Covid-19: Δίπλα σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο

Covid-19: Δίπλα σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο
ActionAId Zimbabwe

Είναι πλέον σαφές ότι η παγκόσμια κατάσταση που ζούμε όλοι θα έχει ακόμα χειρότερες συνέπειες για τις οικονομίες των φτωχότερων χωρών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η πανδημία του νέου κορονοϊού θα φέρει σε ακόμα πιο δεινή θέση τα 135 εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που πλήττονται από συγκρούσεις και την κλιματική αλλαγή. Όπως αναφέρει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει κίνδυνος ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού να διπλασιαστεί.

Στη διάσκεψη για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου προτάθηκε διαγραφή χρέους έως και 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, που οφείλουν οι αναπτυσσόμενες χώρες στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας συμφωνίας. Είναι πλέον σαφές ότι η παγκόσμια κατάσταση που ζούμε όλοι θα έχει ακόμα χειρότερες συνέπειες για τις οικονομίες των φτωχότερων χωρών. Ευάλωτοι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα άμεσα, ώστε να αποφευχθεί μια τεράστια και ανεπανόρθωτη καταστροφή.

Η Κοινωνία των Πολιτών έχει ενεργοποιηθεί άμεσα με τις οργανώσεις να προσαρμόζουν τις δράσεις τους για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα. Η ActionAid βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κρίσης του κορωνοϊού, βοηθώντας να σταματήσει η εξάπλωση στις φτωχότερες χώρες του κόσμου και υποστηρίζοντας τους ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς δουλειά. Εκεί χωρίς άμεση κινητοποίηση, ο κορωνοϊός θα μπορούσε αποδειχθεί καταστροφικός. Εκατομμύρια πρόσφυγες, εκτοπισμένες οικογένειες και αγρότες που έχουν δει τη γη τους να καταστρέφεται λόγω της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται σε κίνδυνο.

Στην Ζιμπάμπουε για παράδειγμα, οι κάτοικοι ήταν αντιμέτωποι με την επισιτιστική κρίση από τον Μάρτιο του 2019 όταν ο κυκλώνας Ιντάι κατέστρεψε δομές και χωράφια στο πέρασμά του. Εκεί, όπως αναφέρει ο διευθυντής του τοπικού γραφείου της ActionAid, Joy Mabenge, οι συνέπειες της νόσου Covid-19 είναι τρομακτικές για εκατομμύρια κατοίκους που η πρόσβαση σε τροφή και νερό ήταν ήδη περιορισμένη και των οποίων το εισόδημα εξαιτίας της καραντίνας έχει πια εξαφανιστεί.

Διανομή τροφίμων στη Ζιμπάμπουε Mano Ngavi/ActionAid

 

Η πανδημία η οποία έχει βρει εκατομμύρια ανθρώπους αβοήθητους και χωρίς αποθέματα έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό για την ActionAid διεθνώς με την οργάνωση να πραγματοποιεί διανομές τροφίμων και ενημερώσεις για την ατομική προστασία στη Ζιμπάμπουε και σε άλλες χώρες της Αφρικής και της Νοτιανατολικής Ασίας.

Είναι πλέον γνωστό ότι ο θανατηφόρος ιός δεν γνωρίζει σύνορα και εξαπλώνεται ραγδαία, από τις πιο ανεπτυγμένες μέχρι τις πιο ευάλωτες κοινότητες με τους πιο ευάλωτους και φτωχούς να κινδυνεύουν ξανά περισσότερο.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα και να υποστηρίξετε τη δράση της ActionAid εδώ.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα