Έρευνα σε βάρος του Ρέντσι για οικονομικά σκάνδαλα ξεκινά η οικονομική εισαγγελία της Τοσκάνης

Έρευνα σε βάρος του Ρέντσι για οικονομικά σκάνδαλα ξεκινά η οικονομική εισαγγελία της Τοσκάνης

Η οικονομική εισαγγελία της περιφέρειας της Τοσκάνης ξεκίνησε έρευνα για να εξακριβώσει αν ο Ρέντσι πλήρωσε ιδιωτικά δείπνα με χρήματα του δήμου, κατά τη διάρκεια της θητείας τους ως δήμαρχος της Φλωρεντίας

Η οικονομική εισαγγελία της περιφέρειας της Τοσκάνης ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για να εξακριβώσει αν ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, την περίοδο που ήταν δήμαρχος της Φλωρεντίας (από το 2009 μέχρι το 2014), χρέωσε ιδιωτικά δείπνα στα ταμεία του δήμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρέντσι, πριν εκλεγεί επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος και αναλάβει πρωθυπουργός, πριν από 20 μήνες, είχε διατελέσει δήμαρχος της Φλωρεντίας και πρόεδρος της περιφέρειας της ίδιας πόλης.

Η σχετική έρευνα βασίζεται σε δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Il Fatto Quotidiano με δηλώσεις εστιάτορα της Φλωρεντίας, ο οποίος τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι «όταν ο Ματέο Ρέντσι ήταν δήμαρχος, συνήθιζε να τρώει στο εστιατόριο με πάρα πολύ κόσμο και στη συνέχεια οι λογαριασμοί αποστέλλονταν στο δημαρχιακό μέγαρο».

Η εφημερίδα παραλλήλισε έμμεσα το θέμα με την υπόθεση του πρώην δημάρχου της Ρώμης Ινιάτσιο Μαρίνο και μέλος του κόμματος του Ρέντσι, ο οποίος φέρεται να πλήρωσε με πιστωτική κάρτα του δήμου έξοδα περίπου 600 ευρώ για ιδιωτικά δείπνα και αναγκάσθηκε τελικά να παραιτηθεί. Ο Φλωρεντινός εστιάτορας πάντως ανασκεύασε μερικώς τις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι σε μεγάλο βαθμό παρερμηνεύθηκαν.

«Σέβομαι απόλυτα την δικαιοσύνη, αν και στην αρχή εξοργίσθηκα διότι πρόκειται για υπόθεση η οποία στερείται παντελώς βάσης. Με την πάροδο του χρόνου θα δείτε, βέβαια, ότι θα δικαιωθώ πλήρως» δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι.

Η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης πήρε θέση υπογραμμίζοντας ότι όλες οι σχετικές δαπάνες μπορούν να ελεγχθούν στον ιστότοπο του δήμου της Φλωρεντίας. Η εφημερίδα la Repubblica όμως γράφει ότι «η προεδρία της κυβέρνησης αναφέρεται σε γεύματα και δείπνα εργασίας, χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες».

(Πηγή: ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παραιτήθηκε ο δήμαρχος Ρώμης. Πρόωρες εκλογές στο δήμο της ιταλικής πρωτεύουσας

SHARE: