Δανία: ΜΜΕ ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διαπραγματευτούν με Google και Facebook

Δανία: ΜΜΕ ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διαπραγματευτούν με Google και Facebook
shutterstock

Σε μια άνευ προηγουμένου πρωτοβουλία, τα ΜΜΕ της Δανίας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διαπραγματευτούν με τους κολοσσούς του διαδικτύου, όπως την Google και το Facebook.

Τα κυριότερα ΜΜΕ της Δανίας θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να διαπραγματευτούν συλλογικά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας με τους κολοσσούς του διαδικτύου, όπως την Google και το Facebook, έγινε σήμερα γνωστό από έναν εκ των υπευθύνων της πρωτοβουλίας αυτής, μια πρώτη στην Ευρώπη.

Καμιά τριανταριά όμιλοι, μεταξύ αυτών τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα DR και TV2 και το πρακτορείο ειδήσεων Ritzau και σχεδόν το σύνολο του μιντιακού τοπίου στη Δανία ίδρυσαν έναν οργανισμό, που θα κάνει επίσημη αρχή την Παρασκευή, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στιγκ Ερκόβ, γενικός διευθυντής του JP-Politikens Hus, της μεγαλύτερης ένωσης έντυπου Τύπου της Δανίας.

Θα τους αντιπροσωπεύει με κοινό τρόπο στη διαπραγμάτευση για το ύψος των δικαιωμάτων.

«Αυτό θα λειτουργεί ως μια εταιρεία δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στις συζητήσεις μας με τις μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις όπως την Google και το Facebook», διευκρίνισε ο Ερσκόβ.

«Το βασικό αίτημά μας είναι οι τεχνολογικοί κολοσσοί να πληρώσουν ένα δίκαιο μερίδιο για τα ενημερωτικά περιεχόμενα, που δημιουργούν τα δανέζικα ΜΜΕ, τα οποία χρησιμοποιούν και εκ των οποίων αντλούν κέρδη», επισήμανε.

Ο στόχος είναι να δώσουμε «μια μεγαλύτερη δύναμη στη διαπραγμάτευση», τη στιγμή που όμιλοι ΜΜΕ εκφράζουν τη λύπη τους για «ξεχωριστές, μη διαφανείς συμφωνίες» μεταξύ των Gafa και ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης, τόνισε ο Ερσκόβ.

Οι κολοσσοί του διαδικτύου «χρησιμοποιούν μια στρατηγική διχασμού και κυριαρχίας και αυτό που ελπίζουμε να καταφέρουμε είναι μια συλλογική συμφωνία, που θα είναι επωφελής για το σύνολο του κλάδου», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Στιγκ Ερσκόβ, οι συζητήσεις με τις «Gafa» θα μπορούσαν να ξεκινήσουν «αρκετά σύντομα». «Υπάρχουν ήδη ανεπίσημες συζητήσεις με την Google. Εντούτοις, δεν πιεζόμαστε και θέλουμε να κάνουμε τα πράγματα σωστά», κατέληξε ο ίδιος.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η Google διαβεβαίωσε πως «σέβεται» τη στρατηγική των δανέζικων ΜΜΕ.

«Σεβόμαστε τον τρόπο με τον οποίο οι Δανοί συντάκτες επέλεξαν να διαπραγματευτούν και έχουμε ήδη προτείνει να αρχίσουμε συνομιλίες μαζί τους, με στόχο την επίτευξη δίκαιων και λογικών συμφωνιών που θα συνάδουν με τον νόμο».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα