Επιστολή Κυμπουρόπουλου και 40 ευρωβουλευτών για την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην ΕΕ

O Στέλιος Κυμπουρόπουλος
O Στέλιος Κυμπουρόπουλος FACEBOOK/EUKYMPOUROPOULOS

Επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν,Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με την ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα των δημοσιογράφων στην ΕΕ απέστειλε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ενώ συνυπογράφουν 40 ακόμη βουλευτές.

Επιστολή σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ απέστειλε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την αντιπρόεδρο για τις Αξίες και την Διαφάνεια, Βιέρα Γιούροβα, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Την επιστολή συνυπογράφουν 40 ακόμη ευρωβουλευτές από 6 πολιτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου, μεταξύ αυτών και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος και Μανώλης Κεφαλογιάννης και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

"Πρόκειται γι’ άλλη μια απεχθή πράξη, η οποία ακολουθεί τη δολοφονία της Daphne Caruana Galizia στη Μάλτα το 2017 και του Ján Kuciak στη Σλοβακία το 2018", αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή και τονίζει: "δυστυχώς, οι φυσικές απειλές και η βία κατά των δημοσιογράφων έχουν αυξηθεί".

"Αυτά τα εγκλήματα μπορούν να οδηγήσουν στην αυτο-λογοκρισία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και, ως εκ τούτου, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ελευθερία της έκφρασης, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου", υπογραμμίζει.

Αναλυτικά η επιστολή

"Αγαπητή κυρία πρόεδρε Von der Leyen

Αγαπητή κυρία αντιπρόεδρε Jourová,

Σας γράφουμε σχετικά με τη βάναυση δολοφονία του Έλληνα δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Πρόκειται γι’ άλλη μια απεχθή πράξη, η οποία ακολουθεί τη δολοφονία της Daphne Caruana Galizia στη Μάλτα το 2017 και του Ján Kuciak στη Σλοβακία το 2018.

Δυστυχώς, οι φυσικές απειλές και η βία κατά των δημοσιογράφων έχουν αυξηθεί.

Αυτά τα εγκλήματα μπορούν να οδηγήσουν στην αυτο-λογοκρισία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και, ως εκ τούτου, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ελευθερία της έκφρασης, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο Τύπος διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Ο ρόλος δε των δημοσιογράφων είναι καθοριστικής σημασίας για μια δημοκρατική κοινωνία, βασισμένη στο κράτος δικαίου. Επιπλέον, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση μιας ανοιχτής και έντονης δημόσιας συζήτησης, ενισχύοντας έτσι την εμπιστοσύνη του κοινού στις δημοκρατικές μας διαδικασίες.

Από αυτήν την άποψη, πρέπει να τελειώνουμε με το αίσθημα ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων.

Επομένως, σας καλούμε να χρησιμοποιήσετε όλα τα μέσα που έχετε στη διάθεσή σας για να διασφαλίσετε την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των δημοσιογράφων στην ΕΕ.

Αυτό περιλαμβάνει την ταχεία έγκριση σύστασης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, όπως περιγράφεται στο Σχέδιο Δράσης για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Η σύσταση θα πρέπει να εστιάζει στις απειλές εναντίον γυναικών δημοσιογράφων, οι οποίες επίσης υπόκεινται όλο και περισσότερο σε διαδικτυακές και σωματικές απειλές.

Πιστεύουμε ότι θα είναι ένα σημαντικό πρώτο μήνυμα στους δράστες, αλλά, κυρίως, στους συμπολίτες μας ότι η ΕΕ λαμβάνει σοβαρά υπόψη το ζήτημα και δεσμεύεται να διατηρήσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τη δημοκρατική διαδικασία.

Με εκτίμηση,

Στέλιος Κυμπουρόπουλος"

Page: /

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυμπουρόπουλος, Γιώργος Καραϊβάζ, Ευρωπαϊκή Ένωση
SHARE:

24Media Network