Γερμανικός Τύπος: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει στον Ερντογάν τα όριά του"

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Την ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Άγκυρας με φόντο την ένταση στην Μεσόγειο βάζει στο μικροσκόπιό της η Frankfurter Rundschau.

Την ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Άγκυρας με φόντο την ένταση στην Μεσόγειο βάζει στο μικροσκόπιό της η Frankfurter Rundschau, όπως γράφει η Deutsche Welle.

Με αφορμή τη επίσκεψη του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στην Τουρκία η Frankfurter Rundschau σχολιάζει: "Την περασμένη εβδομάδα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε την ετυμηγορία του για τον γερμανό ακτιβιστή Πέτερ Στόιντνερ. Ο κατηγορούμενος αθωώθηκε και αυτό είναι εξαιρετικά ευχάριστο. Ωστόσο οι δικαστές έστειλαν τέσσερις συγκατηγορουμένους του στη φυλακή λόγω δήθεν ''στήριξης της τρομοκρατίας''.

"Η δικαστική αυτή απόφαση είναι ένα από τα στοιχεία που επισκιάζουν τη σημερινή επίσκεψη του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. Στην περιoχή ο Ερντογάν στηρίζει ακραίες ισλαμιστικές ομάδες. Στη δε διαμάχη για τον φυσικό πλούτο στην ανατολική Μεσόγειο εμφανίζεται όλο και πιο επιθετικός έναντι των χωρών μελών της ΕΕ Ελλάδα και Κύπρο. Ήρθε η ώρα να δείξει η ΕΕ στον Ερντογάν τα όριά του. Θα έπρεπε να τερματίσει όχι μόνο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα που έχουν εξελιχθεί άλλωστε σε φάρσοκωμωδία. Επί τάπητος θα πρέπει να τεθεί και η τελωνειακή ένωση".

Την εν εξελίξει δημόσια συζήτηση στη Γερμανία για ενδεχόμενη άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στο λιανικό εμπόριο, την οποία πυροδότησαν δηλώσεις τοπικών υπουργών σχολιάζει η Rheinische Post: "Φυσικά και όλοι μας επιζητούμε να γίνει και πάλι φυσιολογική η ζωή μας. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και οι υπουργοί του κάνουν μάλιστα λόγο για ''επιστροφή στην υπεύθυνη κανονικότητα''. Ωστόσο αυτό που συζητείται τώρα σε πολλά βόρεια κρατίδια της Γερμανίας δεν έχει καμία σχέση με υπεύθυνη δράση. Πρώτο απ΄ όλους το Μεκλεμβούργο-Πομερανία θέλει να καταργήσει την υποχρεωτική χρήση μάσκας στο λιανικό εμπόριο. Μπορεί να είναι καταρχήν κατανοητό χθες Κυριακή το κρατίδιο μετρούσε μόλις 804 κρούσματα Covid-19. Ωστόσο και μόνον τα γεγονότα στο Γκίτερσλο (σσ. πρόσφατα εκατοντάδες κρούσματα σε σφαγεία) δείχνουν ότι ο κορονοϊός δεν έχει ηττηθεί ακόμη".

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Reutlinger General-Anzeiger αναφέρει: "Το αίσθημα της ασφάλειας που δημιουργούν ο διαρκώς μειούμενος αριθμός των κρουσμάτων είναι απατηλό. Μπορεί κανείς να μην αμφισβητεί τα στοιχεία. Η περίπτωση του Γκίτερσλο ή άλλα παραδείγματα από πρόσφατες θείες λειτουργίες καταδεικνύουν ότι κάθε τόσο μπορεί να προκύπτουν νέες εστίες. Γι΄ αυτό και είναι λάθος η γενική άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα καταστήματα, την οποία αξιώνουν πολλά κρατίδια. Οι μάσκες δεν χρειάζονται εκεί όπου μπορεί να διασφαλιστεί η απόσταση ασφαλείας. Ακριβώς αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει σε πολλά μαγαζιά όπου […] παρατηρούνται και πάλι φαινόμενα συγχρωτισμού".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ευρωπαϊκή Ένωση, Τουρκία, Ερντογάν, Κορονοϊός, Γερμανία
SHARE:

24Media Network