην πόλη αποτελεί προτεραιότητά του, με την ηπειρωτική χώρα να σπεύδει να βοηθήσει το Χονγκ Κονγκ στέλνοντας τεστ και εγείροντας εγκαταστάσεις απομόνωσης.

Σήμερα εντοπίστηκαν στο Χονγκ Κονγκ 3.629 νέα κρούσματα covid-19, με επιπλέον 7.600 προκαταρκτικά θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τις αρχές.

Η πόλη έχει καταγράψει περισσότερες από 40.000 μολύνσεις από την αρχή της πανδημίας και 240 θανάτους, πολύ λιγότερους σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου. Όμως ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αυξάνεται ραγδαία τις τελευταίες ημέρες λόγω του ιδιαίτερα μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορονοϊού και αναμένεται να φτάσει τις 30.000 ως το τέλος Μαρτίου, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Αν και το 85% των 7,4 εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19, περίπου το 60% των κατοίκων της άνω των 80 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι. Περίπου το 21% των παιδιών ηλικίας 3 με 11 ετών έχουν λάβει το εμβόλιο.

Γονείς εμβολιάζουν τα παιδιά τους στο Χονγκ Κονγκ AP Photo/Kin Cheung

Παρατημένες οικιακές βοηθοί

Στο μεταξύ πολλοί εργοδότες έχουν “εγκαταλείψει” τις οικιακές βοηθούς τους, με κάποιες από αυτές να αναγκάζονται να κοιμούνται έξω ή να μην τους επιτρέπεται η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη αφού μολύνονται από covid-19.

Περίπου 370.000 οικιακές βοηθοί, στην πλειονότητά τους γυναίκες από τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία, εργάζονται στο Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι γυναίκες αυτές πρέπει να μένουν στο σπίτι του εργοδότη τους, δεν μπορούν να αλλάξουν εργοδότη και έχουν μόλις ένα ρεπό την εβδομάδα.

Σήμερα μια ομάδα ενώσεων που εκπροσωπούν τις εργαζόμενες αυτές κατήγγειλε τη σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

Σύμφωνα με αυτή, πολλές οικιακές βοηθοί απολύθηκαν αιφνιδιαστικά επειδή μολύνθηκαν από covid-19 και αναγκάζονται να κοιμούνται στον δρόμο. Αφού έχασαν τη δουλειά τους, πολλές δεν μπορούν καν να πάνε στο νοσοκομείο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα