ΕΕ: Κοντά σε συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας

ΕΕ: Κοντά σε συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας
Αγωγοί φυσικού αερίου AP

Μια "ανάσα" πριν κλείσει η συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Το κόστος της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία και τα νέα μέτρα που θα περιλαμβάνει.

Λύση στο “πρόβλημα” της Ουγγαρίας και την άρνησή της για το ενεργειακό εμπάργκο κατά της Ρωσίας, φαίνεται να έχει βρει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά από αρκετές ημέρες διαπραγματεύσεων, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο επίσημη ευρωπαϊκή πηγή, οι Βρυξέλλες προτείνουν εμπάργκο στην αγορά του ρωσικού πετρελαίου και των παραγώγων του, με εξαίρεση τις παραδόσεις μέσω αγωγών, γεγονός που θα μπορούσε να άρει το “βέτο” της Ουγγαρίας, καθώς λύνει το θέμα της τροφοδοσίας που είχε θέσει επιτακτικά και απόλυτα ο Βίκτορ Όρμπαν.

Οι ίδιες πληροφορίες δεν κάνουν λόγο για συμφωνία, αλλά για μία πρόταση που μπορεί να καταλήξει στο πακέτο κυρώσεων που έχει ανακοινώσει πριν από εβδομάδες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το νέο πακέτο κυρώσεων, αλλά το ζήτημα της ενέργειας, θα τεθούν επί τάπητος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 30 και 31 Μαΐου.

Στα 200 δισ. ευρώ το κόστος απεξάρτησης

Σχεδόν 200 δισ. ευρώ θα κοστίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με προσχέδια που επικαλούνται οι Financial Times και τα οποία θέτουν επιθετικούς στόχους σε τομείς, όπως η καθαρή ενέργεια και η μείωση της κατανάλωσης.

Σε προσχέδιο των προτάσεων RepowerEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτυπώνεται ότι οι Βρυξέλλες περιμένουν επιπλέον επενδύσεις 195 δισ. ευρώ έως το 2027, πέραν των σχεδίων για ενίσχυση των δαπανών με στόχο τη μείωση του άνθρακα.

Επίσης, η ΕΕ θα χρειαστεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν, αν θέλει να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους για μηδενικές εκπομπές άνθρακα το 2050.

Τι περιλαμβάνει το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Πρόσφατα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ανακοινώσει τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

“Θα επιβληθεί καθολική απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου, από τη θάλασσα και από αγωγούς, αργό και διυλισμένο. Θα διασφαλίσουμε την σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου με τρόπους έτσι ώστε τόσο εμείς όσο και οι σύμμαχοί μας να διασφαλίσουμε εναλλακτικές διαδρομές για τις προμήθειες και να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες στις παγκόσμιες αγορές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια ρωσικού αργού πετρελαίου μέσα σε έξι μήνες και διυλισμένων προϊόντων έως το τέλος του έτους”, δήλωσε.

Επιπλέον μέτρα που θα επιβληθούν εις βάρος της Ρωσίας είναι:

  • Καταγραφή των υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων και άλλον ατόμων που κατηγορούνται ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη Μπούτσα καθώς και των υπευθύνων για την πολιορκία της Μαριούπολης
  • Απαγόρευση μετάδοσης στην ΕΕ σε τρία κρατικά ρωσικά ραδιοτυλεοπτικά δίκτυα.
  • Εκδίωξη της SberBank, της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας από το σύστημα πληρωμών Swift και δύο ακόμη τραπεζών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα