Γαλλία: “Δεν θα επιτρέψουμε σε γκρουπούσκουλα της Τουρκίας να βιαιοπραγούν στο έδαφός μας”

Γαλλία: “Δεν θα επιτρέψουμε σε γκρουπούσκουλα της Τουρκίας να βιαιοπραγούν στο έδαφός μας”
Αστυνομικοί έξω από τη Νοτρ Νταμ της Νίκαιας AP

"Οι ομόφωνες αντιδράσεις αλληλεγγύης όλης της Ευρώπης δείχνουν πως το θέμα δεν περιορίζεται στις διαφορές Γαλλίας και Τουρκίας, αλλά αφορά επιθέσεις κατά της Ευρώπης" αναφέρει ο υπουργός Ευρώπης και εξωτερικών υποθέσεων της Γαλλίας.

Συνεχίζεται η κόντρα Ερντογάν και Μακρόν η οποία το τελευταίο διάστημα δε φέρει μόνο γεωπολιτικά χαρακτηριστικά αλλά και θρησκευτικά.

Ο υπουργός Ευρώπης και εξωτερικών υποθέσεων της Γαλλίας, Jean-Yves Le Drian, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Γερουσία της χώρας του, έκανε λόγο για “προσβολές, συκοφαντίες, προώθηση μιας εκστρατείας μίσους κατά της Γαλλίας” που εκλαμβάνονται ως ευθεία απειλή για τη Γαλλία, από την Τουρκία.

Ο υπ. εξωτερικών υποθέσεων της Γαλλίας ανέφερε δε πως “δεν θα ανεχθούμε αυτό το μίσος και αυτή η βία να εξαχθούν σε γαλλικό έδαφος, επιτρέποντας την αναπαραγωγή τους από γκρουπούσκουλα που δεν πρέπει να έχουν πολιτικά δικαιώματα”.

Παράλληλα, ζήτησε άμεσες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αν δεν εναρμονιστεί με όσα της έχουν ζητηθεί από την Ευρώπη πριν το ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Απάντηση του κ. Jean-Yves Le Drian, Υπουργού Ευρώπης και εξωτερικών υποθέσεων, σε επίκαιρη ερώτηση στη Γερουσία (Παρίσι, 4 Νοεμβρίου 2020)

“Ευχαριστώ Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Γερουσιαστή,

Τα ερωτήματά σας είναι εύλογα και επίκαιρα. Έχουμε μια σειρά από σοβαρές διαφωνίες με την Άγκυρα. Περιμένουμε η Τουρκία να βάλει τέλος στην πολεμοχαρή της συμπεριφορά ενάντια στους Ευρωπαίους γείτονές της. Οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, η επιθετική πολιτική της Τουρκίας στη Λιβύη, καθώς και η πολιτική της στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπονομεύουν την σταθερότητα.

Τις τελευταίες εβδομάδες όμως, όσον αφορά στις σχέσεις μας με την Τουρκία, φτάσαμε σε ένα απαράδεκτο σημείο για συμμαχικές χώρες. Οι προσβολές, οι συκοφαντίες, η προώθηση μιας εκστρατείας μίσους κατά της Γαλλίας και της Ευρώπης ανήκουν σε άλλη κατηγορία, είναι απειλές! Αναμένουμε λοιπόν από τον Τούρκο πρόεδρο και την κυβέρνησή του να βάλουν άμεσα τέλος σε αυτές τις συμπεριφοράς. Επίσης, δεν θα ανεχθούμε αυτό το μίσος και αυτή η βία να εξαχθούν σε γαλλικό έδαφος, επιτρέποντας την αναπαραγωγή τους από γκρουπούσκουλα που δεν πρέπει να έχουν πολιτικά δικαιώματα.

Θα ήθελα να σας πω επίσης πως οι ομόφωνες αντιδράσεις αλληλεγγύης όλης της Ευρώπης δείχνουν πως το θέμα δεν περιορίζεται στις διαφορές Γαλλίας και Τουρκίας, αλλά αφορά επιθέσεις κατά της Ευρώπης, των αξιών της, του μοντέλου θεμελιωδών ελευθεριών και Κράτους δικαίου. Και θα ήθελα να υπενθυμίσω πως έχει οριστεί μια προθεσμία, από το ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, πριν μάλιστα την κλιμάκωση της οποίας γινόμαστε μάρτυρες: Μια προθεσμία, ότι δηλαδή αν η Τουρκία δεν αλλάξει θεμελιωδώς και σαφώς τη στάση της, πριν το ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, τότε θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αποδέκτη τις τουρκικές αρχές. Προτείνατε έναν κατάλογο, και στο πλαίσιο της συνάντησης του Δεκεμβρίου, επισημαίνω πως όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι”.

Θυμίζουμε πως μετά την σχετική εντολή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν διαλύθηκε το παράρτημα της ακραίας εθνικιστικής τουρκικής οργάνωσης “Γκρίζοι Λύκοι“, η οποία ενεπλάκη και σε πρόσφατες βίαιες ενέργειες κατά της αρμενικής κοινότητας στην Γαλλία.

Το κίνημα των Γκρίζων Λύκων διαλύθηκε κατά το υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με τις εντολές του προέδρου της Δημοκρατίας”, ανακοίνωσε ο Ζεράλ Νταρμανέν, προσθέτοντας ότι η οργάνωση “υποκινούσε τις διακρίσεις και το μίσος και είχε εμπλακεί σε βίαιες ενέργειες’.

Η οργάνωση των Γκρίζων Λύκων ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970 ως παραστρατιωτικό παρακλάδι του εξτρεμιστικού, φασιστικής ιδεολογίας τουρκικού κόμματος MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης). Οι Γκρίζοι Λύκοι έγιναν γνωστοί στην δεκαετία του 1980 για βίαιες ενέργειες κατά αριστερών ακτιβιστών και των μειονοτήτων.

Η οργάνωση είναι ενεργή στην Τουρκία, αλλά και εντός της τουρκικής διασποράς στην Ευρώπη και σήμερα πρόσκειται στον Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να υιοθετεί την θρησκευτική του ρητορική.

Νέες βίαιες ενέργειες των Γκρίζων Λύκων κατά της αρμενικής κοινότητας σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Βιέν και την Ντιζόν με το πρόσχημα του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, που υποστηρίζει η Τουρκία.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα