ΕΕ: Ζητά ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ AP

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζουζέπ Μπορέλ, ζήτησε από την Κίνα να δράσει για να βοηθήσει στην προστασία του πλανήτη από μελλοντικές πανδημίες.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τζουζέπ Μπορέλ κάλεσε την Πέμπτη (14/5) την Κίνα να συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και υπογράμμισε ότι πρέπει να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα για την προέλευση του ιού.

Σε άρθρο του που φιλοξενείται στην έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, την Παρασκευή, ο Μπορέλ τόνισε ότι η Κίνα πρέπει να δράσει για να βοηθήσει στην προστασία του πλανήτη από μελλοντικές πανδημίες. «Είναι επίσης αναγκαία μια ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα για την προέλευση αυτής της πανδημίας», έγραψε.

Ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Ουχάν τον Δεκέμβριο και ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και κάποιων ευρωπαϊκών κρατών, έχουν επικρίνει το Πεκίνο για το χειρισμό της επιδημίας. Η Κίνα υποστηρίζει ότι έδρασε ανοιχτά και με διαφάνεια στην διαχείρισή της.

Ο Μπορέλ ανέφερε επίσης ότι η Κίνα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της «κατ’ αναλογία με το βάρος της» στην αντιμετώπιση της πανδημίας, την έρευνα εμβολίων και την τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της σε μια σημαντική προσπάθεια ελάφρυνσης του χρέους για τις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδιαίτερα δε τις πληττόμενες.

Πηγή: 

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19, Κίνα, Ευρωπαϊκή Ένωση
SHARE:

24Media Network