Δημοσιογράφος ετών 13: Καταγράφοντας τη ζωή

Δημοσιογράφος ετών 13: Καταγράφοντας τη ζωή

Η 15χρονη Janna έγινε η νεαρότερη δημοσιογράφος στον κόσμο, όταν στα 13 της της αναγνωρίστηκε η ιδιότητα και της αποδόθηκε η κάρτα δημοσιογράφου.

Σε άλλες κοινωνίες μπορεί να χαρακτηριζόταν παιδί-θαύμα. Η 15χρονη σήμερα Janna έγινε η νεαρότερη δημοσιογράφος στον κόσμο, όταν στα 13 της της αναγνωρίστηκε η ιδιότητα και της αποδόθηκε η κάρτα δημοσιογράφου. Στη δική της κοινωνία, δυστυχώς, το να είσαι και να ζεις ως παιδί είναι από μόνο του ένα θαύμα. «Ζούμε συνέχεια σε κίνδυνο, κινδυνεύουμε όταν παίζουμε στους δρόμους, όταν πηγαίνουμε σχολείο, κινδυνεύουμε επειδή απλώς προσπαθούμε να ζήσουμε την παιδική μας ηλικία», δηλώνει γεμάτη παράπονο, αλλά και πείσμα.

Με αφορμή τη συνάντηση του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στις 14 Σεπτεμβρίου, η ActionAid Παλαιστίνης και η οργάνωση για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων Al-Haq φιλοξένησαν διαδικτυακή ακρόαση, ώστε να βγουν στο φως οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που διαπράττονται από την Ισραηλινή Αρχή, μέσα από τις μαρτυρίες του κόσμου. Κάτοικοι από τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας είχαν την ευκαιρία να εξιστορήσουν περιστατικά από τη δύσκολη καθημερινότητά τους. Ανάμεσά τους και η Janna.

Από τα 7 της χρόνια ήδη ξεκίνησε να καταγράφει τις παραβιάσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, με εμπειρίες μέσα από τον στενό οικογενειακό της κύκλο και από την κοινότητά της. Οι αφηγήσεις της κατά τη διάρκεια της ακρόασης σε καθήλωναν. Ανακαλώντας γεγονότα που τη σημάδεψαν, αναφέρει ότι στην ηλικία των 5 ετών, ύστερα από ένα περιστατικό πολιορκίας του σπιτιού της από τον ισραηλινό στρατό και την αγωνία των γονιών της να φυγαδέψουν τα παιδιά, συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσαν να νιώθουν ασφαλείς ούτε μέσα στα ίδια τους τα σπίτια και ότι οι γονείς τους δεν είχαν τη δύναμη να τους προστατεύουν.

Όταν ήταν 12 ετών, ηλικία που βάσει της νομοθεσίας της ισραηλινής αρχής μπορείς να συλληφθείς, κρατήθηκε και ανακρίθηκε για ώρες στα σύνορα με την Ιορδανία. «Τα παιδιά της Παλαιστίνης που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές αποκτούν τεράστια τραύματα και τους στερούν την παιδική ηλικία», αναφέρει. «Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που σε τακτική βάση συλλαμβάνει, φυλακίζει και περνάει από στρατοδικείο παιδιά», συμπληρώνει. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισής της είχε επιστρατεύσει όλες της τις δυνάμεις για να μη δείχνει φόβο, ενώ μέσα της ένιωθε πανικοβλημένη. Την ίδια χρονιά, μπροστά στα μάτια της είχαν πυροβολήσει εν ψυχρώ τον ξάδερφό της, «συλλαμβάνοντας» στη συνέχεια για κάποιες ώρες το άψυχο κορμί του. Εκείνη κατέγραψε το περιστατικό με το τηλέφωνό της, ενώ οι στρατιώτες την απειλούσαν ότι θα της έκαναν το ίδιο.

Έχουν προσπαθήσει πολλές φορές να την σταματήσουν, όμως δεν το βάζει κάτω. «Στο τέλος της ημέρας, θα συνεχίσω να αντιστέκομαι και θα συνεχίσω να ονειρεύομαι ότι θα αποδοθεί το δίκαιο, μέσα σε αυτήν την τόσο άδικη κατάσταση», δηλώνει με ελπίδα. Εξάλλου, πιστεύει ότι «η σφαίρα που δεν μας σκοτώνει μας δίνει περισσότερη ελπίδα, μας δίνει περισσότερο κουράγιο να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε σε αυτήν την κατοχή».

Στα 15 της χρόνια, η Janna έχει καλύψει γεγονότα σε τοπικά Μέσα, έχει εμφανιστεί σε διεθνή Μέσα κι έχει κάνει μεταδόσεις στα αραβικά και αγγλικά, που έχουν παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες ακόλουθοί της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Janna θα μπορούσε να είναι ένα παιδί-θαύμα. Κάθε παιδί στην Παλαιστίνη μπορεί να είναι για εμάς αξιοθαύμαστο με όσα έχει να διαχειριστεί καθημερινά. Ωστόσο, η μόνη ευχή που ομόφωνα όλα διατυπώνουν είναι μία: να μπορέσουν να ζήσουν ως παιδιά.

Η ActionAid και η Al-Haq απηύθυναν έκκληση προς τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα να στηρίξουν την Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Κάλεσαν επίσης τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, να επικυρώσει ψήφισμα ζητώντας από την κυβέρνηση του Ισραήλ να τερματίσει όλους τους παράνομους εθνικούς αναγκαστικούς εκτοπισμούς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα