Καμικάζι για κλάματα στον Λευκό Οίκο

Καμικάζι για κλάματα στον Λευκό Οίκο

Διαβάστε την ιστορία του Αμίν ελ Χαλίφι, που συνελήφθη έξω από τον Λευκό Οίκο. Πώς τον παγίδευσε το FBI (Vid)

Ένας Μαροκινός υπήκοος συνελήφθη κοντά στο Καπιτώλιο  φορώντας ένα γιλέκο που πίστευε ότι περιείχε εκρηκτικά που του είχαν προμηθεύσει μέλη της αλ Κάιντα και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα επίθεσης αυτοκτονίας στο Κογκρέσο, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο Αμίν ελ Χαλίφι, 29 ετών, μετανάστης χωρίς άδεια παραμονής, ο οποίος ζούσε στην πόλη Αλεξάνδρεια, στη Βιρτζίνια, αντιμετωπίζει δίωξη για απόπειρα χρήσης όπλου μαζικής καταστροφής εναντίον κρατικής ιδιοκτησίας των ΗΠΑ, απόπειρα πυροδότησης βόμβας και απόπειρα επίθεσης, κατά την ανακοίνωση του υπουργείου.

Συνελήφθη από πράκτορες του FBI και την αστυνομία του Καπιτωλίου σε χώρο στάθμευσης μερικά τετράγωνα από το κτίριο. Ο ελ Χαλίφι, στόχος μιας μακράς έρευνας του FBI, προσήχθη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Βιρτζίνια. Αντιμετωπίζει καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη εάν κριθεί ένοχος.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ είπαν ότι δεν έθεσε ποτέ σε κίνδυνο πολίτες. Τα εκρηκτικά στο γιλέκο και το όπλο που του είχαν δώσει δεν λειτουργούσαν, εξήγησαν. Πρόσθεσαν ότι η σύλληψή του ακολούθησε την παρακολούθησή του για πάνω από ένα χρόνο.

Έχουν υπάρχει αρκετές παρόμοιες επιχειρήσεις στην Ουάσινγκτον τα τελευταία χρόνια, με στόχους υπόπτους που νόμιζαν ότι συμμετείχαν στο σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά στην πραγματικότητα παρακολουθούνταν από πράκτορες του FBI.

Ο Ελ Χαλίφι νόμιζε ότι συνδιαλλασσόταν με μέλη της αλ Κάιντα, που όμως στην πραγματικότητα ήταν μυστικοί πράκτορες του FBI.

"Ο Αμίν ελ Χαλίφι επεδίωκε να ανατιναχθεί μέσα στο κτίριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ", είπε ο εισαγγελέας Νιλ Μακμπράιντ. "Φέρεται να πίστευε ότι συνεργαζόταν με την αλ Κάιντα και απεργάστηκε το σχέδιο, τους στόχους και τις μεθόδους μόνος του", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δικόγραφα ο ελ Χαλίφι εισήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1999 έχοντας θεώρηση εισόδου, έμεινε πολύ περισσότερο από όσο αυτή επέτρεπε, αλλά δεν υπέβαλε αίτημα να αποκτήσει την υπηκοότητα.

Φέρεται να είχε συμφωνήσει ότι ο "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας" είναι ένας "πόλεμος κατά των Μουσουλμάνων" και ότι χρειαζόταν να υπάρξουν αντίποινα σε μια συνάντηση με τέσσερις ανθρώπους που είχε καταγραφεί από τις αμερικανικές αρχές.

Σχεδίαζε να κάνει την επίθεση την 17η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ένορκες καταθέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

U.S. bomb plot suspect in court

SHARE:

24Media Network