Ενεργειακό ντόμινο: Η Ρωσία έτοιμη να κλείσει τη “κάνουλα” – “Ψύχραιμη” δηλώνει η Ευρώπη

Ενεργειακό ντόμινο: Η Ρωσία έτοιμη να κλείσει τη “κάνουλα” – “Ψύχραιμη” δηλώνει η Ευρώπη
O Βλαντίμιρ Πούτιν Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

"Συντονισμένη απάντηση" στην ενεργειακή κρίση που δημιουργεί το μπλόκο του Πούτιν, με τη διακοπή διανομής φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες, αναμένεται να δώσει η Ευρώπη. Για "αθέτηση συμβολαίου" κάνει λόγο η Βουλγαρία.

Σε συναγερμό η Ευρώπη μετά το μπλόκο της Ρωσίας στη διανομή φυσικό αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, που προκάλεσε ανησυχία και στην Ελλάδα με τη σύγκλιση έκτακτης σύσκεψης.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δηλώνει ψύχραιμη, τονίζοντας για την ΕΕ ότι “είχε προετοιμασθεί” για την διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου και ετοιμάζει “μία συντονισμένη απάντηση”.

“Η ανακοίνωση της Gazprom αποτελεί μία νέα απόπειρα της Ρωσίας να μας εκβιάσει με το φυσικό αέριο. Είμαστε προετοιμασμένοι για το σενάριο αυτό. Προετοιμάζουμε την συντονισμένη ευρωπαϊκή μας απάντηση. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι προς τις πληττόμενες χώρες”, έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν στο Twitter.

Το ενεργειακό χάος προκλήθηκε με την απάντηση-αντίποινα της Ρωσίας στις κυρώσεις εις βάρος της, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε το φυσικό αέριο που εξάγεται στην ΕΕ να πληρώνεται σε ρούβλια.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν προειδοποίησε την ΕΕ ότι, αν θέλει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, ενώ πρόσθεσε ότι το ίδιο ενδέχεται να ισχύσει και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

«Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Βολόντιν.

«Επιπλέον θα ήταν σωστό, όπου αυτό ωφελεί τη χώρα μας, να επεκτείνουμε τον κατάλογο των προϊόντων που τιμολογούνται σε ρούβλια προκειμένου να περιλαμβάνει: τα λιπάσματα, τα σιτηρά, το πετρέλαιο, το ηλιέλαιο, τον άνθρακα, τα μέταλλα, την ξυλεία κτλ», πρόσθεσε.

Η Αυστρία δεν θα πληρώσει με ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριο

Τα ρωσικά δημοσιεύματα που ήθελαν την Αυστρία να πληρώνει με ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριο, διαψεύδει ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ.

Όπως μεταδίδει το NEXA, ο Νεχάμερ ισχυρίζεται ότι θα συνεχίσει να πληρώνει για τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε ευρώ, καθώς η Αυστρία τηρεί αυστηρά τις από κοινού συμφωνημένες κυρώσεις.

Βουλγαρία: Ο πρωθυπουργός κατηγορεί τη Μόσχα για εκβιασμό

Η προειδοποίηση της Ρωσίας ότι σταματά τις προμήθειες αερίου στη Βουλγαρία, αποτελεί σοβαρή παραβίαση του ισχύοντος συμβολαίου και ισοδυναμεί με εκβιασμό, δήλωσε σήμερα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ.

Ο Πετκόφ δήλωσε πως η Βουλγαρία επανεξετάζει αυτή τη στιγμή όλα τα συμβόλαιά της με την Gazprom, περιλαμβανομένων αυτών για τη διαμετακόμιση του ρωσικού αερίου προς τη Σερβία και την Ουγγαρία, επειδή «ο μονόπλευρος εκβιασμός δεν είναι αποδεκτός».

Ο Πετκόφ δήλωσε ακόμη πως μίλησε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία τον διαβεβαίωσε πως ο 27μελής συνασπισμός θα δώσει μια κοινή απάντηση σ’ αυτή την ενέργεια της Ρωσίας.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Αλεξάντερ Νικόλοφ είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους πως η Βουλγαρία έχει πληρώσει για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου για τον Απρίλιο και η αναστολή τους θα αποτελούσε αθέτηση του υφιστάμενου συμβολαίου με την Gazprom.

Η Σόφια θα γνωρίζει σύντομα αν θα σταματήσει η ροή του αερίου που λαμβάνει μέσω της Τουρκίας, δήλωσε ο Νικόλοφ μετά τη γνωστοποίηση της Gazpromgaz προς τη βουλγαρική κρατική εταιρεία αερίου Bulgargaz πως θα σταματήσει από σήμερα τις προμήθειες.

Ο υπουργός δήλωσε πως η Βουλγαρία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, θα τηρήσει την οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κάλεσε τις χώρες να μην πληρώσουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι που απαιτεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Καθώς τηρούνται όλες οι εμπορικές και νομικές υποχρεώσεις, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται περισσότερο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο στον τρέχοντα πόλεμο», δήλωσε ο Νικόλοφ.

Η βαλκανική χώρα καλύπτει περισσότερο από το 90% των αναγκών της σε αέριο με τις προμήθειες από τη Ρωσία βάσει ενός μακροπρόθεσμου συμβολαίου που θα εκπνεύσει στο τέλος του έτους. Ο Νικόλοφ δήλωσε πως οι παραδόσεις αερίου στους καταναλωτές εξακολουθούν να είναι εγγυημένες για τουλάχιστον ένα μήνα.

Η Βουλγαρία μεταφέρει επίσης ρωσικό αέριο μέσω μιας επέκτασης του αγωγού Turk Stream προς τη γειτονική Σερβία και από εκεί στην Ουγγαρία. Ο Νικόλοφ δήλωσε πως η Σόφια θα επανεξετάσει όλα τα υφιστάμενα συμβόλαιά της με την Gazprom.

«Η Βουλγαρία είναι ένας πιστός εταίρος όλων των γειτονικών χωρών. Η Βουλγαρία δεν είναι Ρωσία. Όταν μπορούμε, βοηθούμε όλους τους γείτονές μας», τόνισε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα