Έκκληση Ζελένσκι στους Ουκρανούς να μη συνεργάζονται με τους Ρώσους κατακτητές

Κατεστραμμένα οχήματα μετά από συγκρούσεις στην Ουκρανία
Κατεστραμμένα οχήματα μετά από συγκρούσεις στην Ουκρανία AP

Συνεχίζονται οι προσπάθειες απομάκρυνσης των αμάχων μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαριούπολη. Μήνυμα Ζελένσκι στους Ουκρανούς να μη συνεργαστούν με τους κατακτητές.

Μια αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού που ταξιδεύει στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη θα επιχειρήσει σήμερα Σάββατο ακόμη μια προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων πολιορκούμενη πόλη, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίζονται να ανασυντάσσονται για νέες επιθέσεις στα νοτιοανατολικά.

Η Μαριούπολη, που παραμένει υπό πολιορκία από τις πρώτες μέρες της εισβολής της Ρωσίας που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, ήταν ο κύριος στόχος της Μόσχας στη νοτιοανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας. Δεκάδες χιλιάδες βρίσκονται εκεί παγιδευμένοι με ελάχιστη πρόσβαση σε τροφή και νερό.

ADVERTISING

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) έστειλε χθες μια ομάδα για να ηγηθεί μιας πομπής περίπου 54 ουκρανικών λεωφορείων και άλλων ιδιωτικών οχημάτων να φύγουν από την πόλη, αλλά γύρισαν πίσω, λέγοντας ότι οι συνθήκες καθιστούσαν αδύνατη τη συνέχιση της διαδρομής.

«Θα προσπαθήσουν ξανά το Σάββατο για να διευκολύνουν την ασφαλή διέλευση αμάχων», ανέφερε η ΔΕΕΣ σε ανακοίνωσή της. Μια προηγούμενη προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων του Ερυθρού Σταυρού στις αρχές Μαρτίου απέτυχε επειδή η πορεία κρίθηκε ότι δεν ήταν ασφαλής.

Ρωσία και Ουκρανία έχουν συμφωνήσει πολυάριθμες φορές για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων κατά τη διάρκεια του πολέμου για τη διευκόλυνση απομάκρυνσης χιλιάδων αμάχων από πόλεις σε εμπόλεμες συρράξεις, με τις συμφωνίες να μην τηρούνται και τις δύο εμπόλεμες πλευρές να ανταλλάζουν κατηγορίες για την αποτυχία των ανθρωιπιστικών επιχειρήσεων

Η ΔΕΕΣ ανέφερε ότι η επιχείρηση της Μαριούπολης έχει εγκριθεί και από τις δύο πλευρές, αλλά εξακολουθεί να εξετάζει σημαντικές λεπτομέρειες, όπως ο ακριβής χρόνος και ο προορισμός της πομπής, η οποία θα οδηγήσει σε μια απροσδιόριστη τοποθεσία στην Ουκρανία.

Σε μια ομιλία με βίντεο νωρίς το πρωί, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κινούνται προς την περιοχή Ντονμπάς και στα βορειοανατολικά προς την κατεύθυνση του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, όπου προηγούμενα ρωσικά πλήγματα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αστικές περιοχές.

«Ελπίζω ότι μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν λύσεις για την κατάσταση στη Μαριούπολη», είπε ο Ζελένσκι. «Όλος ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει σε αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή».

Στις ειρηνευτικές συνομιλίες αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία είπε ότι το Ντονμπάς, όπου υποστηρίζει φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014, θα είναι πλέον το επίκεντρο των πολεμικών προσπαθειών της. Τα ρωσικά στρατεύματα άφησαν πίσω τους κατεστραμμένα χωριά και τα δικά τους εγκαταλελειμμένα τανκς καθώς απομακρύνονταν από την πρωτεύουσα Κίεβο.

Η Ρωσία χαρακτήρισε την απόσυρση των δυνάμεών της κοντά στο Κίεβο ως μια χειρονομία καλής θέλησης στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της λένε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να ανασυνταχθούν αφού υπέστησαν μεγάλες απώλειες λόγω της αποφασιστικής ουκρανικής αντίστασης.

Πέρα από τα σύνορα από το Χάρκοβο στη ρωσική πόλη Μπελγκορόντ, η Μόσχα είπε ότι ουκρανικά ελικόπτερα έπληξαν μια αποθήκη καυσίμων χθες Παρασκευή, προκαλώντας τεράστια φωτιά. Η Ουκρανία αρνήθηκε την ευθύνη για το περιστατικό, το πρώτο του είδους του στον πόλεμο.

Η φωτιά κατέστρεψε πολλές δεξαμενές πετρελαίου και πιθανότατα θα προσθέσει βραχυπρόθεσμη πίεση στις ήδη εκτεταμένες αλυσίδες εφοδιαστικής της Ρωσίας, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις στο Χάρκοβο, δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι το περιστατικό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Η Ρωσία θα ενισχύσει τα δυτικά της σύνορα, ώστε να μην «περνά το μυαλό κανενός να επιτεθεί», είπε αργότερα ο Ρώσος αξιωματούχος.

Ζελένσκι: Προειδοποίηση σε συνεργούς των Ρώσων να μην συνεργάζονται με τους κατακτητές

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε συνεργούς Ρώσων σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία στο νότιο τμήμα της χώρας να μην συνεργάζονται με τους κατακτητές.

Στο καθημερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι είπε ότι η ανάληψη ευθύνης για μια τέτοια συνεργασία θα ήταν «αναπόδραστη».

Σύμφωνα με πληροφορίες των υπηρεσιών της Ουκρανίας, η Ρωσία επιχειρεί να δημιουργήσει διοικήσεις υπέρ της Μόσχας σε περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει.

Μιλώντας ρωσικά, ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στους γονείς των νεαρών ανδρών στη Ρωσία που επιστρατεύτηκαν.

«Προστατέψτε τα παιδιά σας!» είπε. Οι γονείς πρέπει να κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν τους γιους τους από τον στρατό. Ο κίνδυνος να σταλούν στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι μεγάλος. «Είναι βέβαιος θάνατος για πολλά πολύ νεαρά παιδιά».

Ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε πρόσφατα πολλές κατεχόμενες από ρωσικές δυνάμεις πόλεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, υποστήριξε ο Ζελένσκι.

Ωστόσο, προειδοποίησε τους κατοίκους των πόλεων αυτών που τράπηκαν σε φυγή να μην επιστρέψουν σύντομα στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Εξήγησε ότι υπάρχει απειλή από περισσότερες βομβιστικές επιθέσεις εκεί και επεσήμανε ότι πολλά σπίτια εξακολουθούν να είναι ναρκοθετημένα.

Ουκρανός υποστράτηγος αποπειράθηκε να φύγει από τη χώρα και συνελήφθη

Ένας έφεδρος υποστράτηγος της ουκρανικής μυστικής υπηρεσίας SBU συνελήφθη καθώς αποπειράθηκε παράνομα να φύγει από την χώρα του την ώρα που αυτή πολεμά κατά της ρωσικής εισβολής, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές.

Τον υποστράτηγο τον σταμάτησαν σε ένα συνοριακό πέρασμα προς την Ουγγαρία. Ο αξιωμαικός παρουσίασε πλαστά έγγραφα που έδειχναν ότι δεν ήταν υπό επιστράτευση για στρατιωτική θητεία, δήλωσε το Κρατικό Γραφείο Ερευνών της Ουκρανίας στο Κίεβο. Ο αξιωματικός δήλωσε τον στρατιωτικό του βαθμό ως ιδιώτη. Ο υποστράτηγος συνελήφθη, ανέφερε η αρχή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι καθαίρεσε από τους στρατιωτικούς τους βαθμούς δύο ταξίαρχους της SBU, χωρίς όμως να αιτιολογήσει την απόφασή του αυτή, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα του.

Ένας από αυτούς ήταν ο πιο πρόσφατος επικεφαλής της SBU στην περιοχή Χερσώνα στη νότια Ουκρανία, η οποία τώρα καταλαμβάνεται από ρωσικά στρατεύματα.

«Δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με προδότες», είπε ο Ζελένσκι, ενώ επαίνεσε τις προσπάθειες του υπόλοιπο προσωπικού της SBU που μάχεται στον πόλεμο κατά των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

ΗΠΑ: Θα μεταφέρουν άρματα μάχης σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με συμμάχους της για την μεταφορά στην Ουκρανία αρμάτων μάχης σοβιετικής κατασκευής για την ενίσχυση της στρατιωτικής άμυνας της χώρας στην περιοχή του Ντονμπάς, μετέδωσε χθες η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη έναν Αμερικανό αξιωματούχο.

Οι μεταφορές των αρμάτων μάχης, που έχει ζητήσει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα ξεκινήσουν σύντομα, δήλωσε στους NYT ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να πει πόσα άρματα μάχης θα σταλούν ή από ποιες χώρες αυτά θα προέλθουν.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Τα άρματα μάχης θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να πραγματοποιήσει πλήγματα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας σε ρωσικούς στόχους στην περιοχή Ντονμπάς της νοτιοανατολικής Ουκρανίας που συνορεύει με τη Ρωσία, δήλωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με τους Times.

Είναι η πρώτη φορά στον πόλεμο που οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδράμουν στη μεταφορά αρμάτων μάχης, σημειώνουν οι NYT.

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις μετέφεραν αντιαεροπορικούς πυραύλους στην Λιθουανία

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις Μπούντεσβερ μετέφεραν αντιαεροπορικούς πυραύλους στην ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση επιχείρηση με ανάρτηση στο Twitter.

Το αντιαεροπορικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα έφτασε εκεί την Πέμπτη, σύμφωνα με το tweet.

Η Μπούντεσβερ ηγείται της ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.

Η ομάδα έχει ήδη ενισχυθεί πολλές φορές ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το ελαφρύ σύστημα αεράμυνας της Πολεμικής Αεροπορίας Ocelot προστατεύει τις χερσαίες δυνάμεις από μαχητικά-βομβαρδιστικά και μαχητικά ελικόπτερα που πετούν χαμηλά.

Πεντάγωνο: Έως και 300 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον στρατιωτική βοήθεια

Το Πεντάγωνο θα χορηγήσει έως και 300 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου σε ανακοίνωσή του χθες Παρασκευή (σήμερα ξημερώματα Ελλάδας).

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμεύσει τώρα περισσότερα από 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της η κυβέρνηση Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας άνω των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την απρόκλητη και εκ προμελέτης εισβολή της Ρωσίας», είπε ο Τζον Κίρμπι.

Το νέο πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει πυραυλικά συστήματα κατευθυνόμενα με λέιζερ, drones «kamikaze» Switchblade, καθώς και ελαφρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Puma.

«Αυτή η απόφαση υπογραμμίζει την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, για την υποστήριξη της ηρωικής εκστρατείας τους να αποκρούσει τον πόλεμο της Ρωσίας», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συζήτησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τετάρτη για «πρόσθετες» στρατιωτικές δυνατότητες που απαιτούνται για να βοηθήσει τον στρατό της Ουκρανίας «να υπερασπιστεί τη χώρα του», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Οι δύο ηγέτες, κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας 55 λεπτών, «συζήτησαν πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται μέρα και νύχτα για να ανταποκριθούν στα κύρια αιτήματα της Ουκρανίας για βοήθεια ασφαλείας», ανέφερε η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πόλεμος στην Ουκρανία, Ουκρανία, Ρωσία, Βολοντίμιρ Ζελένσκι

24Media Network