Εμβόλιο Johnson&Jonson: Έως 100% η προστασία απέναντι σε σοβαρή νόσηση με αναμνηστική δόση

Εμβόλιο Johnson&Jonson: Έως 100% η προστασία απέναντι σε σοβαρή νόσηση με αναμνηστική δόση
Εμβόλιο της Johnson & Johnson Shutterstock

Η επαναληπτική δόση του εμβολίου Johnson & Johnson παρέχει 100% προστασία από σοβαρή νόσηση με Covid-19 εάν χορηγηθεί δυο μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό.

Απόλυτη προστασία από σοβαρές ασθένειες που σχετίζονται με τον κορονοϊό φαίνεται πως παρέχει μια αναμνηστική δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson, όταν μάλιστα χορηγείται δύο μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό, αναφέρουν δεδομένα που υποδηλώνουν πως αυξάνει τη δραστικότητα του εφάπαξ εμβολιασμού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg, η αναμνηστική δόση δείχνει να είναι 94% αποτελεσματική στην πρόληψη συμπτωματικών λοιμώξεων από Covid στις ΗΠΑ και κατά 75% παγκοσμίως, όταν χορηγήθηκε 56 ημέρες μετά την αρχική δόση, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της την Τρίτη, ενώ μια δεύτερη μελέτη έδειξε ότι η συμπληρωματική δόση του εμβολίου πυροδότησε μια 12πλάσια αύξηση της παραγωγής αντισωμάτων κατά του κορονοϊού όταν χορηγήθηκε έξι μήνες μετά την πρώτη δόση.

Τα αποτελέσματα προκύπτουν τη στιγμή που πολλές χώρες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο για χορήγηση ενισχυτικών δόσεων εμβολίου κατά του κορονοϊού, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αρχικά την εξασθενημένη προστασία που παρέχουν ορισμένα εμβόλια αλλά και την έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία φαίνεται πως πυροδοτεί παγκοσμίως νέες εστίες.

“Το μονοδοσικό εμβόλιο (της Johnson & Johnson) δημιουργεί ισχυρές ανοσολογικές αντιδράσεις και μακροχρόνια ανοσολογική μνήμη», δήλωσε ο Mathai Mammen, παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης για τη φαρμακευτική μονάδα Janssen της Johnson & Johnson και πρόσθεσε: “Όταν χορηγηθεί μια αναμνηστική δόση του εμβολίου Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού, η δύναμη της προστασίας απέναντια στον κορονοϊό αυξάνεται περαιτέρω”.

Η χρονική περίοδος μεταξύ της αρχικής χορήγησης της δόσης και της επαναληπτικής ήταν σημαντική, έδειξε επίσης η έρευνα. Όταν η δεύτερη δόση του εμβολίου χορηγήθηκε δυο μήνες μετά την πρώτη δόση, προκάλεσε τέσσερις έως έξι φορές αύξηση των επιπέδων αντισωμάτων, λιγότερο από το 12πλάσιο κέρδος που παρατηρήθηκε όταν χορηγήθηκε έξι μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, οι περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, με έναν μικρό αριθμό να έχουν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Ενισχυτικές δόσεις και για το εμβόλιο της Pfizer

Σε μία απόφαση σχετικά με το αν θα εγκριθεί και μία τρίτη δόση εμβολίου της Pfizer-BioNTech για ευάλωτα άτομα που έχουν ήδη λάβει το κανονικό πρόγραμμα δύο δόσεων φαίνεται πως βρίσκεται ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), ενώ στις 17 Σεπτεμβρίου μια ομάδα συμβούλων του FDA απέρριψε την πρόταση της Pfizer να προτείνει μια τρίτη δόση και αντ’ αυτού ψήφισε υπέρ της χορήγησής της μόνο σε άτομα υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των 65 ετών και άνω. Ωστόσο, ο Οργανισμός αναμένεται να λάβει την τελική απόφαση μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα