Ευλογιά των πιθήκων: Εξαπλώνεται στην Ευρώπη – Στις 15 οι χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα

Ευλογιά των πιθήκων: Εξαπλώνεται στην Ευρώπη – Στις 15 οι χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα
Εργαστήριο (φωτογραφία αρχείου) ISTOCK

Τα πρώτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων επιβεβαίωσαν τις τελευταίες ώρες το Ισραήλ, η Ελβετία και η Αυστρία. Ο ιός εξαπλώνεται με τις χώρες να καταγράφουν η μία μετά την άλλη ασθενείς της νόσου και την ανησυχία παγκοσμίως να αυξάνεται.

Το Ισραήλ, η Ελβετία και η Αυστρία είναι οι τελευταίες χώρες που επιβεβαίωσαν τα πρώτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των χωρών που ανέφεραν κρούσματα σε 15.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το BBC, το Ισραήλ και η Ελβετία δήλωσαν και οι δύο ότι εντόπισαν ένα μολυσμένο άτομο που είχε πρόσφατα ταξιδέψει στο εξωτερικό, ενώ το Ισραήλ ερευνά και άλλα ύποπτα κρούσματα.

Ευλογιά των Πιθήκων: Όσα χρειάζεται να ξέρετε

Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων επιβεβαιώθηκε και στην Αυστρία, όπου οι υγειονομικές αρχές της Βιέννης έκαναν νωρίτερα λόγο για ύποπτο κρούσμα. Πρόκειται για έναν 35χρονο άνδρα ο οποίος βρέθηκε θετικός στον ιό. Είχε μεταφερθεί νωρίτερα σε νοσοκομείο της πόλης, αφού εμφάνισε συμπτώματα όπως πυρετό και εξανθήματα.

Ο ιός είναι πιο κοινός σε απομακρυσμένες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, ωστόσο, περισσότερα από 80 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στο πρόσφατο ξέσπασμα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Αφού εντοπίστηκε για πρώτη φορά η επιδημία στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο ιός άρχισε να ανιχνεύεται σε όλη την Ευρώπη – με φορείς δημόσιας υγείας στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιταλία και τη Σουηδία να επιβεβαιώνουν τα πρώτα κρούσματα.

Αυτό το ξέσπασμα έχει αιφνιδιάσει τους επιστήμονες, αλλά ο κίνδυνος για το ευρύτερο κοινό λέγεται ότι είναι χαμηλός. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι διερευνώνται μια σειρά ύποπτων κρουσμάτων – χωρίς να κατονομάσει τις εμπλεκόμενες χώρες – και προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να επιβεβαιωθούν περισσότερες μολύνσεις.

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένο εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, αρκετές χώρες έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν εμβόλια κατά της ευλογιάς, τα οποία είναι περίπου 85% αποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης, επειδή οι δύο ιοί είναι αρκετά παρόμοιοι.

Μεταξύ των χαρακτηριστικών της νόσου που προβληματίζουν ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα είναι η δυνατότητα μεταλλάξεων, καθώς και η διασπορά της νόσου, καθώς μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ασθενών οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα