Δολοφονία Σουλεϊμανί: Μακρόν και Πούτιν εκφράζουν έντονη ανησυχία

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Μακρόν και Πούτιν εκφράζουν έντονη ανησυχία
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Εμανουέλ Μακρόν AP

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν ανησυχία για το θάνατο του Σουλεϊμανί, ενώ φοβούνται για οξεία κλιμάκωση των πολιτικοστρατιωτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Ο φόνος του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη μπορεί «να επιδεινώσει σοβαρά την κατάσταση» στη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

«Σημειώθηκε ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να επιδεινώσει σοβαρά την κατάσταση στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο. Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για τον θάνατο του Σουλεϊμανί από το αμερικανικό πυραυλικό πλήγμα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε επίσης ότι οι «κοντόφθαλμες ενέργειες των ΗΠΑ, δηλαδή ο φόνος του στρατηγού Σουλεϊμανί, θα οδηγήσουν σε «οξεία κλιμάκωση των πολιτικοστρατιωτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή».

Στην ανακοίνωση αυτή τονίζεται ότι ο Ιρανός στρατηγός ήταν ένας έμπειρος στρατιωτικός διοικητής, υπό την άμεση ηγεσία του οποίου οργανώθηκε στη Συρία και το Ιράκ «η ένοπλη αντίσταση εναντίον των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων ΙΚ και αλ Κάιντα, πολύ καιρό πριν» εμπλακεί ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ. «Η προσωπική συμβολή του στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος της Συρίας είναι αδιαμφισβήτητη», τόνισε το ρωσικό υπουργείο.

Να αποφευχθούν προκλητικές ενέργειες εκ μέρους του Ιράν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ιράν να αποφύγει οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη.

Υπενθύμισε ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην εθνική ακεραιότητα και την ασφάλεια του Ιράκ αλλά και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Κάλεσε επίσης την Τεχεράνη να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και να αποφύγει κάθε προκλητική ενέργεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα