Δικηγορικοί σύλλογοι Τουρκίας: Παράνομη η καταμέτρηση μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων

Δικηγορικοί σύλλογοι Τουρκίας: Παράνομη η καταμέτρηση μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων

Η Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων της Τουρκίας κατηγορεί το εκλογικό συμβούλιο ότι παραβίασε τον νόμο. Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα ζητήσει την ακύρωση του δημοψηφίσματος

Μια απόφαση της τελευταίας στιγμής που έλαβε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας να επιτρέψει την καταμέτρηση μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή αντιβαίνει σαφώς στον νόμο, εμπόδισε την τήρηση κανονικών αρχείων και μπορεί να επηρέασε τα αποτελέσματα, ανέφερε η ένωση δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

«Με αυτή την παράνομη απόφαση, τα συμβούλια στις κάλπες (οι αξιωματούχοι στα εκλογικά τμήματα) παραπλανήθηναν ώστε να πιστέψουν πως η χρήση μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων ήταν σωστή», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων (TBB) που εκδόθηκε αργά τη Δευτέρα (χθες).

«Η ανακοίνωση του ΥSK (του εκλογικού συμβουλίου), που αντιβαίνει σαφώς στον νόμο, οδήγησε σε παρατυπίες, και στην παρεμπόδιση της τήρησης αρχείων που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τις παρατυπίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου προστίθεται πως η TBB αναμένει τώρα από το YSK να αντιληφθεί τις συνταγματικές ευθύνες του κατά την εξέταση των προσφυγών (που θα κατατεθούν κατά του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος).

Την ακύρωση του δημοψηφίσματος θα ζητήσει επισήμως το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό κόμμα της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο για να ζητήσει την ακύρωση του δημοψηφίσματος που ενισχύει περαιτέρω τις εξουσίες του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μπουλέντ Τετζάν θα καταθέσει την προσφυγή στο Συμβούλιο στις 14.30 τοπική και ώρα Ελλάδος.

Το CHP ζήτησε χθες την ακύρωση του δημοψηφίσματος, ανακοινώνοντας ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εάν κριθεί αναγκαίο, μετά την απόφαση που έλαβε την τελευταία στιγμή το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να επιτρέψει την αποδοχή ασφράγιστων ψηφοδελτίων. 

πηγή φωτογραφίας: AP/ Emre Tazegul            

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα