Εμβόλιο κορονοϊού: Αισιοδοξία για πρώτους εμβολιασμούς στην Ευρώπη μέσα στον Δεκέμβρη

Εμβόλιο κορονοϊού: Αισιοδοξία για πρώτους εμβολιασμούς στην Ευρώπη μέσα στον Δεκέμβρη
Εμβόλιο για τον κορονοϊό Shutterstock

Φως στην άκρη του τούνελ βλέπει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την πρόεδρο της Κομισιόν να εκτιμά πως Ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να εμβολιαστούν ακόμη και μέσα στο 2020. Έξι τα "deal" της ΕΕ. Πόσα χρήματα διαθέτει.

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξασφαλίσει έξι συμφωνίες με εταιρείες φαρμάκων, έχοντας προπαραγγείλει σχεδόν δύο δισεκατομμύρια δόσεις συνολικά, η στιγμή των πρώτων εμβολιασμών των Ευρωπαίων πολιτών μοιάζει να έρχεται όλο και πιο κοντά.

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βλέπει “φως στην άκρη του τούνελ”, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, φέρνοντας νέα αισιόδοξα δεδομένα σχετικά με το εμβόλιο του κορονοϊού.

Η πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε πως “επιτέλους φως στο τέλος του τούνελ”, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλέον εξασφαλίσει συμβόλαιο με έξι εταιρείες και εκτιμώντας πως “οι πρώτοι Ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να έχουν εμβολιαστεί ήδη πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου”.

Παράλληλα, τόνισε ότι τα “εμβόλια είναι ιδιαίτερα σημαντικά”, ωστόσο ξεκαθάρισε πως “αυτό που μετρά είναι οι εμβολιασμοί”. Για τον λόγο αυτό, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είχε τονίσει πρόσφατα ότι τα εμβόλια θα πρέπει να είναι προσιτά για όλους τους πολίτες της ΕΕ, είπε: Τα κράτη μέλη πρέπει να ετοιμαστούν τώρα. Μιλάμε για εκατομμύρια σύριγγες και την ψυχρή αλυσίδα, την οργάνωση των κέντρων εμβολιασμού, την εκπαίδευση του προσωπικού, τα πάντα. Τα κράτη μέλη πρέπει να προετοιμαστούν για την ανάπτυξη εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων. Επειδή αυτό είναι το εισιτήριό μας για αυτήν την έξοδο από την πανδημία”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προπαραγγείλει στα εργαστήρια των εμβολίων σχεδόν δύο δισεκατομμύρια δόσεις συνολικά, αν προστεθούν οι προβλέψεις για επιπλέον δόσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη υπογράψει πέντε συμβόλαια προμήθειας εμβολίων, με την σουηδοβρετανική AstraZeneca, την αμερικανική Johnson & Johnson (για την προμήθεια μέχρι 400 εκατομμυρίων δόσεων από την κάθε μία), το γαλλοβρετανικό δίδυμο Sanofi-GSK (μέχρι 300 εκατομμύρια δόσεις), το αμερικανογερμανικό δίδυμο Pfizer-BioNTech (μέχρι 300 εκατομμύρια δόσεις) και την γερμανική CureVac (μέχρι 405 εκατομμύρια δόσεις), ενώ πλέον προστίθεται και η (έκτη) συμφωνία για 16 εκατομμύρια δόσεις με τη Moderna.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version