Εκρήξεις στην Υπερδνειστερία – Φόβοι για νέο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία

Εκρήξεις στην Υπερδνειστερία – Φόβοι για νέο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία 2022 Rodrigo Abd/AP Photo

Επίθεση με ρουκέτες στο υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας στην πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας, μιας αποσχιθείσας από τη Μολδαβία περιοχής, που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη Μόσχα.

Σε επίθεση με εκτοξευτήρες ρουκετών οφείλονται οι αλλεπάλληλες εκρήξεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα (25/04) στην έδρα του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας στην Τιράσπολ, την πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία αυτής της αποσχισθείσας από τη Μολδαβία περιοχής.

«Τα παράθυρα των επάνω ορόφων έσπασαν. Καπνός υψώνεται από το κτίριο. Η περιοχή έχει περικυκλωθεί από αστυνομικούς» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις 3 το μεσημέρι. Δεν υπάρχουν τραυματίες.

Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από αυτόπτες μάρτυρες σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται η κατεστραμμένη πόρτα της εισόδου και τα σπασμένα παράθυρα ενός γειτονικού κτιρίου.

Πυροσβέστες και αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο και η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης διακόπηκε.

Η σημερινή ημέρα είναι αργία στην Υπερδνειστερία, λόγω των εορτασμών για το Πάσχα των Ορθοδόξων.

Νέο σημείο πρόσβασης στην Ουκρανία;

Η Υπερδνειστερία, μια περιοχή όπου κατοικούν 500.000 άνθρωποι, αποσχίσθηκε από τη Μολδαβία έπειτα από έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο, αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Δεν έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από τη διεθνή κοινότητα, ούτε από τη Ρωσία. Έχει όμως δικό της νόμισμα και δικές της δυνάμεις ασφαλείας. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, η οποία της παρέχει δωρεάν φυσικό αέριο και έχει αναπτύξει εκεί 1.500 στρατιώτες.

Ενώ οι μάχες στην Ουκρανία επικεντρώνονται στα ανατολικά, η Υπερδνειστερία είναι στρατηγικό σημείο στη δυτική πλευρά της Ουκρανίας, φτάνοντας σε απόσταση περίπου 25 μιλίων από την Οδησσό, το κύριο λιμάνι της Ουκρανίας.

Την περασμένη Παρασκευή, ένας Ρώσος στρατηγός είπε ότι ένας από τους τρέχοντες στόχους της Μόσχας στην Ουκρανία είναι να δημιουργήσει «ακόμα ένα σημείο πρόσβασης» στην Υπερδνειστερία, ένας ισχυρισμός που απηχούσε τους ουκρανικούς φόβους ότι η Ρωσία θέλει να καταλάβει ολόκληρη την ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού, συνδέοντας την με την Υπερδνειστερία, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αμφισβήτησαν εάν τα σχόλια του στρατηγού αντικατοπτρίζουν την πολιτική του Κρεμλίνου και εάν ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να εκτελέσει μια τέτοια αποστολή.

Κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν για ρωσικές «προκλήσεις», συμπεριλαμβανομένης της Υπερδνειστερίας — επιθέσεις που είπαν ότι η Μόσχα μπορεί να πραγματοποιήσει, αλλά θα κατηγορήσει το Κίεβο ως πρόσχημα για στρατιωτική δράση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα