Επέλαση του καύσωνα στην Ευρώπη: Νέα ρεκόρ ζέστης σε Βέλγιο και Λουξεμβούργο

Κορίτσι βουτά σε συντριβάνι στην Αμβέρσα
Κορίτσι βουτά σε συντριβάνι στην Αμβέρσα AP

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών το Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο του Βελγίου εξέδωσε προειδοποίηση για "κόκκινο" συναγερμό - Στο Λουξεμβούργο το θερμόμετρο έδειξε 40,8 βαθμούς Κελσίου.

Θερμοκρασία ρεκόρ 41,8 βαθμών καταγράφηκε χθες Πέμπτη στο Μπεχέινιντεκ, στο βόρειο Βέλγιο, ανακοίνωσε ο Ντάβιντ Ντέχεναου, επικεφαλής της υπηρεσίας προβλέψεων στο Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο (IRM).

"Νέο πανεθνικό ρεκόρ στο Βέλγιο: 41,8 βαθμοί στο Μπεχέινιντεκ!", έγραψε στο Twitter ο αξιωματούχος αυτός σήμερα το πρωί. "Το ρεκόρ αυτό καταγράφηκε χθες" Πέμπτη, πρόσθεσε.

Οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν χθες και προχθές γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου, αλλά σήμερα αναμένεται μια ελαφρά πτώση τους.

Στις Βρυξέλλες, σημείο αναφοράς του IRM, η θερμοκρασία έφτασε χθες τους 39,7 βαθμούς Κελσίου, η οποία αποτελεί ρεκόρ για την βελγική πρωτεύουσα.

Από το 1833 που άρχισε η καταμέτρηση των θερμοκρασιών στις Βρυξέλλες, ποτέ δεν έχει καταγραφεί τόσο υψηλή θερμοκρασία. Το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας (36,6 βαθμοί Κελσίου) είχε καταγραφεί στις 27 Ιουνίου του 1947.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών το IRM εξέδωσε προειδοποίηση για "κόκκινο" συναγερμό που ισχύει για σχεδόν όλο το Βέλγιο, πλην της ακτής, έως και σήμερα, με ενισχυμένα μέτρα πρόληψης.

Το ρεκόρ ζέστης καταρρίφθηκε και στο Λουξεμβούργο χθες Πέμπτη, με το θερμόμετρο να δείχνει 40,8 βαθμούς Κελσίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Καύσωνας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γιατί προκλήθηκε τόσο έντονο κύμα ζέστης στη Δυτική Ευρώπη

Γαλλία: Καύσωνας και ξηρασία έκαναν στάχτη χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών

Καύσωνας στην Ευρώπη: Σπάει ρεκόρ η θερμοκρασία σε Γαλλία - Γερμανία

Κλιματική αλλαγή: Ποιο φαινόμενο ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες

SHARE: