Επανεμφάνιση του ηγέτη της Χεζμπολάχ: “Θα το μετανιώσουν όσοι μάς πολεμήσουν”

Διαβάζεται σε 4'
Επανεμφάνιση του ηγέτη της Χεζμπολάχ: “Θα το μετανιώσουν όσοι μάς πολεμήσουν”
Hasan Nasrallah AP

Σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Hassan Nasrallah, πραγματοποίησε διάγγελμα για τον θάνατο του ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς, Saleh Al-Arouri.

Στραμμένα στον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Hassan Nasrallah, ήταν όλα τα βλέμματα την Τετάρτη (3/1) καθώς πραγματοποίησε δημόσια ομιλία, εν μέσω μεγάλης αναταραχής στην ευρύτερη περιοχή λόγω και των τελευταίων εξελίξεων στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς.

Όπως ήταν αναμενόμενο, αναφέρθηκε στη δολοφονία ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς, Saleh Al-Arouri, στη Βηρυτό από ισραηλινές δυνάμεις, κίνηση που έχει δημιουργήσει φόβους για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ο Nasrallah, ο οποίος σπάνια εμφανίζεται, πραγματοποίησε το δεύτερο διάγγελμα από την έναρξη του πολέμου, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε συνάντηση με τον ΥΠΕΞ του Ιράν όπως επίσης και με τους ηγέτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

“Το χθεσινό έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο”

Στην ομιλία του για την τέταρτη επέτειο από τη δολοφονία του Qassem Soleimani, του Abu Mahdi Al-Muhandis και των συντρόφων τους, ο Hassan Nasrallah, εξέφρασε βαθιά θλίψη για τον πρόσφατο “μαρτυρικό θάνατο” του νούμερο δύο της Χαμάς, Saleh Al-Arouri και των συντρόφων του στη Βηρυτό.

Ο Nasrallah χαρακτήρισε τον Al-Arouri ως έναν διακεκριμένο ηγέτη που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπόθεση της αντίστασης μέχρι τη νύχτα του μαρτυρικού του θανάτου. Μετέφερε συλλυπητήρια και συγχαρητήρια στον ιρανικό λαό με αφορμή την επίσημη επέτειο, υπενθυμίζοντας τη σημαντική συμβολή του Qassem Soleimani, του Hajj Abu Mahdi Al-Muhandis και των Ιρανών, μαρτύρων συντρόφων τους.

Με το βλέμμα στραμμένο στην κληρονομιά του Soleimani, ο Nasrallah σημείωσε τη δέσμευση του εκλιπόντος διοικητή να προωθήσει την αυτάρκεια των κινημάτων αντίστασης. Υπογράμμισε την επιδίωξη του Soleimani να επιτύχουν όλες οι ομάδες αντίστασης ένα επίπεδο αυτονομίας που θα ενίσχυε την ανθεκτικότητά τους έναντι των εξωτερικών πιέσεων.

Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τη δολοφονία του αναπληρωτή επικεφαλής της Χαμάς στη Βηρυτό “επικίνδυνη” λέγοντας ότι “είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από το 2006” – όταν υπήρχε πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ“.

Απευθυνόμενος στον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, είπε σύμφωνα με το BBC ότι “δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους τους στον πόλεμο”. “Δεν φοβόμαστε τον πόλεμο. Όσοι σκέφτονται να πάνε σε πόλεμο μαζί μας θα το μετανιώσουν. Ο πόλεμος μαζί μας θα έχει πολύ υψηλό κόστος” είπε.

Πρόσθεσε επίσης ότι αν το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο στο Λίβανο “δεν θα υπάρχουν ανώτατα όρια, δεν θα υπάρχουν κανόνες” για τις μάχες της Χεζμπολάχ.

Ο Νασράλα ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: “Η Χεζμπολάχ είναι η μόνη που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: “Το χθεσινό έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο”.

Ο Nasrallah υπογράμμισε επίσης το πόσο μοναδικός είναι ο Άξονας της Αντίστασης. Σε αντίθεση με άλλες συμμαχίες, ο Άξονας Αντίστασης βασίζεται σε μια κοινή στρατηγική και ένα σαφές στρατηγικό όραμα, με σαφώς καθορισμένους συμμάχους και αντιπάλους.

Ο Nasrallah τόνισε την αποκεντρωμένη λήψη αποφάσεων εντός του Άξονα Αντίστασης, υπογραμμίζοντας ότι κάθε χώρα ενεργεί αυτόνομα, καθορίζοντας πότε θα εμπλακεί ή θα απεμπλακεί. Τόνισε την απουσία υποταγής εντός του άξονα, υπογραμμίζοντας την παρουσία ηγετών, αφεντικών και μαρτύρων που συμβάλλουν στη συλλογική νίκη του έθνους.

Μνημονεύοντας τις ζωές των μαρτυρικών ηγετών και αναλογιζόμενος τις αρχές που συνδέουν τον Άξονα Αντίστασης, ο Nasrallah ενίσχυσε την ενότητα και τη δύναμη που καθορίζουν αυτή τη στρατηγική συμμαχία απέναντι στους κοινούς αντιπάλους.

Σημειώνεται ότι ο Al-Arouri, ήταν ο πιο υψηλόβαθμος ηγέτης της Χαμάς που σκοτώθηκε από την έναρξη της σύγκρουσης τον Οκτώβριο. Η τοποθεσία στην οποία σκοτώθηκε, η Νταχιέ, είναι μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά στην άκρη της Βηρυτού όπου η Χεζμπολάχ έχει την εξουσία, επομένως η κίνηση αυτή από πλευράς Ισραήλ θεωρήθηκε ιδιαίτερα προκλητική, επιτείνοντας τις ανησυχίες ότι η λιβανέζικη μαχητική ομάδα, η οποία έχει ανταλλάξει πυρά με το Ισραήλ κατά μήκος των κοινών τους συνόρων αλλά απέφυγε τον ολοκληρωτικό πόλεμο, μπορεί να αισθανθεί υποχρεωμένη να εντείνει την αντίδρασή της.

Το διάγγελμα του Nasrallah έρχεται σε μια συγκυρία έντονης αστάθειας στην περιοχή, μετά και τις σημερινές εκρήξεις κοντά στον τάφο του Κασέμ Σουλεϊμανί στην επέτειο του θανάτου του, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 100 και τους τραυματίες να ανέρχονται σε τουλάχιστον 170, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση ανέφερε μια πρώτη και στη συνέχεια μια δεύτερη έκρηξη στο νεκροταφείο στη νότια πόλη Κερμάν κατά τη διάρκεια της τελετής μνήμης που πραγματοποιήθηκε για την τέταρτη επέτειο της δολοφονίας, το 2020, του κορυφαίου ιρανού στρατιωτικού διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σουλεϊμανί σε επίθεση με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) των ΗΠΑ.

Το ημιεπίσημο Nournews ανέφερε ότι «πολλά γκαζάκια εξερράγησαν στο δρόμο που οδηγεί στο νεκροταφείο και οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν την κατάσταση».

Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα