Έρχεται το πιο σκληρό lockdown στην Ευρώπη

Έρχεται το πιο σκληρό lockdown στην Ευρώπη
Τεστ για covid Associated press

Τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι μεταλλάξεις κορονοϊού αλλά και οι καθυστερήσεις των εμβολίων οδηγούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στη λήψη νέων αυστηρών μέτρων.

Κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη ανακοινώνουν αυστηρότερα μέτρα και μεγαλύτερης διάρκειας lockdown εν μέσω φόβων για τόσο για το νέο κύμα του κορονοϊού όσο και για το νέο στέλεχος της νόσου που θεωρείται πιο μεταδοτικό και ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Βρετανία, με τους εμβολιασμούς να μην αναμένεται να προσφέρουν και μεγάλη βοήθεια για ακόμα δύο με τρεις μήνες και τον ΠΟΥ να προειδοποιεί ότι δεν θα επιτευχθεί φέτος συλλογική ανοσία.

Η Γερμανία αναμένεται να ανακοινώσει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα μετά από προειδοποιήσεις επιστημόνων ότι η αποφυγή μετακινήσεων είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της εξάπλωσης στη χώρα πιο μεταδοτικών παραλλαγών της Covid-19. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να δήλωσε σε σύσκεψη του CDU ότι οι αεροπορικές πτήσεις πρέπει να περιοριστούν «στον βαθμό που απλά δεν θα μπορεί κανείς να πάει πουθενά».

Η Βρετανία οδεύει σε παράταση του lockdown “τουλάχιστον” ως τις 8 Μαρτίου, με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να διαψεύδει τις προσδοκίες για άνοιγμα των σχολείων από τον Φεβρουάριο. Όπως είπε, η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα πάει «χέρι-χέρι» με την σταδιακή μείωση των περιορισμών, ανάλογα με την πορεία των εμβολιασμών και στην μείωση των κρουσμάτων.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξετάζει μια νέα αυστηρή καραντίνα, καθώς η απαγόρευση της κυκλοφορίας που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή δεν είναι αρκετά αποτελεσματική.

Βρετανία: Lockdown με κλειστά σχολεία ως τις 8 Μαρτίου

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη (27/1) ότι θα επιβάλει καραντίνα σε ξενοδοχείο στους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου που έρχονται από χώρες που κρίνονται ως υψηλού κινδύνου για COVID-19, αυστηροποιώντας τη δράση της ώστε να αποτρέψει την εισαγωγή παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού τα οποία ενδεχομένως είναι ανθεκτικά στα εμβόλια.

Το μέτρο αφορά ταξιδιώτες που έρχονται από 22 χώρες όπου παραλλαγμένα στελέχη “παρουσιάζουν έναν κίνδυνο”, όπως η Νότια Αφρική, η Πορτογαλία και οι χώρες της Νότιας Αμερικής. Οι αφίξεις από τις χώρες αυτές απαγορεύονται ήδη σε άτομα που δεν κατοικούν στο ΗΒ.

“Θα απαιτήσουμε από όλους όσοι φθάνουν στους οποίους δεν μπορεί να απαγορευθεί η πρόσβαση να απομονώνονται σε καταλύματα που θα παρέχει η κυβέρνηση, όπως ξενοδοχεία, για 10 ημέρες χωρίς εξαίρεση”, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι ταξιδιώτες αυτοί θα παραλαμβάνονται στο αεροδρόμιο και θα “μεταφέρονται απευθείας” εκεί όπου θα κάνουν την καραντίνα τους, διευκρίνισε ο ηγέτης των Συντηρητικών.

Ο Μπόρις Τζόνσον AP

 

Όσοι έρχονται στο ΗΒ, την πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεπέρασε τους 100.000 θανάτους από την Covid-19, πρέπει μέχρι σήμερα να έχουν αρνητικό τεστ και να κάνουν καραντίνα δέκα ημερών.

Το μέτρο αυτό δεν πάει τόσο μακριά όσο η καραντίνα σε ξενοδοχείο για όλες τις αφίξεις, μια πρόταση που είχε μελετηθεί προηγουμένως αλλά είχε απορριφθεί.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα πως η επαναλειτουργία των σχολείων, που προβλεπόταν για μετά τις σχολικές διακοπές του Φεβρουαρίου, θα μετατεθεί. Θα λάβει χώρα από τις 8 Μαρτίου, αν ο σκοπός της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό 15 εκατ. ανθρώπων που κρίνεται ότι ανήκουν σε ομάδες προτεραιότητας, εκ των οποίων οι άνω των 70 ετών, έως τα μέσα Φεβρουαρίου έχει επιτευχθεί.

Μετά το άνοιγμα των σχολείων, μια προοδευτική χαλάρωση του λοκντάουν θα μπορεί να ξεκινήσει.

“Άλλοι οικονομικοί και κοινωνικοί περιορισμοί θα αρθούν στη συνέχεια στον βαθμό που τα δεδομένα θα το επιτρέψουν”, είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Η κυβέρνηση υπολογίζει στην εκστρατεία μαζικών εμβολιασμών προκειμένου να εξέλθει από την υγειονομική κρίση και να άρει τους περιορισμούς. Τουλάχιστον 6,8 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει ήδη μια δόση εμβολίου κατά της Covid-19.

Γαλλία: Εξετάζεται μια “πολύ αυστηρή” καραντίνα

Η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια για να αναχαιτίσει τη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα, μεταξύ άλλων εκείνο μιας νέας αυστηρής καραντίνας, καθώς η απαγόρευση της κυκλοφορίας που εφαρμόζεται αυτήν τη στιγμή δεν είναι αρκετά αποτελεσματική.

Αυτά τα «σενάρια» κυμαίνονται «από την τήρηση του υφιστάμενου πλαισίου έως μια πολύ αυστηρή καραντίνα», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και της συνεδρίασης του συμβουλίου υγειονομικής προστασίας.

Αν και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «επιπρόσθετες αναλύσεις» επί των διαφορετικών αυτών σεναρίων προτού αποφασίσει, «η τήρηση του υφιστάμενου πλαισίου μοιάζει λίγο πιθανή», παραδέχθηκε ο Ατάλ.

Η Γαλλία εναλλάσσεται, από τα τέλη Οκτωβρίου, μεταξύ απαγόρευσης της κυκλοφορίας και καραντίνας, ανάλογα με την ανάλυση της διασποράς του ιού, του κορεσμού των νοσοκομείων, των οικονομικών και κοινωνικών αναγκών.

Εμμανουέλ Μακρόν Francois Mori, Pool / Associated Press

 

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας, σύμφωνα με τον Ατάλ, έχει «σχετική αποτελεσματικότητα, που είναι πραγματική, όμως που δεν είναι επαρκής σε αυτό το στάδιο». Το μέτρο «επιβραδύνει τη διασπορά του ιού», ωστόσο ο κορονοϊός «συνεχίζει να κυκλοφορεί», την ώρα που τα «νέα στελέχη αναπτύσσονται με σημαντικούς ρυθμούς», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος, ιδιαίτερα μολυσματικό, αντιπροσώπευε το 9,4% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην περιοχή του Παρισιού το διάστημα μεταξύ 11ης και 21ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με τους γιατρούς του Assistance publique-Hôpitaux de Paris (AP-HP), για τους οποίους η εξάπλωσή της προμηνύει μια «πολύ σημαντική» αύξηση, το επόμενο χρονικό διάστημα, του αριθμού των ασθενών.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται αυξήθηκε περαιτέρω χθες, στους 27.005, εκ των οποίων 2.006 ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο. Επιπλέον, 3.071 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ έναντι 2.829 μία εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Γαλλίας.

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης -σχεδόν στο μηδέν- των διεθνών πτήσεων

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να εκμηδενίσει σχεδόν την διεθνή αεροπορική κυκλοφορία προς το γερμανικό έδαφος εξαιτίας της πορείας της πανδημίας της Covid-19, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύουν οι διάφορες μεταλλάξεις του ιού απαιτεί να εξετάσουμε και να συζητούμε στην κυβέρνηση δραστικά μέτρα», ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται «οι αυστηρότεροι συνοριακοί έλεγχοι, κυρίως στα σύνορα με ζώνες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, αλλά επίσης μείωση της αεροπορικής κυκλοφορίας προς την Γερμανία σχεδόν στο μηδέν, όπως κάνει αυτήν την στιγμή το Ισραήλ», δηλώνει ο Χορστ Ζεεχόφερ στην εφημερίδα Bild.

«Ο πληθυσμός που στην Γερμανία αποδέχεται σημαντικούς περιορισμούς» απέναντι στην πανδημία, «περιμένει από μας να τον προστατεύσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα από μία έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων», δηλώνει ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

Η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ (Michael Kappeler/AP)

 

Τις τελευταίες ημέρες, ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Γερμανία έχει φθίνουσα τάση, κάτω από το όριο των 10.000, έπειτα από την εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός, περί τους χίλιους ημερησίως, και οι αρχές ανησυχούν για αναζωπύρωση της επιδημίας εξαιτίας των πολλών μεταλλάξεων του ιού.

Σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ αναφέρθηκε μάλιστα στο ενδεχόμενο διακοπής ή ισχυρής μείωσης των πτήσεων κατά την διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης με τους βουλευτές του κόμματός της.

Καθολικό κλείσιμο των συνόρων από το Ισραήλ

Η χώρα που κατόρθωσε να εμβολιάσει ένα εκατομμύριο πολίτες σε μόλις 12 ημέρες, σημειώνοντας το ταχύτερο ρεκόρ εμβολιασμού παγκοσμίως, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με υψηλούς αριθμούς νέων μολύνσεων από τον κορονοϊό.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η έξαρση της πανδημίας, το Ισραήλ αποφάσισε το πλήρες κλείσιμο των συνόρων του, τόσο για τους πολίτες της χώρας, όσο και για τους μετανάστες.

Από τον Μάρτιο, οι πολίτες μπορούσαν να ταξιδεύουν ελεύθερα αρκεί να συμμορφώνονταν με τους κανόνες καραντίνας κατά την είσοδο. Πλέον, δεν μπορούν να εισέλθουν ή να φύγουν από τη χώρα. Το αεροδρόμιο Ben Gurion έχει αναστείλει κάθε κίνηση και προς τις δύο κατευθύνσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Θα παραμείνει κλειστό για μία εβδομάδα, όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή (24/1).

Ακόμη και νέοι μετανάστες, οι οποίοι συνέχισαν να φθάνουν στο Ισραήλ εν μέσω της πανδημίας παρά τα όρια της εισόδου σε μη πολίτες τους κράτους, θα πρέπει να περιμένουν έως ότου λήξει ο περιορισμός για να ταξιδέψουν στη χώρα.

Εμβολιασμός στο Ισραήλ Ariel Schalit/AP

 

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα